Із 248 небезпечних пішоходних переходів Києва, лише 15 облаштували належним чином – активісти

З 248 небезпечних пішоходних переходів Києва, які виявили за підсумками моніторингу у грудні 2017 року, на сьогодні лише 15 облаштували належним чином. Такі підсумки повторного моніторингу небезпечних переходів, здійсненого ГО «Центр розвитку міста». Мова йде про неналежне облаштування місць перетину дороги –відсутність знаків, розмітки, робочих світлофорів, адекватного освітлення та «лежачих поліцейських». «Як показав наш моніторинг, і водії, і пішоходи, яких ми опитали, вважають, що найголовніше – щоб перед пішохідним переходом була якась перепона,зокрема, лежачий поліцейський», – пояснив Федір Губенков, активіст «Центру розвитку міста», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Найбільше небезпечних переходів – у Дніпровському, Оболонському та Голосіївському районах Києва. Частина з них знаходяться біля шкіл, дитсадків, амбулаторій сімейної медицини. «Необхідно звернути увагу місцевої влади на облаштування пішоходних переходів біля шкіл, оскільки мають бути забезпечені  доступність і безпечність», – наголосила Альона Парфьонова, представник ГО «Батьки SOS».

Олексій Павловський, керівник проекту «Pitbull Kиїв», підкреслив, що у проектуванні пішохідних переходів необхідно враховувати особливості інфраструктури та швидкісний режим. «На мою думку, наземних пішоходних переходів не має бути на дорогах, де дозволений рух на швидкості більше 80 км/год, оскільки це впливає на виникнення заторів та робить для водія неможливим вчасно відреагувати на пішохода», – додав він.

Федір Губенков  зазначив, що зараз в Україні немає єдиного офіційного органу, який відповідає за підрахунок кількості ДТП та летальних наслідків внаслідок них. «Статистика Нацполіції та Міністерства охорони здоров’я суттєво відрізняється, іноді на 50%. Це не може не викликати питань. Дослідження профільних громадських організацій – VISION ZERO, Центру демократії та верховенства права CEDEM – підтверджують, що статистика не відповідає дійсності і насправді кількість смертей на дорогах зросла, хоча за офіційними даними – знизилася», – зазначив Федір Губенков.