Огляд ЗМІ за 4 грудня 2018

ГОЛОВНЕ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс збільшує військову присутність в чорноморському регіоні. “У відповідь на агресивні дії Росії НАТО за останні кілька років значно збільшила присутність у регіоні Чорного моря – на морі, в повітрі і на суші”, – заявив Столтенберг. Столтенберг також заявив, що альянс надалі взаємодіятиме з Україною та Грузією у питанні їх можливого прийняття до НАТО в майбутньому. “Ми вітаємо бажання України приєднатися до альянсу, і українська влада добилася суттєвого прогресу в реформах. Проте низка проблем залишається, тому ми закликаємо Україну продовжити роботу в плані реформ”, – сказав Столтенберг. Держсекретар США Майк Помпео заявив, що НАТО готує комплексну відповідь на агресію РФ в Керченській протоці. “Є два моменти, які ми чітко визначили під час засідання за участю українського міністра: повна єдність в тому, що російські дії були протизаконними і неприйнятними, і в тому, що політика стримування має бути відновлена”, – сказав Помпео. Він закликав Росію негайно звільнити захоплених українських моряків, які утримуються на російській території.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що виступає за встановлення трирівневої системи адміністративно-територіального устрою під час внесення змін до Конституції України. «Формування трирівневої системи адміністративно-територіального устрою: громада, район, регіон… і окремий статус Києва та Севастополя», – сказав Гройсман. Прем’єр також наголосив на важливості гарантування ефективної системи місцевого самоврядування та її матеріально-фінансової основи: передбачається формування рад ОТГ, районних та обласних рад, а також утворення повноцінних виконкомів районних і обласних рад. Окремим напрямом Гройсман виділив формування інституту префекта.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що правоохоронні органи оголосили підозру ще одній людині, яка брала участь у підготовці й організації нападу на Катерину Гандзюк, – громадянину Левіну. За його словами, цей чоловік має кримінальне минуле. Після скоєння злочину він залишив територію України й наразі перебуває в розшуку. Нардеп Мустафа Найєм повідомив, що новий підозрюваний у справі щодо вбивства Катерини Гандзюк є помічником депутата Херсонської облради і зараз перебуває в Домінікані. Левін є помічником депутата обласної ради Миколи Ставицького, близького до голови облради Владислава Мангери. “Він не одноразово був в офісі в організатора вбивства Ігоря Павловського; і за непідтвердженою інформацією, саме він на машині Миколи Ставицького приїжджав до Павловського, коли з’ясувалося, що поліція затримала виконавців”, – написав Найєм. Нардеп упевнений, що Левін не міг сам прийняти рішення про вбивство співробітника міської адміністрації.

Прес-служба Приватбанку повідомляє, що ціна позову державного Приватбанку в Лондонському суді до колишніх акціонерів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова зросла до близько 3 мільярдів доларів. У банку заявили, що шахрайські дії Коломойського та Боголюбова завдали збитку на суму 1,9 млрд доларів плюс проценти (що нараховуються у розмірі близько 500 тисяч доларів на день). Крім того, як повідомляється, Високий суд Лондона надав Приватбанку дозвіл на оскарження рішення суду першої інстанції щодо питання юрисдикції. Банк подасть апеляційну скаргу найближчим часом. Натомість, юристи, що представляють інтереси Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, заявили, що всесвітній арешт їхніх активів Високим судом Лондона визнаний виданим помилково і повинен бути знятий. Відзначається, що суд зобов’язав ПриватБанк в повній мірі відшкодувати судові витрати пана Коломойського, включаючи проміжний платіж в розмірі 4 мільйонів фунтів стерлінгів.

