Огляд ЗМІ за 30 листопада – 2 грудня 2018

ГОЛОВНЕ

Глави МЗС країн G7 висловили занепокоєння інцидентом у Керченській протоці та закликали Москву відпустити затримані кораблі й екіпаж. “Немає виправдання застосуванню Росією військової сили проти українських кораблів і їх екіпажу”, – йдеться в заяві. “Ми наполегливо закликаємо до прояву стриманості, дотримання норм міжнародного права і запобігання будь-якій подальшій ескалації”, – наголошується в ньому.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що США і ЄС мають розглянути можливість посилення санкцій проти Росії через інцидент, який стався в Керченській протоці.“Після агресії РФ в Керченській протоці відносини з Москвою перебувають на новому рівні. Президент США Дональд Трамп скасував зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним, а європейці та американці повинні розглянути подальші санкції”, – підкреслив Волкер.Держсекретар США Майк Помпео заявив, що зустріч президентів США Дональда Трампа та РФ Володимира Путіна може відбутися лише після повернення Росією захоплених українських моряків.

Міністерство закордонних справ Німеччини оприлюднило стратегію з п’яти ключових пунктів, які мають допомогти в досягненні мети німецького уряду – миру і стабільності в Україні. Стратегія включає в себе п’ять пунктів, першим з яких є необхідність імплементації Мінських домовленостей. Також в німецькому уряді зазначають, що не збираються терпіти порушення міжнародного права, зокрема, в контексті анексії Криму.Третім пунктом стратегії наголошено на необхідності зміцнення і захисту спостерігачів ОБСЄ.Також в уряді Німеччини наголошують на необхідності оцінки розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі.П’ятим пунктом йде підтримка реформ в Україні.

Секретар і кандидат у голови німецького Християнсько-демократичного союзу Аннегрет Крамп-Карренбауер допускає можливість блокування суден РФ у напрямку портів Євросоюзу та США до відновлення Москвою вільного судноплавства в Керченській протоці.

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна готова до зустрічі в “Нормандської форматі” на рівні політичних радників, на якій вимагатиме від Росії повернути полонених росіянами поблизу Керченської протоки військових, судна Військово-морських сил ЗСУ, а також відкрити протоки для проходу в українські порти суден. Петро Порошенко також заявив, що Росія готується встановити повітряний контроль над територією, де проходять газо- і нафтопроводи в Європу; потрібні конкретні кроки, щоб зупинити російську агресію. Він підкреслив, що має бути здійснено конкретні кроки, щоб зупинити російську агресію, наприклад: “заблокувати проект “Північний потік-2″, посилити присутність НАТО в Чорному морі, ввести нові санкції проти відповідальних за кризу в Азовському морі, заборонити російським кораблям заходити в європейські порти, підтримати Україну в політичній, економічній і військовій сферах”.

Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал повідомив, що Україна на час воєнного стану не пропускатиме на свою територію росіян чоловічої статі віком від 16-ти до 60 років за незначним винятком.Винятком буде здійснення гуманітарної місії, як то прибуття на похорон, пролунало на нараді щодо посилення обороноздатності України за участю президента.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що підтримує продовження на 4-5 років перехідного періоду імплементації мовної статті 7 закону про освіту, а очікує незабаром потепління відносин з Угорщиною.

Президент Петро Порошенко повідомив, що Європейська комісія ухвалила позитивне рішення про виділення Україні першого траншу Четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС обсягом 500 млн євро.

Президент Петро Порошенко повідомив, що Об’єднавчий Собор обере предстоятеля, який особисто поїде в Стамбул для отримання томосу у Варфоломія.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що за фактом нападу в Одесі на лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка правоохоронці впізнали та затримали п’ятьох правопорушників, а стосовно ще 12 осіб буде ухвалено процесуальні рішення.

У САП повідомили, що детективи НАБУ провели допит колишнього в.о. голови ДФС Мирослава Продана, від надання свідчень він відмовився, прокуратура ініціює обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту з альтернативою застави.

Український політв’язень у Росії, режисер Олег Сенцов удостоївся премії Міністерства закордонних справ Польщі Pro Dignitate Humana.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Україна заборонила в’їзд чоловікам-росіянам віком від 16 до 60 років (142 публікації у ЗМІ)
  • G20: Меркель, Трюдо і Макрон закликали Путіна звільнити захоплених на Азові моряків (54 публікації у ЗМІ)
  • Меркель і Путін домовилися про “нормандський формат” обговорення агресії РФ (43 публікації у ЗМІ)
  • Лідери країн G20 погодили підсумкове комюніке щодо світової торгівлі, проблем клімату, тероризму та міграції (42 публікації у ЗМІ)
  • Помпео назвав передумову зустрічі Трамп-Путін (23 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Глави МЗС Канади, Франції, ФРН, Італії, Японії, Британії, США, а також верховний представник ЄС висловлюють надзвичайне занепокоєння діями Росії стосовно українських військових кораблів у Керченській протоці, йдеться у спільній заяві, оприлюдненій на сайті уряду Канади. “Немає виправдання застосуванню Росією військової сили проти українських кораблів і їх екіпажу”, – йдеться в ньому. “Ми наполегливо закликаємо до прояву стриманості, дотримання норм міжнародного права і запобігання будь-якій подальшій ескалації”, – наголошується в ньому. Крім того, глави зовнішньополітичних відомств країн G7 закликають Росію звільнити затриманих членів екіпажу й повернути Україні кораблі. “Ми закликаємо Росію звільнити затриманий екіпаж і кораблі та утриматися від чинення перешкод до законного проходження через Керченську протоку”, – йдеться в тексті заяви.

