https://www.youtube.com/watch?v=rF51qUZXkkk
[:ua]Володимир Курпіта, генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» [:]

6 тисяч українців безкоштовно отримають ліки від гепатиту С цього року – МОЗ

5% населення або 2 мільйона українців інфіковані вірусом гепатиту С. Офіційно у країні зареєстровано 52,5 тисячі пацієнтів, які потребують лікування. З цього року Міністерство охорони здоров’я України надаватиме безкоштовні ліки від гепатиту С, 6 тисяч українців пройдуть безоплатний курс лікування від гепатиту С. Додатково ще 2,5 тисячі хворих також зможуть отримати ліки. Про це розповіла Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Гепатит С більше не вирок. Усі пацієнти з гепатитом С, які стоять у черзі на лікування, отримають високоякісні та сучасні ліки безоплатно, починаючи вже з цього року. У 2018 році лікування за державні кошти отримають близько 6 тисяч пацієнтів. Це ті люди, які потребують негайного лікування, бо вони або мають коінфекцію з ВІЛ, або це жінки, які хочуть завагітніти, або інші, які вже мають ускладнення через свою хворобу», – зазначила Уляна Супрун.

Держава платитиме 89 доларів за 12-тижневий курс лікування кожного пацієнта. За словами Уляни Супрун, аналогічне лікування у США коштує від 8,5 тисяч доларів. Зниження ціни ліків стало можливим завдяки державним закупівлям через міжнародні організації та перемовинам з компанією-виробником. «Ми зараз маємо генеричну версію препарату, яка є абсолютно аналогічною та випускається за ліцензією від компанії, яка є оригінальним виробником препарату та повністю гарантує якість та безпечність препарату, який вона випускає. Найважливіше, що ця компанія має також кваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я як гарантію якості. Ліки закуповуються через міжнародні організації, які теж додатково гарантують якість шляхом проведення відповідних тестувань препаратів у країні», – пояснив Володимир Курпіта, генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України».

Наступного року МОЗ планує профінансувати лікування гепатиту С для 50 тисяч осіб. «Враховуючи той бюджет, який зараз наявний у державі, ми зможемо пролікувати близько 50 тисяч людей. Формально на обліку перебуває 52,5 тисячі хворих на вірусний гепатит С. Якщо ми будемо рухатися такими темпами – у цьому та наступному році ми повністю ліквідуємо чергу на лікування», – зазначив Володимир Курпіта.

«Я дуже радий, що для 2 мільйонів людей перепона у вигляді вартості зруйнувалося. Ми можемо прийти у лікарню та отримати ліки, які майже на 100% дадуть можливість вижити. Чи поїхати в аптеку та купити. Це державне рішення, яке стратегічно раз і назавжди закриває історію гепатиту С. Це питання лише часу, коли ми статистично забезпечимо всіх людей такою можливістю», – підсумував Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради БО «100 відсотків життя».