Огляд ЗМІ за 29 січня 2018

ВИСНОВКИ

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що раніше він повідомив російській стороні думку Вашингтона про відсутність конструктивного внеску Росії у вирішення конфлікту на Донбасі. «Росія не зробила абсолютно нічого для завершення конфлікту й не вивела війська відтоді, як ми розпочали цей процес», – заявив Волкер. Волкер також нагадав Суркову про повернення російських офіцерів до СЦКК на Донбасі з метою “сприяти комунікації” між Росією та Україною, стежити за дотриманням припинення вогню і фіксувати “інциденти”. Крім того, серед “практичних і технічних питань” К. Волкер назвав визначення статусу російських офіцерів на українській території. Курт Волкер повідомив, що передав Владиславу Суркову список з іменами українських заручників, яких необхідно долучити для обміну. За інформацією Волкера, нова дата американо-російських консультацій щодо врегулювання ситуації на Донбасі наразі невідома.

Продовольча і сільськогосподарська організації ООН повідомляє, що з 4,6 млн осіб, що залишилися в окупованих районах Донецької та Луганської областей, голодують 26% або 1,2 млн осіб.

Експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch вважають, що Україна отримає наступний транш кредиту Міжнародного валютного фонду в розмірі близько $ 1,9 млрд протягом цього року. У Fitch зазначають, що висунення кандидатури Якова Смолія на посаду голови НБУ повинно знизити невизначеність щодо стійкості та незалежності регулятора. На думку аналітиків агентства, підвищення облікової ставки НБУ свідчить про те, що регулятор, як і раніше зосереджений на скороченні інфляції в рамках запланованого переходу до інфляційного таргетування. Українські ЗМІ, посилаючись на обізнані джерела, повідомляють, що ВР може призначити Смолія головою НБУ ближче до кінця лютого. Причиною перенесення є відсутність на даний момент остаточного узгодження повного пакету кадрових призначень.

Результати щорічного опитування щодо сприйняття рівня корупції в Україні, проведеного Американською торговельною палатою, свідчать, що у листопаді 2017 року 96% бізнесменів вважали, що корупція є широко поширеним явищем в Україні. У 2016 році цей показник склав 97%, у 2015 році він становив 98%, а у 2014 – 99%.

За результатами дослідження, 71% респондентів вважають, що найбільш корумпованими державними органами є суди, 54% вважають, що це податкові та митні органи, 34% – що це місцеві органи влади.

Згідно з даними опитування, 27% респондентів вважають, що для подолання корупції в Україні необхідно створення Антикорупційного суду, 19% бізнесменів вважають ефективним заходом притягнення порушників до відповідальності, 12% назвали судову реформу, по 10% відзначили політичну волю для боротьби з корупціє і посилення відповідальності, 9% заміну корумпованих урядовців, 6% народну просвіту.

Згідно з оприлюдненими даними дослідження, 50% опитаних назвали НАБУ найефективнішим органом у боротьбі проти корупції (2017 рік), 20% охарактеризували так Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП), 11% – Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК). За словами директора НАБУ Артема Ситника, протягом двох років від початку перших розслідувань бюро детективи часто викривають корупцію в державному секторі та судовій гілці влади.

Директор НАБУ Артем Ситник вважає, що низка норм президентського законопроекту про антикорупційний суд сформульовані таким чином, щоб завадити йому запрацювати після прийняття. За словами Ситника, у Бюро є багато справ, які були передані до судів вже понад рік. Але суди поступово знімають запобіжні заходи з підозрюваних і поновлюють їх на посадах. Зокрема, суд відмовився продовжувати покладені судом на колишнього народного депутата Миколи Мартиненка зобов’язання. САП просила продовжити дію зобов’язань, а саме: прибувати за першим викликом, інформувати про зміну місця проживання та/або роботи і утримуватися від спілкування зі свідками, підозрюваними і іншими особами.

