Огляд ЗМІ за 5 листопада 2018

ВИСНОВКИ

Національна поліція передала до Служби безпеки провадження щодо ймовірних виконавців вбивства активістки та радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. У поліції кажуть, що слідство щодо 5 ймовірних виконавців та організаторів завершене. У свою чергу, СБУ веде ще одне розслідування щодо встановлення замовників злочину. Фракція “Народний фронт” наполягає на оприлюдненні інформації про розслідування вбивства Катерини Гандзюк. “Ми вимагаємо інформації від керівників Нацполіції і СБУ вже завтра. Головне завдання – винні, в тому числі замовник, мають понести покарання”, – заявила Вікторія Сюмар. Парламентські фракції БПП, Народний фронт і Опозиційний блок ухвалили рішення підтримати створення ТСК Верховної Ради з розслідування вбивства Катерини Гандзюк. Також група народних депутатів заявила про наміри блокувати у вівторок трибуну Верховної Ради, якщо питання про створення тимчасової слідчої комісії не буде поставлено на голосування першим питанням. «Якщо завтра пан Парубій не ставить це на голосування в Раді, ми блокуватимемо трибуну. Це не піар, а конкретна історія …» – заявив нардеп Мустафа Найєм. Коаліція на захист громадянського суспільства вимагає відставки генерального прокурора України Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з огляду на смерть Катерини Гандзюк. У Раді Європи заявили, що активне громадянське суспільство відіграє важливу роль для розвитку демократії, а тому активістів слід захистити від нападів.

Голова фракції “Блок Петра Порошенка” Артур Герасимов заявив, що за часів керівництва лідера фракції “Батьківщина” Юлії Тимошенко була розвалена армія в Україні та взяті запозичення, які змушують піднімати тарифи на газ. “Це обман. І тому ми звертаємося до суду проти пана Герасимова щодо дезінформації”, – сказала лідер “Батьківщини”.

Мінфін хоче знизити поріг “безподаткових” посилок до 100 євро. Ввезення на митну територію України товарів, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро, буде обкладатися податком на додану вартість. Мінфін пропонує визнати податковими агентами операторів поштового зв’язку, експрес-перевізників, які здійснюватимуть нарахування та сплату податкових зобов’язань з податку на додану вартість до бюджету у разі ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі.

В судовому реєстрі з’явилася справа, в якій українець вперше відстояв своє право на обмін землею, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини. Прокурор звернувся з вимогою визнати обмін землі недійсним у зв’язку з мораторієм, але йому в цьому відмовили. “При вирішенні справи суд послався на висновки Європейського суду з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України”, ст.14 Конституції, і норми цивільного та земельного законодавства України, що регулюють виниклі у справі правовідносини”, – йдеться в рішенні суду.

Підприємство Юрія Косюка (ТОВ “Вінницька птахофабрика”) 1 листопада отримало 618 мільйонів гривень бюджетних дотацій, а загалом за рік – 812 мільйонів гривень.

Детектив Національного антикорупційного бюро вручив Миколі Мартиненку виклик на допит у якості свідка. “5 листопада 2018 року екс-народному депутату України, колишньому голові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, вручено повістку про виклик на допит як свідка у рамках міжнародно-правового доручення правоохоронних органів Чеської республіки. Інша інформація щодо розслідування компетентними органами Чехії кримінального провадження є конфіденційною та не підлягає розголошенню”, – зазначили у відомстві.

Генеральна прокуратура встановила перелік активів на 5,5 мільярда доларів, які були придбані за виведені з “Приватбанку” кошти. “Ми встановили колосальні активи на 5,5 млрд доларів, ті що в кінці схеми, – від яхт і картин Пікассо до заводів і нерухомості”, – заявив генпрокурор Юрій Луценко. У той же час генпрокурор додав, що для застосування до вказаних активів будь-яких заходів впливу необхідно встановити їх кінцевого власника – бенефіціара.

Верховний суд визначив, що НАЗК діє в рамках закону в ситуаціях з оприлюдненням декларацій співробітників СБУ та інших посадових осіб, які пов’язані з державною таємницею.

