Огляд ЗМІ за 25 березня 2019

ГОЛОВНЕ

Посольство США в Україні закликало Росію відпустити захоплених Росією чотири місяці тому українських моряків і повернути кораблі. “Ми закликаємо Росію негайно повернути Україні затриманих членів екіпажу і судна, а також поважати суверенітет і територіальну цілісність України” – наголосили у диппредставництві.

“Укртрансгаз” пропонує Угорщині скористатись вільними 12 млрд кубометрів обсягу зберігання газу в українських підземних сховищах, щоб гарантувати безперебійне газопостачання під час осінньо-зимового періоду 2019‑2020.”Укртрансгаз” також підкреслює, що аналогічні послуги та потужності українська сторона готова запропонуванні постачальникам з інших країн центральної та східної Європи. Міністерство енергетики РФ очікує, що Росії та Україні вдасться домовитися про продовження контракту на транзит газу через Україну до Євросоюзу після 2019 року, коли закінчується термін дії документа. Заступник міністра енергетики РФ Анатолій Яновський повідомив, що підсумкова тристороння зустріч Росії, України і ЄС може відбутися у вересні-жовтні цього року.

Речник Державної прикордонної служби Олег Слободян повідомив, що українські прикордонники отримують повідомлення від невідомих адресантів з попередженнями про “Майдан 3.0” та спецназівців США, які прилетіли в Україну, щоб стабілізувати ситуацію на період “невизначеності” та віддати владу міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. “Державна прикордонна служба офіційно заявляє, що жоден американський, чи будь-який інший спецназ в Україну не прибував”, – повідомив речник ДПСУ. Слободян закликав не піддаватися на провокації й додав, що джерела цих “повідомлень” будуть встановлені досить швидко.

НАБУ та САП закрили кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення екс-заступника глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова. Кримінальне провадження щодо Портнова за статтею “незаконне збагачення” закрито на підставі визнання цієї статті неконституційною.

Глава МЗС Павло Клімкін заявив, що українці, які перебувають у РФ, зможуть проголосувати на виборах президента України, тільки виїхавши за межі Росії. «Ми не можемо проводити вибори на території країни-агресора, зокрема й через небезпеку для наших громадян», – заявив Клімкін.

Петро Порошенко має намір подати до суду на телеканал “1+1”. Петро Порошенко вирішив подати до суду на канал “1+1″ за систематичну брехню в особливо великих розмірах, за поширення гігантських масштабів дезінформації, що завдають шкоди честі та гідності кандидата в президенти і президента”, – заявив керівник фракції БПП Артур Герасимов.

Громадський рух “ЧЕСНО” повідомляє, що серед кандидатів у президенти найбільше у свій виборчий фонд перерахував коштів діючий президент Петро Порошенко – 415 мільйонів гривень, що є рекордним у гривневому еквіваленті в історії президентських виборів в Україні. «Однак у перерахунку на долари Порошенко поки що офіційно витратив лише 15,4 мільйона доларів, тоді як Віктор Янукович за два тури виборів 2010 року витратив понад 40 мільйонів доларів (322 мільйони гривень)», – повідомили у Чесно.

У спільному дослідженні КМІС, Центру Разумкова та Соціологічної група Рейтинг йдеться, що лідером президентських перегонів залишається Володимир Зеленський, якого підтримують 27,7%. Бажання проголосувати за чинного президента висловили 16,4% тих, хто визначився з вибором та мають намір взяти участь у голосуванні. За лідерку “Батьківщини” готові віддати голос 16,6%, очільника “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка на початку березня планували підтримати 9,7%. Ще 8,4% готові проголосувати за Юрія Бойка. У другому турі Зеленський перемагає як у парі з Порошенком (39% проти 18%), так і з Тимошенко (34% проти 21%).

27% виборців заявляють, що стикалися з фактами підкупу під час цієї президентської виборчої кампанії, 65% кажуть, що не мали такого досвіду. Серед тих, хто стикався з підкупом, 6% – мали особистий досвід, 21% – чули про це від близьких та знайомих. “Найбільше тих, хто зазначав про факти підкупу, зафіксовано серед мешканців Півдня, Донбасу, Півночі та у столиці”, – відзначають соціологи. 

У день голосування, 31 березня, команда кандидата в президенти Володимира Зеленського хоче зібрати 30 тисяч фотокопій протоколів голосування, щоб запобігти фальсифікації виборів.