Солом’янський районний суд Києва обрав екс-керівнику Державної фіскальної служби Мирославу Продану запобіжний захід у вигляді взяття на поруки. Поручителями колишнього чиновника погодилися виступити 9 народних депутатів БПП, семеро з яких прийшли в зал засідань.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що силові структури Одеської області мають припинити існування будь-якого незаконного бізнесу в регіоні. Генпрокурор зазначив, що всі силові структури повинні чітко проаналізувати факти незаконного будівництва, незаконний гральний бізнес, продаж в аптеках наркотиків, незаконне відведення землі та інші форми незаконної діяльності, “і кримінальні справи, яких безліч, у кожному з цих випадків мають бути доведені до логічного кінця, а саме – підозра й передання до суду”. Він зазначив, що незаконне будівництво в Одесі, без дотримання норм, передбачених законодавством, було раніше і триває нині. Луценко також зазначив, що будівельні роботи в Одесі призупинять на місяць і здійснять перевірки дозвільної документації забудовників.

Група народних депутатів за ініціативою Всеукраїнської аграрної ради 4 грудня зареєструвала у Верховній Раді України законопроект №9355-5 про продовження дії земельного мораторію до 1 січня 2020 року. У статті «Економічної правди» повідомляється, що у разі збереження мораторію на купівлю-продаж сільськогосподарських земель за 10 років кількість власників землі в Україні скоротиться вдвічі, а 1,4 мільйона українців уже цього не дочекалися.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Затримання українців у Грузії: що відомо та у чому їх звинувачують (194 публікації у ЗМІ)
  • Вбивство Гандзюк: хто такий Левін і що відомо про нового підозрюваного (71 публікація у ЗМІ)
  • Екс-главу ДФС Продана відпустили на поруки народних депутатів (43 публікації у ЗМІ))
  • ЄСПЛ зобов’язав РФ надати необхідне лікування українським морякам (33 публікації у ЗМІ)
  • Сполучені Штати хочуть підготувати спільну відповідь НАТО на агресію у Керченській протоці (32 публікації у ЗМІ)

АГРЕСІЯ РФ У АЗОВСЬКОМУ МОРІ.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео після завершення міністерської зустрічі НАТО у Брюсселі, повідомляє кореспондент “Європейської правди”. “Є два моменти, які ми чітко визначили під час засідання за участю українського міністра: повна єдність в тому, що російські дії були протизаконними і неприйнятними, і в тому, що політика стримування має бути відновлена”, – сказав Помпео. Він закликав Росію негайно звільнити захоплених українських моряків, які утримуються на російській території. “І ми розробимо колективну відповідь, щоб продемонструвати Росії, що така поведінка просто неприйнятна”, – додав держсекретар.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про збільшення військової присутності альянсу в чорноморському регіоні. “У відповідь на агресивні дії Росії НАТО за останні кілька років значно збільшила присутність у регіоні Чорного моря – на морі, в повітрі і на суші”, – сказав генсек у вівторок журналістам, зазначивши, що “сьогодні на засіданні члени НАТО чітко дали зрозуміти, що вони продовжуватимуть забезпечувати присутність у регіоні Чорного моря. При цьому він зазначив, що присутність НАТО у Чорному морі вже змінює ситуацію. “Ми домовилися продовжити спільну роботу в регіоні”, – зазначив Є.Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у вівторок заявив, що альянс надалі взаємодіятиме з Україною та Грузією у питанні їх можливого прийняття до НАТО в майбутньому. “Ми вітаємо бажання України приєднатися до альянсу, і українська влада добилася суттєвого прогресу в реформах. Проте низка проблем залишається, тому ми закликаємо Україну продовжити роботу в плані реформ “, – сказав Є.Столтенберг, виступаючи на прес-конференції. За його словами, НАТО розраховує прийняти в майбутньому до свого складу не лише Україну, а й Грузію.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман виступає за встановлення трирівневої системи адміністративно-територіального устрою під час внесення змін до Конституції України. “Які пропонується закріпити основні напрями змін в Конституції в цій частині? Формування трирівневої системи адміністративно-територіального устрою: громада, район, регіон… і окремий статус Києва та Севастополя”, – сказав В.Гройсман під час круглого столу “Реформа місцевого самоврядування” у вівторок. Прем’єр також наголосив на важливості гарантування ефективної системи місцевого самоврядування та її матеріально-фінансової основи: передбачається формування рад об’єднаних територіальних громад (ОТГ), районних та обласних рад, а також утворення повноцінних виконкомів районних і обласних рад.

РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВА КАТЕРИНИ ГАНДЗЮК.

Правоохоронні органи оголосили підозру ще одній людині, яка брала участь у підготовці й організації нападу на радницю мера Херсона, громадську активістку Катерину Гандзюк, – громадянину Левіну, про замовника інформація буде трохи пізніше, після повідомлення підозри, заявляє генпрокурор України Юрій Луценко. “Оголошено підозру громадянину Левіну … він був важливим елементом підготовки та організації нападу на Гандзюк”, – сказав Ю.Луценко на брифінгу у вівторок в Одесі. За його словами, цей чоловік має кримінальне минуле. Після скоєння злочину він залишив територію України й наразі перебуває в розшуку.

Нардеп Мустафа Найєм заявляє, що новий підозрюваний у справі щодо вбивства Катерини Гандзюк є помічником депутата Херсонської облради і зараз перебуває в Домінікані. Про це він написав у Facebook. “Новий підозрюваний у справі щодо вбивства Катерини Гандзюк – це Олексій Левін. Справжнє прізвище – Москаленко, уродженець м. Херсон, 41 рік. Член відомого в області ОЗУ Москалов, раніше засуджений за серію вбивств разом зі своїм батьком (теж Олексієм Москаленком). Вийшов на волю в червні 2016 року за т.зв. “законом Савченко””, – написав Найем. Він додав, що Левін є помічником депутата обласної ради Миколи Ставицького, близького до голови облради Владислава Мангери.

ПРИВАТБАНК.

Юристи, що представляють інтереси Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, заявили, що всесвітній арешт їхніх активів Високим судом Лондона визнаний виданим помилково і повинен бути знятий. Про це йдеться у прес-релізі юридичної компанії Fieldfisher. “Високий суд Лондона повністю відхилив позов ПриватБанку до Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова і наказав українському банку повністю відшкодувати понесені судові витрати двом своїм колишнім основним акціонерам”, – йдеться у прес-релізі. “Суд встановив, що Всесвітній арешт активів (” ВАА “) був виданий помилково, і що ПриватБанк навмисно сфабрикував позов таким чином, щоб у банку з’явилася можливість залучити пана Коломойського і пана Боголюбова до розгляду [параграф 100]. Суддя Фанкурт встановив також, що дії ПриватБанку були неприпустимими і представляли собою зловживання правами пана Коломойського і пана Боголюбова, згідно статті 6 Конвенції Лугано, про розгляд позовів за місцем реєстрації “, – повідомляється в прес-релізі.

Ціна позову державного Приватбанку в Лондонському суді до колишніх акціонерів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова зросла до близько 3 мільярдів доларів. Про це повідомляє прес-служба банку. У банку заявили, що шахрайські дії Коломойського та Боголюбова завдали збитку на суму 1,9 млрд доларів плюс проценти (що нараховуються у розмірі близько 500 тисяч доларів на день). Крім того, як повідомляється, Високий суд Лондона надав Приватбанку дозвіл на оскарження рішення суду першої інстанції щодо питання юрисдикції. Банк подасть апеляційну скаргу найближчим часом. “[Банк] залишається впевненим, що в кінцевому рахунку йому вдасться привести свої позовні вимоги до розгляду в суді Лондона. Станом на сьогодні, ціна позову банку (разом із процентам) становить приблизно 3 млрд доларів”, – заявили в Приватбанку.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Солом’янський районний суд Києва обрав екс-керівнику Державної фіскальної служби Мирославу Продану запобіжний захід у вигляді взяття на поруки, повідомляє “Радіо Свобода”. “Солом’янський районний суд Києва обрав колишньому керівнику Державної фіскальної служби Мирославу Продану запобіжний захід у вигляді взяття на поруки. При цьому Продану заборонили змінювати місце проживання і зобов’язали носити електронний браслет”, – йдеться в повідомленні на сайті видання в ніч на вівторок. Підкреслюється, що рішення в ніч на 4 грудня оголосила суддя Ірина Усатова, вийшовши з нарадчої кімнати. Поручителями колишнього чиновника погодилися виступити 9 народних депутатів, семеро з яких прийшли в зал засідань.

