Головна стратегічна мета у трудовій сфері – наблизити умови праці до європейських стандартів – активісти

Жінки отримали доступ до 450 професій через скасування наказу Міністерства охорони здоров’я України. «Наказ МОЗ в значній мірі вносив свою частку дискримінації  і його скасування дасть нам позитивні наслідки: це відкриє доступ жінкам до самореалізації, жінки зможуть отримати офіційне працевлаштування, отримувати пенсії, відпустки, права на медичне лікування тощо», – підкреслила Олександра Голуб, голова ГО «Ліга захисту прав жінок «Гармонія рівних», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Наступним кроком після скасування наказу має стати переатестація робочих місць, які відкриваються для жінок. «Це допоможе усунути порушення, допущені роботодавцем, визначити право на пенсію за віком на пільгових умовах, право на  надання пільг та інших компенсацій, створити умови для оздоровлення. Головною стратегічною метою є наближення до європейських стандартів праці», – зазначила Ірина Суслова, народний депутат України.

Олена Михальченко, керівний юрист ГО «Трудові ініціативи», додала, що наступним кроком також має стати забезпечення гігієни та безпечних умов праці усіх без винятку. «Україна сьогодні посідає одне з перших місць за рівнем травматизму на робочому місці. За 12 місяців 2017 року зафіксували 4313 випадків травматизму, з них 366 – смертельні», – зазначила вона.

«Ця перемога є тактичною. У цілому в державі ми потребуємо розробки збалансованої політики з охорони праці, прав жінок і чоловіків у трудовій сфері. Важливо не лише платити однакові зарплати, але і давати реальні можливості для кар’єрного зростання та боротись із дискримінацією на робочому місці», – додала Олександра Голуб.