Президент Петро Порошенко за неповний 2018 рік задекларував майже 124 мільйони гривень прибутку. Зокрема, 2 листопада Порошенко задекларував 1 млн 353 тисячі 532 гривні процентних доходів від вкладів в Міжнародний інвестиційний банк. Крім того в кінці жовтня президент задекларував 28,8 млн грн доходів від Міністерства фінансів за відчуження цінних паперів і корпоративних прав і 6 млн грн дивідендів від публічного акціонерного товариства “Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд Прайм Ессетс Кепітал”. Таким чином у 2018 році доходи президента зросли майже у 8 разів. Радник юридичної фірми, яка представляє інтереси президента Петра Порошенка заявив, ЗМІ завищили суму прибутку, який вказав президент у змінах майнового стану в 2018 році. За його словами, у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані як дохід відображається повернення суми вкладених коштів. За його словами, 28 млн грн Порошенка, з 124 млн, про які раніше писала УП, були поверненням залучених коштів, а не прибутком.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Смерть Гандзюк: у поліції запевняють, що доказів достатньо, щоб довести вину замовників (487 публікацій у ЗМІ)
  • США опублікували “безпрецедентний” пакет санкцій проти Ірану (147 публікацій у ЗМІ)
  • В Україні – розгул безкарного насильства. Міжнародні оглядачі про смерть Катерини Гандзюк (107 публікацій у ЗМІ)
  • У БПП заявили про відповідальність Тимошенко за зростання ціни на газ (31 публікація у ЗМІ)
  • Доходи Порошенка зросли у 8 разів у 2018 році (24 публікації у ЗМІ)

ВБИВСТВО КАТЕРИНИ ГАНДЗЮК.

Національна поліція передала до Служби безпеки провадження щодо ймовірних виконавців вбивства активістки та радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Про це повідомляє департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ. Зазначається, що рішення про передачу провадження ухвалила Генпрокуратура 5 листопада. “В межах повноважень Національна поліція України допитала як свідків 367 осіб, призначила 21 судову експертизу, провела 9 обшуків, 4 слідчих експерименти, 26 оглядів, 100 негласних слідчих дій відносно 31 особи”, – стверджують правоохоронці. У поліції кажуть, що слідство щодо 5 ймовірних виконавців та організаторів завершене.

Група народних депутатів заявляє про наміри блокувати у вівторок трибуну Верховної Ради, якщо питання про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) за фактами нападів на активістів у 2017-2018 роках, зокрема на в.о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістку Катерину Гандзюк не буде поставлено на голосування першим питанням. “Якщо завтра пан Парубій не ставить це на голосування в Раді, ми блокуватимемо трибуну. Це не піар, а конкретна історія … Парламент не має інших інструментів контролювати виконавчу владу, ніж ці тимчасові комісії та їхній парламентський контроль. Нам зараз просто не дають можливості це зробити”, – сказав народний депутат із фракції “Блок Петра Порошенка” Мустафа Найєм, наголосивши, що це питання вони порушували, ще коли К. Гандзюк була жива.

Парламентські фракції “Блок Петра Порошенка” (“БПП”), “Народний фронт” і “Опозиційний блок” ухвалили рішення підтримати створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування вбивства в. о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк. Як повідомляє прес-служба партії “БПП”, таке рішення було ухвалено одноголосно на засіданні фракції “Блок Петра Порошенка” в понеділок. “Фракція вирішила делегувати до складу комісії народних депутатів Віктора Короля, Валерія Карпунцова, Юрія Буглака, Сергія Алєксєєва, Максима Саврасова та Ірину Суслову”, – йдеться в повідомленні “БПП”.

Фракція “Народний фронт” наполягає на оприлюдненні інформації про розслідування вбивства в.о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк від Національної поліції і Служби безпеки України вже у вівторок, 6 листопада, повідомила народний депутат від цієї фракції Вікторія Сюмар. “Ми вимагаємо інформації від керівників Нацполіції і СБУ вже завтра. Головне завдання – винні, в тому числі замовник, мають понести покарання”, – написала вона на сторінці в Фейсбуці в понеділок увечері. В. Сюмар також зазначила, що фракція “Народний фронт” підтримує рішення про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування вбивства К. Гандзюк. “Готові делегувати туди Антона Геращенка, Сергія Висоцького, Ігоря Алексєєва. І голосувати першим питанням”, – підкреслила нардеп.

