Огляд ЗМІ за 1-3 лютого 2019

ГОЛОВНЕ

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходять з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни через те, що Росія роками порушувала домовленості. Москва також призупиняє участь у ДРСМД і починає науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи зі створення нових видів ракет.

Президент Петро Порошенко заявив, що він переконаний, що в найближчі п’ять років Україна отримає рішення про надання їй членства в НАТО. Він підкреслив, що Україна повинна проводити реформи і досягти критеріїв, які відповідають критеріям ЄС і НАТО. Порошенко впевнений, що “ці завдання є абсолютно реальними”. Петро Порошенко також заявив, що буде просити парламент підтримати його ініціативу встановити податок на виведений капітал. Петро Порошенко також заявив, що Україна стане енергетично незалежною державою. «Ми не будемо купувати імпортний газ. Ми зможемо самі себе забезпечити. Це і підвищення видобутку. І програма енергозбереження, яка зможе захистити нашу економіку», – заявив Порошенко.

 У Софії Київській відбулася інтронізація предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія. На заході були присутні президент Петро Порошенко, а також лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко та лідер «Самопомочі» Андрій Садовий. Митрополит Єпіфаній закликав православних ієрархів, духовенство, чернецтво та мирян до церковної єдності в рамках Православної церкви України.

Україна виплатила Міжнародному валютному фонду перший платіж у розмірі 88,5 млн доларів. За даними МВФ, наступний платіж Україні доведеться внести 5 лютого в розмірі 257,25 млн СПЗ за програмою stand by. Виплати за боргом МВФ в 2019 році складуть близько двох мільярдів доларів.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що досудове слідство щодо винних у розстрілах на Майдані завершено. Начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заперечив заяву генрокурора Юрія Луценка про завершення досудового слідства щодо винних у розстрілах на Майдані. Адвокат родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська також заперечила слова генпрокурора про завершення розслідування.

Печерський суд Києва скасував арешт майна нідерландської компанії “Фонд Адміністративне бюро LVV” у рамках справи про незаконне збагачення і відмивання грошей екс-міністра МВС Віталія Захарченка. Загалом йдеться про 20 земельних ділянок, три будинки, квартиру і два машиномісця.

В наглядовій раді НСТУ закидають відстороненому з посади голови правління Суспільного мовлення Зурабу Аласанії те, що він не показав хресну ходу за єдину помісну церкву, засідання Генасамблеї ООН та один з економічних форумів, де був присутній президент. У свою чергу голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва запевняє, що відсутність висвітлення важливих подій за участі перших осіб держави Суспільним мовленням не була причиною рішення про відсторонення Аласанії. Незалежні журналісти різних українських ЗМІ заявили, що вважають проявом цензури розірвання контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією.

Міністр МЗС Павло Клімкін вважає, що Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії повинна озвучити свої претензії до Зураба Аласанії. “А взагалі, подібна ситуація за два місяці до виборів – це, вибачте, на голову не налазить”, – заявив Клімкін. Глава МВС Арсен Аваков вважає провокацією дострокове звільнення Зураба Аласанії. “Я думаю, що там є з чим розібратися. Скажу більше: я не бачу факту цього відсторонення, я бачу факт дуже серйозної провокації й нападу на свободу преси за два місяці до виборів”, – заявив Аваков. Юлія Тимошенко заявила, що звільнення Зураба Аласанії є не випадковим і пов’язане з виборчим процесом.

Президент Петро Порошенко подав до ЦВК документи для реєстрації кандидатом на виборах глави держави. Також документи у ЦВК подали нардеп Юрій Тимошенко, телеведуча Юлія Литвиненко, економіст Андрій Новак, кандидат від партії “Воїни АТО” Сергій Кривонос, лідер партії “Стабільність”, глава Федерації футболу Маріуполя Василь Журавльов, екс-нардеп від Партії регіонів Володимир Олійник, а також кандидат від партії “Сила людей” Дмитро Гнап.

Лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк заявляє про те, що його політсила розраховує на перемогу в парламентських виборах 2019 року, брати участь у президентських перегонах він не буде. «В результаті масованої дискредитаційної кампанії, просто відвертої брехні, коли брехали кожному з вас, брехали 22% виборців “Народного фронту”, коли брехали всьому українському народу, – сьогодні немає достатньої висоти, щоб виграти вибори президента України в 2019 році», – заявив Яценюк. Арсеній Яценюк також закликав президента Петра Порошенка “звільнити Україну від кума Путіна”.

Лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко обіцяє впровадити мораторій на зростання цін на житлово-комунальні послуги в разі обрання. Тимошенко також пообіцяла, що “кожен, хто взяв хоч копійку в людей через тарифи на газ, а потім переписав на свої офшорні рахунки, буде притягнутий до кримінальної відповідальності”.

З’їзд партії “ДемАльянс” підтримав кандидатуру Андрія Садового на президентських виборах.

Лідер партії “Самопоміч” Андрій Садовий не вбачає проблем для об’єднання своєї політичної сили з іншими партіями під час проведення парламентської виборчої кампанії. «Я не бачу жодних проблем щодо об’єднання на парламентську кампанію, і тут є попередня домовленість і “Громадянської позиції”… і “Сили людей” і “ДемАльянсу”, і Вакарчука, тобто всі готові бути разом, але ви розумієте… це потрібно технологічно побудувати, тому що є амбіції, хто яке місце займатиме, хто які зобов’язання один перед одним має», – заявив Андрій Садовий.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в Україні намагаються розгорнути систему масштабного підкупу виборців на виборах президента. Він також повідомив, що на даний момент зареєстровано 9 кримінальних проваджень щодо порушень у ході виборчої кампанії.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У Софійському соборі Києва інтронізували главу Православної церкви України (175 публікацій у ЗМІ)
  • США зупинили виконання ракетного договору і звинувачують Росію (170 публікацій у ЗМІ)
  • У Наглядовій раді виклали свою версію звільнення Зураба Аласанії (154 публікації у ЗМІ)
  • Порошенко подав у ЦВК документи на участь у президентських виборах (42 публікації у ЗМІ)
  • Арешт нерухомості екс-глави МВС Захарченка скасував Печерський суд (20 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Петро Порошенко впевнений, що в найближчі п’ять років Україна отримає рішення про надання їй членства в НАТО. “Ми повинні відповідати критеріям членства в Європейському Союзі … і відповідати критеріям щодо членства в НАТО. Я впевнений, що на той час у нас вже буде план дій щодо членства в НАТО, у нас буде рішення щодо надання Україні членства” – сказав П.Порошенко в інтерв’ю телеканалу “Україна” в неділю, відповідаючи на питання, якою він бачить Україну в найближчі п’ять років. Він підкреслив, що Україна повинна проводити реформи і досягти критеріїв, які відповідають критеріям ЄС і НАТО. Глава Української держави впевнений, що “ці завдання є абсолютно реальними”.

Президент України Петро Порошенко сподівається на підтримку Верховної Ради в питанні введення податку на виведений капітал. “Буду просити підтримки парламенту і з податку на виведений капітал, який повинен замінити податок на прибуток”, – сказав П.Порошенко в інтерв’ю телеканалу “Україна” в неділю. Він також висловився за продовження лібералізації валютного регулювання, “підвищення прозорості функціонування фіскальної служби, зокрема і заборону силовим органам на гарматний постріл підходити до бізнесу через створення системи національного бюро фінансової безпеки”.

Україна стане енергетично незалежною державою, заявляє президент України Петро Порошенко. “Я твердо заявляю, що країна буде енергетично незалежною. Ми не будемо купувати імпортний газ. Ми зможемо самі себе забезпечити. Це і підвищення видобутку. І програма енергозбереження, яка зможе захистити нашу економіку”, – сказав П.Порошенко в інтерв’ю телеканалу “Україна ” в неділю. Він також зазначив, що в найближчі п’ять років очікується різке підвищення інвестиційного клімату України.

УТВОРЕННЯ ПЦУ.

У Софії Київській проходить літургія та інтронізація предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія.  Участь в інтронізації беруть представники духовенства – Константинопольського патріархату, помісних церков, а також представники української влади, зокрема президент України Петро Порошенко з дружиною, і віряни.  Також на інтронізації присутні політики Юлія Тимошенко та Андрій Садовий.

Предстоятель ПЦУ митрополит Єпіфаній закликав православних ієрархів, духовенство, чернецтво та мирян до церковної єдності в рамках Православної церкви України. Про це він заявив у своєму виступі після церемонії інтронізації предстоятеля Православної церкви України. “Ми хочемо, щоб ті православні, хто є в Україні і з різних причин не входить до помісної автокефальної Української православної церкви, увійшли в неї. Закликаємо до церковної єдності православних ієрархів, духовенство, чернецтво та мирян. Двері Помісної церкви та наші серця відкриті для вас”, – заявив митрополит.