Силові структури Одеської області мають припинити існування будь-якого незаконного бізнесу в регіоні, наголошує генеральний прокурор України Юрій Луценко. “Перша вимога цієї наради … – припинити будь-які форми незаконного бізнесу на території області”, – сказав Ю.Луценко на нараді з керівництвом правоохоронних органів в Одесі у вівторок. Генпрокурор зазначив, що всі силові структури повинні чітко проаналізувати факти незаконного будівництва, незаконний гральний бізнес, продаж в аптеках наркотиків, незаконне відведення землі та інші форми незаконної діяльності, “і кримінальні справи, яких безліч, у кожному з цих випадків мають бути доведені до логічного кінця, а саме – підозра й передання до суду”.

Будівельні роботи в Одесі призупинять на місяць і здійснять перевірки дозвільної документації забудовників, повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко. “Я сьогодні попросив губернатора в рамках його повноважень і міністра внутрішніх справ зупинити все будівництво, здійснити перевірки документів, причому розпочати це буквально через тиждень. За тиждень ми запропонуємо алгоритм, і всі будівельники повинні показати свої документи. Почнемо з Одеси, а потім далі”, – сказав він на брифінгу в Одесі у вівторок. За словами генпрокурора, насильство на вулицях пов’язане, зокрема, з незаконною діяльністю забудовників. “У багатьох випадках насильство на вулицях відбувається через протистояння різних забудовників. Потрібно розібратися, чому навколо будівництва стільки напівкримінальної та кримінальної активності. Відповідь очевидна: більшість забудовників не мають повного пакета документів і користуються наближеністю до влади, щоб отримати шматок землі”, – сказав він.

МОРАТОРІЙ НА ПРОДАЖ ЗЕМЛІ.

Група народних депутатів за ініціативою Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) 4 грудня зареєструвала у Верховній Раді України законопроект №9355-5 про продовження дії земельного мораторію до 1 січня 2020 року, йдеться в повідомленні асоціації. “Незважаючи на те, що в Україні постійно точаться дискусії стосовно можливого запровадження ринку землі, нам досі не було представлено законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення. Це питання надзвичайно хвилює вітчизняних аграріїв та викликає безліч запитань. За таких обставин говорити про зняття мораторію зарано”, – наведено слова заступника голови ВАР Дениса Марчука. Авторами законопроекту “Про внесення змін до розділу Х “Перехідні положення” Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель” є Олександр Бакуменко, Петро Юрчишин, Микола Кучер, Валерій Давиденко, Леонід Козаченко, Андрій Кот, Микола Люшняк, Сергій Лабазюк, Валентин Дідич, Іван Кириленко, Анатолій Кузьменко, Олег Кулініч, Вадим Івченко.

У разі збереження мораторію на купівлю-продаж сільськогосподарських земель за 10 років кількість власників землі в Україні скоротиться вдвічі, а 1,4 мільйона українців уже цього не дочекалися. Про це йдеться у статті “Економічної правди”. “Середній вік власників української землі – 60 років. 65% пайовиків – пенсіонери, а близько чверті вже виповнилося 70 років. Власники паїв такого віку вже не можуть самостійно обробляти землю, вони все більше здають її в оренду. Серед них – орієнтовно – залишилося 5,5 млн первинних землевласників.”, – йдеться у матеріалі. Як зазначається, за даними Держгеокадастру, вже померли понад 1,4 млнвласників паїв, майже всі з яких отримали землі під час паювання у 1990-х (а це 20%).