[:ua]Галина Янченко, експерт ГО «Фундація.101» [:]

Кількість підприємств у Донецькій і Луганській області зменшилася на 56% і 71% відповідно – дослідження

WATCH IN ENGLISH

Протягом 2013-2016 років кількість підприємств, розташованих на Донбасі, різко зменшилася. Показник впав на 56% у Донецькій області та на 71% у Луганській. Зменшився також валовий регіональний продукт – на 30% та 56% відповідно. Такі дані представив експерт ГО «Український інститут майбутнього» Ярослав Пилипчук під час презентації дослідження «Чотири роки війни. Криза робочої сили на Донбасі» в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед інших проблем жителів Донбасу – зникнення промислового виробництва, зменшення зайнятості та збільшення безробіття населення. Рівень зайнятості у 2017 році зменшився до 55% у Луганській та 50% у Донецькій області. Рівень безробіття становить у середньому 15%. Респонденти відзначили також вікову дискримінацію під час пошуку роботи. «Більшість респондентів зазначають, що існує вікова дискримінація при працевлаштуванні. Більшість з них говорять, що у віці більше 35-40 років знайти роботу стає значно складніше, іноді – практично неможливо, тому що такі резюме роботодавці навіть не розглядають», – наголосила Галина Янченко, експерт ГО «Фундація.101».

З проблемами у регіоні зіштовхуються не тільки люди, які шукають роботу, але і роботодавці. Одна з головних проблем – невелика ефективність місцевих Центрів зайнятості. «На жаль, під час глибинних інтерв’ю ми виявили, що на сьогоднішній день більшість осіб, які так чи інакше стикаються з роботою Центру зайнятості, оцінюють його функцію як суто номінальну. Це і представники бізнесу, і самі безробітні або люди, які нещодавно були працевлаштовані», – зазначила Галина Янченко.

Експерти представили також рекомендації, які допоможуть покращити ситуацію з працевлаштуванням на Донбасі. «Потрібно створити централізовану базу вакансій. Це буде ресурс, який буде обслуговуватися Центрами зайнятості і об’єднувати вакансії існуючих мереж – work.uarobota.uajob.ua тощо», – пояснив Ярослав Пилипчук. Серед інших рекомендацій – розробка маркетингової програми просування курсів перепідготовки при Центрах зайнятості, надання мікро-кредитів для підприємців-початківців, створення моніторингової системи наявних сервісів з пошуку роботи тощо.

Детальний текст дослідження – за посиланням (українською, англійською).