Детективи НАБУ провели обшуки на території Одеської, Миколаївської областей і в Києві в рамках розслідування можливих зловживань в Бердянському і Маріупольському морських портах в 2015-2016 рр. НАБУ під час обшуків в Одесі затримало колишнього директора Адміністрації морських портів України, якого в 2016 вже відпускали під заставу. “Серед осіб, затриманих сьогодні… – колишній директор Адміністрації морських портів України Андрій Амелін і його заступники”, – йдеться в повідомленні ЗМІ.

“Економічна правда” проаналізувала показники проблемних кредитів до всього кредитного портфеля найбільших українських банків станом на 1 грудня 2017 року, оприлюднених Нацбанком. Так, очолюють рейтинг банків з найбільшим відсотком непрацюючих кредитів “дочка” російського Внешторгбанка (95,3%), державний Приватбанк (86,9%) та Укрсоцбанк (81,84%).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Волкер: Російська сторона не робить нічого для припинення конфлікту на сході України (104 публікації у ЗМІ)
  • “Кремлівську доповідь”: У Путіна звинуватили США у втручанні у вибори (48 публікацій у ЗМІ)
  • НАБУ проводить обшуки в Адміністрації морських портів (46 публікацій у ЗМІ)
  • Суд відмовився продовжити обов’язки для Мартиненка (14 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко ввів у дію оборонне держзамовлення до 2020 року (9 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив у понеділок під час телефонного брифінгу, що раніше він повідомив російській стороні думку Вашингтона про відсутність конструктивного внеску Росії у вирішення конфлікту на Донбасі. “Перша частина (переговорів із Росією – ІФ) полягала в тому, що я поінформував російську сторону про відчуття глибокої досади Вашингтона у зв’язку з тим, що Росія не зробила абсолютно нічого для завершення конфлікту й не вивела війська відтоді, як ми розпочали цей процес”, – сказав К .Волкер. За його словами, далі йшлося про питання, що потребують “негайної” роботи. Зокрема, К. Волкер згадав повернення російських офіцерів до Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) на Донбасі з метою “сприяти комунікації” між Росією та Україною, стежити за дотриманням припинення вогню і фіксувати “інциденти”.

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер, розповів, що передав помічнику президента Росії Владиславу Суркову список з іменами українських заручників, яких необхідно долучити для обміну. Про це Волкер повідомив під телефонного прес-брифінгу для журналістів, організованого з Нью-Йорку, передає “УНІАН”. Волкер розповів, що зустрівся із звільненими п’ятьма заручниками. “Я повідомив деякі конкретні імена, які були надані мені (звільненими – ред.) заручниками, коли я зустрів їх у Києві, щоби ідентифікувати багатьох людей, які все ще утримуються в неволі”, – пояснив спецпредставник США. Водночас він зазначив, що не може говорити про конкретні часові рамки наступного обміну або кількості заручників, яких можуть обміняти.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер у понеділок заявив, що йому невідома нова дата американо-російських консультацій щодо врегулювання ситуації на Донбасі. “Наразі у нас немає дати для наступної зустрічі”, – сказав він під час телефонної брифінгу.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), з 4,6 млн осіб, що залишилися в окупованих районах Донецької та Луганської областей, голодують 26% або 1,2 млн осіб. У доповіді, яку ФАО і Всесвітня продовольча програма (ВПП), підготували для Ради Безпеки ООН, перераховуються інші країни та території, які постраждали від військових конфліктів: Афганістан, Бурунді, Гаїті, Гвінея-Бісау, Демократична Республіка Конго, Ірак, Ємен, Ліберія, Ліван, Малі, Сирія, Сомалі, Судан, Центральноафриканська Республіка і Південний Судан.