Коаліція на захист громадянського суспільства вимагає відставки генерального прокурора України Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з огляду на смерть в. о. керуючої справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк. “Ми обурені станом розслідування нападів і вбивств громадських активістів і вимагаємо відправити у відставку керівництво херсонської поліції, яка з самого початку саботувала розслідування нападу на Катерину Гандзюк, а також вимагаємо відставки генерального прокурора України Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які саботували реформу правоохоронних органів”, – йдеться в заяві, оприлюдненій у понеділок на сайті Центру інформації про права людини. У заяві наголошується, що розправа над К. Гандзюк – “це акт залякування всього громадянського суспільства в Україні”, а розслідування нападу на неї “знову засвідчило очевидну неспроможність правоохоронної системи ефективно розслідувати і цей, і низку інших нападів на громадських активістів, які трапилися в різних регіонах України після Революції гідності”.

У Раді Європи заявили, що активне громадянське суспільство відіграє важливу роль для розвитку демократії, а тому активістів слід захистити від нападів. Про це в коментарі кореспонденту “Укрінформу” у Франції заявив речник Ради Європи Деніел Хольтген. “Ми поділяємо занепокоєння щодо збільшення нападів на представників громадянського суспільства в Україні. Активне громадянське суспільство є вагомим чинником для демократії та захисників прав людини. Відтак, активісти не повинні бути під загрозою нападів”, – наголосили у Раді Європи. “Ми відзначаємо намір керівництва України, що висловив президент Порошенко, провести повномасштабне розслідування”, – додав речник РЄ.

ЕКОНОМІКА.

Ввезення на митну територію України товарів, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро, буде обкладатися податком на додану вартість. Про це йдеться у пояснювальній записці до проекту закону “Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів”. Мінфін пропонує визнати податковими агентами операторів поштового зв’язку, експрес-перевізників, які здійснюватимуть нарахування та сплату податкових зобов’язань з податку на додану вартість до бюджету у разі ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі. “При цьому ввезення на митну територію України товарів для одного одержувача – фізичної особи, в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, оподатковуватиметься податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом”, – йдеться у документі.

В судовому реєстрі з’явилася справа, в якій українець вперше відстояв своє право на обмін землею, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини. Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними. Прокурор звернувся з вимогою визнати обмін землі недійсним у зв’язку з мораторієм, але йому в цьому відмовили. “При вирішенні справи суд послався на висновки Європейського суду з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України”, ст.14 Конституції, і норми цивільного та земельного законодавства України, що регулюють виниклі у справі правовідносини”, – йдеться в рішенні суду.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Детектив Національного антикорупційного бюро вручив Миколі Мартиненку виклик на допит у якості свідка. Про це повідомляє прес-служба НАБУ. “5 листопада 2018 року екс-народному депутату України, колишньому голові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, вручено повістку про виклик на допит як свідка у рамках міжнародно-правового доручення правоохоронних органів Чеської республіки. Інша інформація щодо розслідування компетентними органами Чехії кримінального провадження є конфіденційною та не підлягає розголошенню”, – зазначили у відомстві. В НАБУ вважають, що поведінка колишнього народного обранця викликає обурення та є недопустимою у будь-якій цивілізованій країні світу.

Верховний суд визначив, що НАЗК діє в рамках закону в ситуаціях з оприлюдненням декларацій співробітників СБУ та інших посадових осіб, які пов’язані з державною таємницею. Про це повідомляє прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції. “Верховний суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій якими встановлено, що Національне агентство діє на підставі закону та в межах повноважень щодо вирішення ситуації з оприлюдненням декларацій посадових осіб СБУ та інших осіб, які належать до кадрового складу розвідувальних органів або займають посади, перебування на яких становить державну таємницю”, – зазначили у НАЗК.

Генеральна прокуратура встановила перелік активів на 5,5 мільярда доларів, які були придбані за виведені з “Приватбанку” кошти. Про це повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” генеральний прокурор Юрій Луценко. “Ми встановили колосальні активи на 5,5 млрд доларів, ті що в кінці схеми, – від яхт і картин Пікассо до заводів і нерухомості”, – сказав він. У той же час генпрокурор додав, що для застосування до вказаних активів будь-яких заходів впливу необхідно встановити їх кінцевого власника – бенефіціара. При цьому він зазначив, що заяви Kroll за підсумками форензик аудиту не мають юридичної сили. “Дослідження Kroll показало, як деякі фірми через 30-40 рахунків на Кіпрі “провернули” в один день кошти і вивели їх на “третю хвилю” – таке собі офшорне підприємство, яке придбало певні активи. Наразі відомо, які це активи, і це схоже на відмивання коштів – ст. 209 КК”, – заявив Луценко.