ЕКОНОМІКА.

Україна виплатила Міжнародному валютному фонду перший платіж у розмірі 88,5 млн доларів. Про це пише “Дзеркало тижня”. За даними МВФ, наступний платіж Україні доведеться внести 5 лютого в розмірі 257,25 млн СПЗ за програмою stand by. Повідомляється, що оплата проводиться в спеціальних правах запозичень. Ще одна велика виплата запланована на вересень – 114,3 млн СПЗ і 295,5 млн СПЗ. Виплати за боргом МВФ в 2019 році складуть близько двох мільярдів доларів.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Печерський суд Києва скасував арешт майна нідерландської компанії “Фонд Адміністративне бюро LVV” у рамках справи про незаконне збагачення і відмивання грошей екс-міністра МВС Віталія Захарченка. Про це повідомляє “Судовий репортер” із посиланням на ухвалу від 30 січня судді Віталія Писанця. Рішення оскарженню не підлягає. У реєстрі наразі оприлюднено тільки резолютивну частину, тому не відомо, які були доводи щодо скасування арешту. Загалом йдеться про 20 земельних ділянок, три будинки, квартиру і два машиномісця.

ЗВІЛЬНЕННЯ АЛАСАНІЇ.

В наглядовій раді НСТУ закидають відстороненому з посади голови правління Суспільного мовлення Зурабу Аласанії те, що він не показав хресну ходу за єдину помісну церкву, засідання Генасамблеї ООН та один з економічних форумів, де був присутній президент. Про це повідомив сам Аласанія, опублікувавши у соцмережі частину проекту рішення Наглядової ради, на якому базували його відсторонення. “Не рішення, але частина проекту такого рішення НР, на якому НР базує відсторонення. Хоч би не палилися так відкрито”, – написав Аласанія. У документі вказувалося, що Аласанія не організував мовлення каналу “UA:Перший” ні як “суспільно-політичного каналу”, ні як “інформаційного та суспільно-політичного мовлення з елементами просвітництва”, а тому “канал не висвітлив оперативно або не висвітлив взагалі (крім коротких згадок у новинах)” перелічених подій за участю президента.

Коментуючи розірвання контракту з Зурабом Аласанією, в Адміністрації президента лише заявили, що Петро Порошенко підтримує Суспільне мовлення. У відповідь на прохання “Української правди” прокоментувати звільнення Аласанії з посади голови правління “Суспільного мовлення” в АП послались на публікацію “Детектор медіа”. “Створення незалежного суспільного мовлення було і залишається величезною цінністю для України. Суспільне є спільним досягненням влади та громадянського суспільства й завжди підтримувалось і буде підтримуватися президентом”, – йдеться у коментарі.

Глава МВС Арсен Аваков вважає провокацією дострокове звільнення Зураба Аласанії з посади голови правління Суспільного мовлення. Про це він заявив в суботу, повідомляє прес-служба МВС. “Я не думаю, що хороша ідея в цей час обкатувати технології і обмежувати пресу. Я не думаю, що хороша ідея відсторонити за два місяці до виборів главу Суспільного телебачення в незрозумілий спосіб. Ми зараз уважно за цим спостерігаємо”, – сказав Аваков. “Я думаю, що там є з чим розібратися. Скажу більше: я не бачу факту цього відсторонення, я бачу факт дуже серйозної провокації й нападу на свободу преси за два місяці до виборів”, – заявив він.

Кандидат у президенти України, лідерка партії ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що звільнення Зураба Аласанії з посади голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) є не випадковим і пов’язане з виборчим процесом. “За інформацією, яка лунає з різних джерел, Аласанію звільнили за те, що він не показав з’їзд “БПП”, і за те, що на каналі працюють журналісти-розслідувачі, які можуть реально хоч трохи правди говорити суспільству”, – сказала Ю.Тимошенко під час зустрічі з редакторами та журналістами місцевих видань у Полтаві, повідомляє прес-служба партії у п’ятницю.