Делегати ПАРЄ підтримали маніпулятивну рекомендацію Україні про доцільність внесення змін до закону про забезпечення державного суверенітету на Донбасі через згадки Мінських угод, на яких вони “зациклені”, вважає глава української делегації в Асамблеї Володимир Ар’єв (фракція “БПП”). “Ми розуміємо, що на Заході трохи зациклені на Мінських угодах. І будь-яка згадка, навіть маніпулятивна, яке зробив (нардеп фракції “Опозиційний блок”, заступник члена делегації в ПАРЄ Вадим- ІФ) Новинський через свої поправки, його більшістю було затверджено. Люди намагалися зробити натяк, що цей ухвалений закон – результат компромісу, і такі речі (відповідні зміни до закону щодо Донбасу – ІФ) не пройдуть”, – сказав він в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” у понеділок. На думку глави української делегації, В.Новинський, який запропонував поправку до резолюції ПАРЄ, може внести відповідний законопроект, а Верховна Рада визначиться, чи підтримувати його. “Це – питання до парламенту. У нас є рекомендація, все у цьому випадку вирішуватиме Верховна Рада України”, – наголосив він.

СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ З МВФ.

Україна отримає наступний транш кредиту Міжнародного валютного фонду в розмірі близько $ 1,9 млрд протягом цього року, вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch. На їхню думку, постійна взаємодія з МВФ та іншими міжнародними партнерами залишається ключовою умовою доступу України до зовнішнього фінансування для обслуговування держборгу в 2020-2021 роках.  Висунення Якова Смолія на посаду голови Національного банку України повинно знизити невизначеність щодо стійкості та незалежності регулятора, зазначають в Fitch.

ЕКОНОМІКА.

За відсутності врегулювання питання про статус криптовалют в Україні найближчим часом, державі слід офіційно заборонити її обіг, повідомляє “УНІАН” із посиланням на голову Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергія Демедюка. “У разі нездатності найближчим часом врегулювати статус криптовалюти в Україні, держава має офіційно заборонити її обіг. Щоб кожен знав про те, що, купуючи або продаючи криптовалюту на території України, він ризикує втратити свої фінансові вкладення безповоротно, не маючи права на захист і відшкодування збитку”, – заявив Демедюк.

Банки ВТБ, “Приватбанк” та “Укрсоцбанк”, придбаний “Альфа-банком”, мають найбільше проблемних кредитів. “Економічна правда” проаналізувала показники проблемних кредитів до всього кредитного портфеля найбільших українських банків станом на 1 грудня 2017 року, оприлюднених Нацбанком. Очолюють рейтинг банків з найбільшим відсотком непрацюючих кредитів “дочка” російського Внешторгбанка (95,3%), державний Приватбанк (86,9%) та Укрсоцбанк (81,84%).

АНТИКОРУПЦІЯ.

У листопаді 2017 року 96% бізнесменів вважали, що корупція є широко поширеним явищем в Україні, свідчать результати щорічного опитування щодо сприйняття рівня корупції в Україні, проведеного Американською торговельною палатою. У 2016 році цей показник склав 97%, у 2015 році він становив 98%, а у 2014 – 99%.За результатами дослідження, 71% респондентів вважають, що найбільш корумпованими державними органами є суди, 54% вважають, що це податкові та митні органи, 34% – що це місцеві органи влади.

Американська торговельна палата в Україні представила результати щорічного опитування щодо сприйняття рівня корупції в Україні, яке проводиться вже четвертий рік поспіль. Згідно з даними опитування, 27% респондентів вважають, що для подолання корупції в Україні необхідно створення Антикорупційного суду, 19% бізнесменів вважають ефективним заходом притягнення порушників до відповідальності, 12% назвали судову реформу, по 10% відзначили політичну волю для боротьби з корупціє і посилення відповідальності, 9% заміну корумпованих урядовців, 6% народну просвіту.

