Для вирішення ситуації довкола НМУ ім. Олександра Богомольця необхідна увага громадськості – адвокат

Для вирішення ситуації довкола Національного медичного університету імені Олександра Богомольця вирішальним чинником є увага і тиск громадськості, інакше звільнення-поновлення на посаді ректора НМУ Катерини Амосової буде повторюватися по замкненому колу. Про це заявив Роман Титикало, адвокат НМУ імені О. Богомольця у період роботи в.о. ректора Юрія Кучина, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Якщо це питання не буде знаходитися під контролем громадськості, МОЗ може 20 разів звільняти пані Амосову, і вона знову буде поновлювати себе на роботі. Якщо усі ми не будемо зацікавлені у тому, щоб приймалися об’єктивні законні рішення і медична освіта була належної якості – нічого не зміниться», – наголосив він.

Нагадаємо, 20 вересня Печерський районний суд Києва задовольнив позов звільненої ректора НМУ ім. О. Богомольця Катерини Амосової і поновив її на посаді. 1 жовтня Міністерство охорони здоров’я вдруге звільнило Катерину Амосову з посади ректора.

Роман Титикало зауважив, що Катерина Амосова після рішення Печерського районного суду Києва на свою користь поновила себе на посаді з порушенням процедур. «Процедура передбачає, що міністерство на підставі судового рішення має прийняти наказ про поновлення [особи на посаді ректора] – чого воно не зробило. Але Катерина Амосова самостійно внесла себе до реєстру юридичних осіб як керівника університету і намагалася якнайшвидше приступити до виконання своїх обов’язків. Міністерство прийняло правильне рішення […] і знову звільнило її за ті самі порушення», – пояснив він.

Оскільки власником НМУ імені Богомольця є держава і управління університетом доручено Міністерству охорони здоров’я, у разі невиконання умов контракту МОЗ має право звільнити ректора з посади, пояснив Роман Титикало. Катерина Амосова у своєму позові до суду посилалася на те, що держава в особі МОЗ не має права звільнити її без рішення внутрішніх колективних органів університету. Юрій Кучин, в.о. ректора НМУ ім. Богомольця з 15 серпня по 11 вересня 2018 року, зі свого боку зазначив, що рішення цих колективних органів були повністю підконтрольні ректору. «Демократичні інституції автономії ВНЗ, такі як конференція трудового колективу, вчена рада, студентське самоврядування, були перетворені на механізми легалізації одноосібних рішень, які проводилися як колективні», – наголосив він.

Присутні на брифінгу студенти розповіли, що невирішеність адміністративних питань блокує роботу університету. «Студентам не важливо, хто буде ректором – важливо, щоб це був професіонал і щоб університет міг нормально функціонувати.  Зараз студенти, інтерни і викладачі у патовій ситуації, коли від нас нічого не залежить, але ми не можемо нічого робити – підписати документи, вибрати аудиторію, були проблеми зі стипендіями», – наголосив Олександр Соколенко, студент 6-го курсу НМУ імені Богомольця. Інтерн 1-го року Наталя Сергєєва розповіла, що вже 2 місяці не може почати проходити інтернатуру, тому що університет не може підписати її заяву. «На нашій кафедрі [анестезіології та інтенсивної терапії] залишилося 3 викладачі, тому що решта просто не прийняті на роботу. Заняття, які відбуваються, проводяться фактично на ентузіазмі викладачів», – додала вона.

Ірина Сисоєнко, народний депутат України (фракція «Самопоміч»), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, зауважила, що ситуація довкола університету шкодить також репутації ВНЗ. «Те, що відбувається в НМУ імені Богомольця, виключно у зв’язку з питанням, хто саме буде керувати усіма процесами університету, є ганебним і не припустимим. Я засуджую дії колишнього керівництва, яке будь-якою ціною намагається втриматися при владі шляхом маніпуляций, залякувань, і використовує у цій боротьбі студентів і викладачів», – наголосила вона.