Розслідування про можливевтручання Росії в американські президентські вибори 2016 року під керівництвом спецпрокурора Роберта Мюллера, ймовірно, негативно впливає на зв’язки Москви та Вашингтона, заявляє в четвер Білий дім. “Пов’язане з Росією “полювання на відьом”, яке, сподіватимемося, завершується, відбувається досить непогано. На жаль, це, можливо, підриває наші відносини з Росією”, – йдеться в заяві, поширеній через акредитовані при Білому домі американські ЗМІ. Водночас у ній наголошується, що зустріч між президентом США Дональдом Трампом і президентом РФ Володимиром Путіним на саміті G20 було скасовано не через “російську справу”, а через інцидент у Керченській протоці. Однак представник Білого дому Сара Сандерс зазначила, що у Вашингтоні висловлюють сподівання на якнайшвидше вирішення цієї проблеми.

Держсекретар США Майк Помпеозаявляє, що зустріч президентів США Дональда Трампа та РФ Володимира Путіна може відбутися лише після повернення Росією захоплених українських моряків.   Про це він сказав в інтерв’ю CNN на полях саміту G20 у Буенос-Айресі. За словами Помпео, Трамп вирішив, що “правильним буде сказати росіянам: поверніть моряків, поверніть українську техніку, вони їхні, люди мають повернутися до своїх сімей”. “Держсекретар США заявив, що Росія має повернути українські судна та військовослужбовців перед тим, як адміністрація розгляне проведення перенесеної зустрічі Трампа і Путіна”, – повідомляє CNN.

Президент США Дональд Трампна зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель обговорив загострення у відносинах РФ і України, теми договору про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД), енергетичної безпеки та посилення НАТО, повідомляє Білий дім.  “Вони обмінялися думками з приводу порушення Росією ДРСМД і подумали над тим, як домогтися подальшого посилення НАТО і як поліпшити енергетичну безпеку Європи. Також вони обговорили розвиток подій між Росією і Україною”, – йдеться в заяві представника Білого дому Сари Сандерс.

Міністерство закордонних справ Німеччиниоприлюднило стратегію з п’яти ключових пунктів, які мають допомогти в досягненні мети німецького уряду – миру і стабільності в Україні, повідомляє інтернет-видання “Європейська правда”. “Після того як Росія незаконно анексувала Крим і підтримала сепаратистів на Сході, в Україні було вбито понад 10 тис. людей. Глибокий конфлікт у безпосередній близькості до Європи також є серйозним ризиком для безпеки Німеччини”, – наголошується в стратегії МЗС Німеччини, розміщеній на сайті відомства. Стратегія включає в себе п’ять пунктів, першим з яких є необхідність імплементації Мінських домовленостей.

Секретар і кандидату голови німецького Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Аннегрет Крамп-Карренбауер (Annegret Kramp-Karrenbauer) допускає можливість блокування суден РФ у напрямку портів Євросоюзу та США до відновлення Москвою вільного судноплавства в Керченській протоці, повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник. “Кандидат на посаду голови партії ХДС – Аннегрет Крамп-Карренбауер – заявила про можливість запровадження блокади для російських суден з Азовського моря, які прямуватимуть до портів ЄС і США, доки Кремль не розблокує Керченську протоку”, – написав він на своїй сторінці в мікроблозі Twitter у п’ятницю.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкерзаявив, що США і ЄС мають розглянути можливість посилення санкцій проти Росії через інцидент, який стався в Керченській протоці. Про це він сказав в інтерв’ю Suddeutsche Zeitung. “Після агресії РФ в Керченській протоці відносини з Москвою перебувають на новому рівні. Президент США Дональд Трамп скасував зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним, а європейці та американці повинні розглянути подальші санкції”, – підкреслив Волкер. Також дипломат заявив, що “росіяни повинні звільнити українських моряків та кораблі”.

У проекті доповідіпро відносини з РФ Європарламент закликає зупинити будівництво газопроводу “Північний потік-2”. Проект доповіді про стан відносин з Росією опублікований на сайті парламенту ЄС, пише DW. Цей проект “підсилює залежність Євросоюзу від поставок російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також йде врозріз з енергетичною політикою ЄС і тому повинен бути зупинений”, йдеться в документі. Європарламент також вимагає припинити дію угоди про партнерство та співробітництво, яка була укладена між ЄС і Росією в 1997 році, після чого щорічно продовжувалася. Необхідно переглянути умови, на яких базуються відносини між ЄС і Росією, вважають євродепутати. На їхню думку, співпраця має відбуватися тільки в тих областях, які “необхідні і представляють взаємний інтерес”, при цьому повинні дотримуватися гарантії безпеки для ЄС і сусідніх з ним країн.

