За рік закрили 100 справ щодо відшкодування громадянам коштів за рішеннями Європейського суду з прав людини – Мін’юст

На початок 2018 року Міністерству юстиції України вдалось виконати усі рішення Європейського суду з прав людини щодо відшкодування коштів громадянам України. «На сьогодні ми не маємо прострочених боргів за рішенням Європейського суду з прав людини. Це шалений прогрес, який був визначений Європейським судом з прав людини і Радою Європи. На сьогоднішній день ми знаходимось на 5 місці», – повідомила Наталія Бернацька, перший заступник міністра юстиції України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Загалом з 2014 по 2017 роки Міністерству юстиції вдалося закрити 125 справ щодо відшкодування громадянам коштів, з них 100 – лише за останній рік. На виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з 2014 по 2017 рік сплатили 1 мільярд 483 мільйони гривень.

Для відшкодування збитків завданих держбюджету внаслідок виконання рішень ЄСПЛ Міністерство юстиції подало 823 заяви до Генеральної прокуратури проти компаній або фізичних осіб, які порушували права громадян з 2014 по 2017 рік на суму більше 85 мільйонів гривень. Генеральна прокуратура уже опрацювала матеріали щодо 1823 заявників. Ще 722 заяви Мінюсту щодо 5300 осіб ще розглядаються. «Ми беремося вдосконалити законодавство для того, щоб у тих випадках у кожній справі по якій було виплачене рішення суду, ми мали інструменти разом з правоохоронцями знайти і потім стягнути з цієї особи кошти на користь громадян», – додала Наталія Бернацька.

Справи по найбільших виплатах спрямували до судів, щоб знайти можливість повернути кошти ще у рамках діючого законодавства. Сергій Шкляр, заступник міністра юстиції України розповів, що  таких справ до суду подали уже 3: проти ПРАТ «ЛИНІК» на суму 705 мільйонів гривень; проти державних органів, зокрема органів податкової служби у справі «EAST/WEST ALLIANCE LIMITED» на суму 5,3 мільйонів євро, а також проти ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» у справі ТОВ «ЗОЛОТОЙ МАНДАРИН ОЙЛ» на суму 54,2 мільйонів гривень.

Наталія Бернацька  додала, що вже зараз у судах доповідачі по цих справах намагаються різними шляхами уникнути відповідальності. «Сьогодні ми направляємо звернення до Генеральної прокуратури, до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, до Національного антикорупційного бюро України: будь ласка, вступайте у ці справи третьою стороною разом з Міністерством юстиції для того, щоб захистити державні інтереси і повернути кошти в бюджет», – наголосила вона.