80 новинних сайтів, які містять понад 25% маніпулятивної інформації, мають загальний обіг близько 50 мільйонів відвідувань на місяць – аналітики

80 сайтів новин, які містять понад 25% маніпулятивної інформації, мають загальний обіг близько 50 мільйонів відвідувань на місяць. Про це повідомили аналітики видання Texty.org.ua під час презентації проекту «У нас погані новини» в Українському кризовому медіа-центрі. В рамках цього вони навчили комп’ютерну нейромережу розпізнавати маніпуляції двох типів, а саме емоційну та за допомогою хибних аргументів, у новинах. «Ми вирішили, що потрібно нарешті збудувати якусь модель, якийсь алгоритм, для того щоб моніторити новини, загальний потік, а не робити це індивідуально», – сказала Надія Романенко, аналітик проекту.

За словами Надії Романенко, 80 сайтів були виділені з загальної вибірки у 150 відносно маловідомих новинних порталів, які, втім, мають вплив на формування громадської думки, бо вони містили відсоток маніпулятивної інформації більший за позначку у 25%. Як зазначила аналітик, велика кількість таких сайтів має відвідуваність близько 1 мільйона людей на місяць. Анатолій Бондаренко, керівник напрямку «Журналістика даних», також повідомив, що в рамках проекту 50 тисяч найбільш емоційних новин поділили на теми, щоб візуально зобразити, чим найбільше маніпулюють подібні сайти.

Для того, щоб натренувати нейромережу виділяти саме такий контент методом глибокого навчання, було зібрано експертне коло журналістів, які спочатку вручну перевірили 7 тисяч новинних статей та позначили маніпулятивний контент. «Ми вирішили не шукати фейк, тому що фейк – це річ фактологічна. В той же час необов’язково заплутувати факти для того, щоб маніпулювати, маніпуляція може бути в першу чергу за допомогою формування ставлення», – наголосила Надія Романенко.

Результати та матеріали дослідження можна знайти у відкритому доступі за посиланням.