Міністр зовнішніх справ Павло Клімкін вважає, що Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії повинна озвучити свої претензії до Зураба Аласанії, за чию відставку з посади голови правління Суспільного мовлення вона проголосувала. Про це він пише 1 лютого у Facebook. Клімкін зазначив, що знає Аласанію як класного журналіста і справжнього патріота. “Рулити UA: Суспільне мовлення, напевно, непросто. У нас траплялись дружні дискусії. Зокрема, щодо мов національних меншин у контексті регіонального мовлення… Наші думки могли розходитися, але розмова завжди була дружньою і з великою повагою до позиції співрозмовника”, – каже міністр.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк заявляє про те, що його політсила розраховує на перемогу в парламентських виборах 2019 року, брати участь у президентських перегонах він не буде. “Я прошу підтримати моє рішення. (…) Ми йдемо до перемоги на виборах у Верховну Раду України, ми йдемо до формування нового уряду”, – сказав він, виступаючи на з’їзді “Народного фронту” в суботу в Києві. А.Яценюк наголосив, що знає позицію партії про необхідність брати участь у виборах президента. “Я довго над цим думав. Це непросте рішення, і його не можна приймати з точки зору емоцій або політичної кон’юнктури. В результаті масованої дискредитаційної кампанії, просто відвертої брехні, коли брехали кожному з вас, брехали 22% виборців “Народного фронту”, коли брехали всьому українському народу, – сьогодні немає достатньої висоти, щоб виграти вибори президента України в 2019 році”, – сказав він.

Лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк закликав президента Петра Порошенка “звільнити Україну від кума Путіна”. Про це він заявив під час завершальної частини з’їзду партії 2 лютого, повідомляє прес-служба політсили. “Моє особисте звернення до Петра Порошенка. Пане президенте, ми звертаємося до членів Європейського Союзу звільнити українських заручників. Я звертаюсь до Вас звільнити Україну від кума Путіна. Він не звільняє заручників – він захоплює заручників рукою свого путінського і антиукраїнського елементу”, – сказав Яценюк. Перед цим він звернувся до делегатів з’їзду прийняти рішення про звернення до членів ЄС, до країн Великої сімки з тим, аби “продовжити і посилити санкції проти Російської Федерації з метою відновлення територіальної цілісності України, відновлення судноплавства в Керченській протоці і повернення українських заручників, які утримуються московським режимом”.

Кандидат у президенти, лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко обіцяє впровадити мораторій на зростання цін на житлово-комунальні послуги в разі обрання. Про це вона заявила в прямому ефірі телеканалу “Україна”, повідомляє прес-служба політика. За її словами, аналогічний мораторій впровадили Румунія і Польща. Тимошенко також пообіцяла, що “кожен, хто взяв хоч копійку в людей через тарифи на газ, а потім переписав на свої офшорні рахунки, буде притягнутий до кримінальної відповідальності”. Вона також заявила, що в нового президента будуть реальні можливості для того, щоб знизити ціну на газ вдвічі.

Лідер партії “Самопоміч” Андрій Садовий не вбачає проблем для об’єднання своєї політичної сили з іншими партіями під час проведення парламентської виборчої кампанії. “Я не бачу жодних проблем щодо об’єднання на парламентську кампанію, і тут є попередня домовленість і “Громадянської позиції”… і “Сили людей” і “ДемАльянсу”, і Вакарчука (музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук – ІФ), тобто всі готові бути разом, але ви розумієте… це потрібно технологічно побудувати, тому що є амбіції, хто яке місце займатиме, хто які зобов’язання один перед одним має”, – сказав А.Садовий у п’ятницю в Києві.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє, що в Україні намагаються розгорнути систему масштабного підкупу виборців на виборах президента. Про це він заявив у суботу, повідомляє прес-служба МВС. “Ми бачимо, що є спроби розгорнути систему масштабного підкупу виборців. Ми уважно стежимо за цією ситуацією. Якщо це перейде у фазу скоєння злочину, то поліція обов’язково втрутиться”, – сказав міністр. Він також повідомив, що на даний момент зареєстровано 9 кримінальних проваджень щодо порушень у ході виборчої кампанії.

Президент України Петро Порошенко подав до Центральної виборчої комісії (ЦВК) документи для реєстрації кандидатом на виборах глави держави, які відбудуться 31 березня. “У цей святковий день Петро Порошенко подав документи в ЦВК для реєстрації кандидатом у президенти”, – написав прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у неділю. Він проілюстрував повідомлення фотографією П.Порошенка в приміщенні ЦВК, главу держави супроводжує його дружина Марина Порошенко.