Огляд ЗМІ за 20 березня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про оновлені персональні економічні та інші санкції щодо 294 юридичних та 848 фізичних осіб, які брали участь в агресії проти України. Санкційні списки включають тих, хто: будував керченський міст; причетний до нападу та захоплення українських військових катерів та утримання українських моряків; організовував та сприяв проведенню псевдовиборів на окупованих територіях; порушував українське законодавство щодо відвідування Криму; поширює видавничу продукцію антиукраїнського змісту; незаконно отримав та використовує музейне зібрання, що належить Україні. Крім того, кажуть у відомстві, санкції застосовано до керівників Ради федерації Федеральних зборів РФ та депутатів Державної думи РФ.

Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф повідомила, що Велика Британія закликає Верховну раду невідкладно ухвалити поправки в новий закон про розмінування, дозволивши пряме донорське фінансування організацій, які виконують протимінну діяльність. За її словами, всі міжнародні зусилля з гуманітарного розмінування в Україні “під загрозою зриву, якщо Верховна Рада оперативно не прийме невеликі поправки в новий закон про розмінування”.

Прем’єр Володимир Гройсман повідомив, що Кабінет Міністрів України і наглядова рада НАК “Нафтогаз України” досягли згоди щодо продовження на рік контракту з правлінням компанії, уряд у середу ухвалить відповідне рішення. Серед умов, щодо яких було досягнуто домовленості і на підставі яких буде продовжено контракт: сертифікація до 1 січня 2020 року оператора ГТС, досягнення мети щодо збільшення видобутку газу, а також зниження щонайменше вдвічі нинішнього рівня заробітної плати членів правління, відсутність будь-яких бонусів і “захмарних” нагород. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що вважає незадовільною роботу НАК “Нафтогаз України” у частині збільшення видобутку природного газу та поставив під сумнів раціональність застосовуваних компанією для цього методів.

Кабінет Міністрів України вніс зміни до статуту НАК “Нафтогаз України”, наділивши збори акціонерів повноваженнями на обрання і звільнення голови та членів правління без подання наглядової ради.

Кабінет Міністрів оголосив конкурси на посади голів Державної податкової та Державної митної служб, призначивши їх на 16 квітня 2019 року.

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ініціював створення робочої групи для підготовки єдиного законопроекту про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Очолить робочу групу народний депутат із фракції партії “Блок Петра Порошенка” Валерій Карпунцов. Увійти до її складу можуть за бажанням члени комітету та інші народні депутати, а також представники НАБУ, САП, іноземних партнерів України, зокрема МВФ.

Велика палата Конституційного Суду відмовила у відкритті конституційного провадження за поданням 47 народних депутатів щодо конституційності закону, яким передбачено механізм зміни підпорядкованості релігійних громад.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що правоохоронні органи затримали у місті Дубно Рівненської області місцевого учасника мережі підкупу виборців, організованої “депутатом Д”, для перемоги на виборах “кандидата Ю”. За його словами, затримана особа отримувала від учасника мережі “депутата Д” 2,5 млн грн “чорної готівки”. Ймовірно, йдеться про народного депутата від “Батьківщини” Валерія Дубіля.

Центральна виборча комісія відмовила Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ у реєстрації 24 громадян РФ міжнародними спостерігачами на виборах президента.

Селянська партія України заявила про підтримку лідера партії ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко на виборах президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.

Результати опитування, проведеного центром “Соціальний моніторинг” і Українським інститутом соціальних досліджень ім. О.Яременка, свідчать, що Зеленського готові підтримати 29,4% респондентів, Тимошенко 17,2%, Порошенка – 14,9% українців. Зазначається, що за Анатолія Гриценка готові віддати свій голос 10,7% опитаних, а за Юрія Бойка – 10,4% респондентів.

Результати дослідження Центру соціальних та маркетингових досліджень SOCIS свідчать, що за Володимира Зеленського готові віддати свій голос 20,46%. Чинного президента Петра Порошенка мають намір підтримати 13,25%. За лідерку ВО “Батьківщина” Юлію Тимошенко готові проголосувати 9,5% респондентів. Кандидата від “Опозиційної платформи – За життя” Юрія Бойка підтримують 6,9%, лідера “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка – 6,2%, лідера Радикальної партії Олега Ляшка – майже 4,1%.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Кабмін передумав звільняти Коболєва, але зменшив його зарплату (60 публікацій у ЗМІ)
  • Танки, міномети і найкращі в світі безпілотники: Порошенко передав ЗСУ нове озброєння (51 публікація у ЗМІ)
  • Українські санкції щодо РФ: які організації потрапили у “чорний список” (46 публікацій у ЗМІ)
  • Луценко заявив, що правоохоронці перехопили «чорну готівку» «Батьківщини» (43 публікації у ЗМІ)
  • КСУ відмовився відкривати конституційне провадження через закон про перехід релігійних громад (13 публікацій у ЗМІ)

САНКЦІЇ УКРАЇНИ ПРОТИ РФ.

Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про оновлені персональні економічні та інші санкції щодо 294 юридичних та 848 фізичних осіб, які брали участь в агресії проти України. Про це йдеться в указі президента Петра Порошенка №82/2019. “Постановляю увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 березня 2019 року “Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, – йдеться в документі.

РОЗМІНУВАННЯ ДОНБАСУ.

Велика Британія закликає Верховну раду невідкладно ухвалити поправки в новий закон про розмінування, дозволивши пряме донорське фінансування організацій, які виконують протимінну діяльність. Про це у своєму блозі на сайті “Української правди” написала посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф. За її словами, всі міжнародні зусилля з гуманітарного розмінування в Україні “під загрозою зриву, якщо Верховна Рада оперативно не прийме невеликі поправки в новий закон про розмінування”. “Наприкінці минулого року міжнародне співтовариство привітало ухвалення цього закону, але також висловило стурбованість з приводу того, що закон виключає можливість прямого донорського фінансування наших виконавців. Зокрема, це означає, що тепер наші гроші повинні йти прямо в держбюджет, і ми втратимо контроль та нагляд над тим, як витрачаються кошти британських платників податків. Ми завжди чітко заявляли, що це для нас “червона лінія”, адже як донори ми просто не можемо перераховувати гроші напряму до держбюджету в будь-якій країні, де ми працюємо”, – пояснила Гоф.

ПРОДОВЖЕННЯ КОНТРАКТУ З КОБОЛЄВИМ.

Кабінет Міністрів України і наглядова рада НАК “Нафтогаз України” досягли згоди щодо продовження на рік контракту з правлінням компанії, уряд у середу ухвалить відповідне рішення, заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання Кабміну. Серед умов, щодо яких було досягнуто домовленості і на підставі яких буде продовжено контракт: сертифікація до 1 січня 2020 року оператора газотранспортної системи (ГТС), досягнення мети щодо збільшення видобутку газу, а також зниження щонайменше вдвічі нинішнього рівня заробітної плати членів правління, відсутність будь-яких бонусів і “захмарних” нагород. “Нас це попередньо влаштовує, і тому сьогодні уряд, за підсумками проведення консультації, ухвалить рішення щодо продовження на цих умовах на рік контракту з правлінням компанії з щомісячною і щоквартальною звітністю про досягнення цих цілей”, – зазначив прем’єр-міністр, наголосивши, що недосягнення цих цілей буде підставою для розірвання контракту.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає незадовільною роботу НАК “Нафтогаз України” у частині збільшення видобутку природного газу та поставив під сумнів раціональність застосовуваних компанією для цього методів. “Програма, яку ухвалив уряд із видобутку газу, абсолютно провалена. Зростання видобутку немає, при тому, що було вкладено надзвичайно великі кошти”, – висловив своє невдоволення міністр журналістам після засідання уряду в середу, відзначивши на цьому тлі успіхи зі збільшення видобутку окремих приватних компаній.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко та члени парламентської фракції прибули на засідання Кабінету Міністрів України і вимагають не продовжувати контракт із головою НАК “Нафтогаз України” Андрієм Коболєвим. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, через декілька хвилин після початку засідання уряду до зали увійшов О. Ляшко з десятком однопартійців із вимогою не подовжувати контракту з А. Коболєвим.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запропонував зробити засідання уряду закритими на період передвиборної кампанії. Відповідну пропозицію міністр озвучив після того, як на засідання Кабміну в середу прибув лідер Радикальної партії Олег Ляшко з членами парламентської фракції з вимогою не подовжувати контракт із головою НАК “Нафтогаз України” Андрієм Коболєвим. “Я, при всій повазі до думки народних депутатів, пропоную на час передвиборних перегонів робити засідання уряду в закритому режимі. Щоб ми могли працювати, а не використовувати трибуну уряду для агітації, як це відбувається”, – сказав А. Аваков на засіданні уряду.

