27 червня оголосять переможця проекту музею Революції Гідності – Євген Нищук

Розпочалася підготовка до 5-ї річниці Революції Гідності. Цього року уряд виділив 200 мільйонів гривень на Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності. «27 червня буде засідання міжнародного журі з визначення переможця проекту Музею Героїв Небесної Сотні – Революції Гідності. Це дасть можливість конкретно підходити і до бюджетного планування», – зазначив міністр культури України Євген Нищук під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед інших проектів, передбачених на цей рік, – розробка короткометражних фільмів про Героїв Небесної Сотні, соціальна реклама та запис усної історії Майдану. «На сьогодні нами записано понад 1300 інтерв’ю учасників Майдану по всій Україні. Не тільки тих, хто перебував у Києві, але і у всіх регіонах України. Зараз ці інтерв’ю частково опубліковуються», – розповів Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті. Окрім цього, 21 листопада у Мистецькому Арсеналі відкриється експозиція, присвячена 5-й річниці Революції Гідності.

Тривають обговорення щодо меморіального комплексу на Інститутській вулиці у Києві. Задля якісного проекту важливо, щоб державні інституції об’єдналися та дослухалися до громадськості. Таку тезу висловив Ігор Пошивайло, директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності. «Важливо мобілізувати сьогодні всі зацікавлені сторони на всіх рівнях – на державному, на громадському, у фаховому середовищі, аби ми об’єдналися і продукували якісні проекти», – підкреслив він.

«Найкращою пам’яттю для Героїв Небесної Сотні, героїв війни – були б зміни у країні, тому що вони загинули, щоб країна змінилася. До п’ятої річниці надзвичайно важливим є встановлення обставин загибелі і покарання винних. У нас ще дуже багато роботи, щоб побудувати ту країну, про яку вони мріяли», – підсумував Володимир Бондарчук, голова ГО «Родина Героїв Небесної Сотні».