ВОЄННИЙ СТАН В УКРАЇНІ.

Україна на часвоєнного стану не пропускатиме на свою територію росіян чоловічої статі віком від 16-ти до 60 років за незначним винятком. Винятком буде здійснення гуманітарної місії, як то прибуття на похорон, пролунало на нараді щодо посилення обороноздатності України за участю президента. Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал повідомив, що його відомство переведено в 1-й рівень боєготовності, кордон охороняється за посиленим варіантом, наряди на кордоні з Росією й анексованим Кримом посилено.  “Обмежено в’їзд іноземців – перш за все, громадян Російської Федерації. Здійснюється непропуск громадян Російської Федерації віком від 16-ти до 60 років, осіб чоловічої статі”, – заявив він.

Найближчим часом будеприпинено дію близько 40 двосторонніх договорів між Україною і Російською Федерацією.  Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін сказав в ефірі програми “Право на владу” на телеканалі “1+1”, передає УНІАН. Він нагадав, що Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ від 1997 року припиняє своє існування. “Ми дали відповідно Росії чіткий меседж і дипломатичну ноту, що він припиняє своє існування відповідно до процедури, яка в нього закладена. Тому ніякого договору не буде. За шість місяців після того, як ми його подали, він зовсім припиняє своє існування”, – наголосив Клімкін.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкінпідтримує продовження на 4-5 років перехідного періоду імплементації мовної статті 7 закону про освіту, очікує незабаром потепління відносин з Угорщиною. “Ми зобов’язані перехопити ініціативу щодо Закарпаття. Це не станеться сьогодні або завтра. Але ми це повинні робити, в тому числі в контексті імплементації закону про освіту. І тут ми маємо продовжити перехідний період”, – сказав він в ефірі телеканалу “Інтер” у п’ятницю ввечері. “Як ми за два роки навчимо всіх робити так, як хочемо”, – зазначив міністр. За його словами, в сфері освіти під час переходу на українську мову необхідно змінити методику.

МАКРОФІНАНСОВА ДОПОМОГА ЄС.

Президент Петро Порошенкоповідомив, що Європейська комісія ухвалила позитивне рішення про виділення Україні першого траншу Четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС обсягом 500 млн євро. Про це повідомляється на офіційній сторінці президента в Facebook. “Щиро вдячний Єврокомісії за позитивне рішення про виділення Україні першого траншу Четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС в обсязі 500 млн євро”, – заявив президент. “Дуже важливий сигнал незмінної підтримки Євросоюзу в умовах останніх викликів з боку російського агресора”, – додав він.

НАДАННЯ ТОМОСУ УКРАЇНСЬКІЙ ЦЕРКВІ.

Президент України Петро Порошенкоповідомив, що Об’єднавчий Собор обере предстоятеля, який особисто поїде в Стамбул для отримання томосу у Варфоломія. “Рішення про надання автокефалії православної церкви України – прийнято. Томос, грамоту, яка це підтверджує, – написано. Об’єднавчий Собор – призначено. Собор обере предстоятеля, який поїде в Стамбул і отримає томос з рук Його Святості Варфоломія”, – написав П.Порошенко на своїй сторінці в Facebook у суботу. Глава української держави також зазначив, що відтепер Україна впевнено йдемо своїм шляхом.

НАПАД НА АНАТОЛІЯ ГРИЦЕНКА В ОДЕСІ.

За фактом нападу в Одесіна лідера партії “Громадянська позиція”, колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка правоохоронці впізнали та затримали п’ятьох правопорушників, а стосовно ще 12 осіб буде ухвалено процесуальні рішення, заявляє міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. “Напад на Анатолія Гриценка. П’ятьох нападників впізнала та затримала Нацполіція. Стосовно ще 12 осіб буде ухвалено процесуальні рішення”, – написав А.Аваков на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п’ятницю. Він наголосив, що МВС жорстко припинятиме практику, яку “дехто” намагається впровадити в українському суспільстві: “спробу зриву виступів кандидатів на вибори, організацію нападів і провокацій навколо них, дискредитацію безіменними і фейковими інформаційними матеріалами. Незалежно від ступеня опозиційності політиків до чинної влади”.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Детективи Національного антикорупційного бюро України(НАБУ) провели допит колишнього в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослава Продана, від надання свідчень він відмовився, прокуратура ініціює обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту з альтернативою застави, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). “30 листопада 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури допитали колишнього в.о. глави Державної фіскальної служби Продана в кримінальному провадженні про незаконне збагачення”, – йдеться в повідомленні САП на сторінці в соцмережі Facebook.