Кабінет Міністрів України вніс зміни до статуту НАК “Нафтогаз України”, наділивши збори акціонерів повноваженнями на обрання і звільнення голови та членів правління без подання наглядової ради. Згідно з оприлюдненою в середу в газеті “Урядовий кур’єр” постановою №226 від 6 березня 2019 року, відповідні зміни внесено до положення про збори акціонерів і правління нової редакції статуту. Кабмін також окремо прописав у документі, що день закінчення терміну дії контрактів із членами та головою правління є днем їх звільнення.

ЕКОНОМІКА.

Кабінет Міністрів оголосив конкурси на посади голів Державної податкової та Державної митної служб, призначивши їх на 16 квітня 2019 року. “Сьогодні уряд ухвалив рішення оголосити конкурс на голову Державної податкової та Державної митної служби, а також затвердили умови його проведення, зокрема, загальні та спеціальні кваліфікаційні вимоги, а також вимоги до компетентності, напрацьовані Мінфіном і Національним агентством з питань держслужби”, – повідомив міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко після урядового засідання в середу.

ДЕКРИМІНАЛІЗАЦІЯ НЕЗАКОННОГО ЗБАГАЧЕННЯ.

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ініціював створення робочої групи для підготовки єдиного законопроекту про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідне рішення народні депутати підтримали на засіданні комітету в середу. Згідно з цим рішенням, очолить робочу групу народний депутат із фракції партії “Блок Петра Порошенка” Валерій Карпунцов. Увійти до її складу можуть за бажанням члени комітету та інші народні депутати, а також представники НАБУ, САП, іноземних партнерів України, зокрема МВФ.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Правоохоронні органи затримали у місті Дубно Рівненської області місцевого учасника мережі підкупу виборців, організованої “депутатом Д”, для перемоги на виборах “кандидата Ю”. Про це 20 березня у Facebook написав генпрокурор Юрій Луценко. “ДБР, СБУ і ГПУ затримали місцевого учасника мережі підкупу за одного з кандидатів в президенти”, – заявив очільник генпрокуратури.

Центральна виборча комісія відмовила Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ у реєстрації 24 громадян РФ міжнародними спостерігачами на виборах президента. Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на ЦВК. “Комісія відмовила вказаній організації (БДІПЛ ОБСЄ – ред.) в реєстрації офіційними спостерігачами на чергових виборах президента України 24 особам, які є громадянами Російської Федерації”, – йдеться у повідомленні. У ЦВК розповіли, що до них надійшло звернення Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі разом з іншими документами щодо реєстрації офіційних спостерігачів на президентських виборах.

Селянська партія України заявила про підтримку лідера партії ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко на виборах президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року. Як повідомляється в середу на сайті партії, відповідну заяву одноголосно ухвалила вища рада Селянської партії. “Ми обрали нашим кандидатом у президенти бойову, сильну та досвідчену жінку, яка бореться за Україну, за її відродження, вона єдина вболіває за людей”, – заявив на прес-конференції голова Селянської партії України Зеновій Холоднюк. У Селянській партії переконані: єдиний кандидат із п’ятірки лідерів виборчих перегонів, який має реальну можливість бути обраним і при цьому розуміє, прагне і реально захищатиме інтереси аграріїв – це Ю. Тимошенко.

Шоумен Володимир Зеленський і нинішній глава держави Петро Порошенко виходять у другий тур на виборах президента України, про що свідчать результати дослідження Центру соціальних та маркетингових досліджень SOCIS. Згідно з оприлюдненими даними, серед тих респондентів, які голосують, за В. Зеленського готові віддати свій голос 20,46%. Президента України П. Порошенка мають намір підтримати 13,25%. За лідерку ВО “Батьківщина” Юлію Тимошенко готові проголосувати 9,5% респондентів. Кандидата від “Опозиційної платформи – За життя” Юрія Бойка підтримують 6,9%, лідера “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка – 6,2%, лідера Радикальної партії Олега Ляшка – майже 4,1%.

Лідером президентського рейтингу залишається шоумен Володимир Зеленський, друге і третє місця займають лідер партії ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко і чинний глава держави Петро Порошенко. Про це свідчать результати опитування, проведеного центром “Соціальний моніторинг” і Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка та презентованого у середу, 20 березня, передає “Інтерфакс-Україна”. Згідно з даними опитування, серед тих, хто визначився з вибором і готовий взяти участь в голосуванні, Зеленського готові підтримати 29,4% респондентів, Тимошенко 17,2%, Порошенка – 14,9% українців. Зазначається, що за Анатолія Гриценка готові віддати свій голос 10,7% опитаних, а за Юрія Бойка – 10,4% респондентів. Також повідомляється, що готовність взяти участь в голосуванні на президентських виборах висловили 82,5% опитаних.