Половина учасників опитування Американської торговельної палати в Україні (The American Chamber of Commerce in Ukraine, ACC) щодо сприйняття корупції вважають Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) найефективнішим органом серед антикорупційних інституцій у країні в 2017 році. Згідно з оприлюдненими в понеділок на сайті НАБУ даними, 50% опитаних назвали НАБУ найефективнішим органом у боротьбі проти корупції (2017 рік), 20% охарактеризували так Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП), 11% – Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Низка норм президентського законопроекту про антикорупційний суд сформульовані таким чином, щоб завадити йому запрацювати після прийняття, повідомив директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник. “Я неймовірно радий тому, що у нас вже є в парламенті законопроект про антикорупційний суд. Звичайно, у цьому законі навмисно створено низку норм, які спрямовані на те, щоб цей законопроект не зміг запрацювати на практиці”, – підкреслив він під час презентації щорічного опитування щодо сприйняття рівня корупції в Україні. За словами Ситника, у Бюро є багато справ, які були передані до судів вже понад рік. Але суди поступово знімають запобіжні заходи з підозрюваних і поновлюють їх на посадах.

Глава Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що розслідувані антикорупційними органами справи “потихеньку гниють” в українських судах. Про це він сказав на презентації результатів опитування Американської торгової палати про сприйняття бізнесом корупції в Україні, передає “УНІАН”. “З перших днів розслідувань і арештів справа потрапляє до суду. І тут у нас виникають найбільші проблеми. Ми кожен день читаємо: тому зменшили заставу, того звільнили з-під варти, того поновили на посаді … “, – розповів Ситник. “І я розумію, що такі факти не мотивують людей, що зіткнулися з корупцією, повідомляти про неї. Тому що, навіть якщо ми відреагуємо, розслідуємо і відправимо справу до суду, потім ця справа починає потихеньку “гнити”, – додав він.

Суд відмовився продовжувати покладені судом на колишнього народного депутата Миколи Мартиненка зобов’язання. Таке рішення прийняв слідчий суддя Солом’янського районного суду міста Києва за результатами розгляду клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє “Слово і Діло”. САП просила продовжити дію зобов’язань, а саме: прибувати за першим викликом, інформувати про зміну місця проживання та/або роботи і утримуватися від спілкування зі свідками, підозрюваними і іншими особами.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) проводять слідчі дії на території Одеської, Миколаївської областей і в Києві в рамках розслідування можливих зловживань в Бердянському і Маріупольському морських портах в 2015-2016 рр. “29 січня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури проводять слідчі дії (обшуки) на території Одеської, Миколаївської областей та Києва”, – повідомили в прес-службі НАБУ.

Національне антикорупційне бюро під час обшуків в Одесі затримало колишнього директора Адміністрації морських портів України, якого в 2016 вже відпускали під заставу. Про це повідомляє “Думская” з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах. “Серед осіб, затриманих сьогодні… – колишній директор Адміністрації морських портів України Андрій Амелін і його заступники”, – йдеться в повідомленні. “Українська правда” звернулась за коментарем до НАБУ, але відповідь поки не отримала. В Адміністрації морських портів на прохання УП прокоментувати інформацію відповіли, що ані підтвердити, ані спростувати її не можуть.

ЕНЕРГЕТИКА.

Паралельно із скуповуванням вугільних активів Олександра Януковича “смотрящий” за вугільною галуззю Віталій Кропачов провів кампанію з придбання його газових активів. Про це йдеться у статті на Економічній правді. Йдеться про ТОВ “Міжрегіональна газова компанія” і ТОВ “Реконструкція технологічних свердловин”. У президентську каденцію Януковича вони отримали дозволи на розробку семи родовищ. На момент створення обидві компанії були оформлені на тодішнього депутата Донецької міськради Едуарда Слинька, більш відомого в ролі глави корпорації “Мако” Олександра Януковича. Зараз структура установчого капіталу змінилася. Тепер вони належать нерезиденту Exlameer Value Limited. Бенефіціаром цього офшору є Роман Соломський, але те, що Exlameer близька до Кропачова, не викликає сумнівів.