У матеріалі «Української правди» йдеться, що у виборчих штабах трійки лідерів побоюються у день голосування кількох форс-мажорів: виходу вперед політиків, які за соцопитуванням поки пасуть задніх, і зриву голосування “Нацкорпусом”. Відзначається, що через скандал щодо розкрадання оборонки, де фігурує бізнес-партнер президента Олег Гладковський, кандидат Анатолій Гриценко може стати для Західної України прийнятним “другим вибором” замість Порошенка. Ще одним, поки не очевидним, але можливим сценарієм, є повернення Юрія Бойка у ролі “єдиного кандидата від Півдня і Сходу”. Візит до Москви Бойка і Віктора Медведчука не лише обурив проукраїнську громадськість, але і нагадав прихованим симпатикам РФ, хто тут насправді “друг Росії”. Третім варіантом розвитку подій, про який у штабах говорити не хочуть, але до якого готуються всі, називають можливий зрив голосування.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • “США не стоятимуть осторонь”: Держсекретар попередив Лаврова через військову допомогу Венесуелі (78 публікацій у ЗМІ)
  • Лідери ЄС погодилися відстрочити Брекзіт до 22 травня (56 публікацій у ЗМІ)
  • США визнали Голанські висоти територією Ізраїлю (50 публікацій у ЗМІ)
  • Політв’язень Гриб офіційно повідомив про голодування, його переведуть в одиночну камеру (36 публікацій у ЗМІ)
  • В США закликали Росію негайно звільнити українських полонених моряків (7 публікацій у ЗМІ)

УКРАЇНСЬКІ ПОЛІТВ’ЯЗНІ У РФ.

Посольство США в Україні закликало Росію відпустити захоплених Росією чотири місяці тому українських моряків і повернути кораблі. Про це йдеться у заяві на сторінці посольства у Facebook. “Рівно 4 місяці тому українські моряки захищали суверенітет України і право на свободу судноплавства. Свобода, суверенітет і гідність – основні принципи, які надихали Революцію гідності, і вони так само важливі на морі, як і на суші” – йдеться у повідомленні.

ЕНЕРГЕТИКА.

Міністерство енергетики РФ очікує, що Росії та Україні вдасться домовитися про продовження контракту на транзит газу через Україну до Євросоюзу після 2019 року, коли закінчується термін дії документа. Про це заявив заступник міністра енергетики РФ Анатолій Яновський, передає ТАСС. “Ми очікуємо, що в якійсь мірі вдасться домовитися з Україною щодо транзиту газу після 2020 року. Якщо цього не станеться в травні, то, ймовірно, це відбудеться в жовтні”, – сказав він. За словами Яновського, підсумкова тристороння зустріч Росії, України і ЄС може відбутися у вересні-жовтні цього року.

Оператор газотранспортної системи України, державна компанія “Укртрансгаз”, пропонує Угорщині скористатись вільними 12 млрд кубометрів обсягу зберігання газу в українських підземних сховищах, щоб гарантувати безперебійне газопостачання під час осінньо-зимового періоду 2019‑2020. Про це повідомила прес-служба компанії. “Угорщина щороку споживає більше 10 млрд куб. м. природного газу. Наразі така потреба на понад на дві третини забезпечується російським газом, що поступає до Угорщини через українську ГТС (ГВС Берегово), близько 20% – внутрішнє видобування, а решта імпортується з Австрії. Для покриття пікового споживання угорських споживачів використовуються потужності підземних газосховищ Угорщини загальною ємністю до 6 млрд куб. м”, – йдеться у повідомленні.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) закрили кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення екс-заступника глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова, повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” джерело в антикорупційних органах. “Кримінальне провадження щодо Портнова за статтею “незаконне збагачення” закрито на підставі визнання цієї статті неконституційною”, – розповів співрозмовник агентства “Інтерфакс-Україна” у понеділок.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Українські прикордонники отримують повідомлення від невідомих адресантів з попередженнями про “Майдан 3.0” та спецназівців США, які прилетіли в Україну, щоб стабілізувати ситуацію на період “невизначеності” та віддати владу міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Про це написав у Facebook речник Державної прикордонної служби Олег Слободян. “Останніми днями багато прикордонників, а можливо, що й інших громадян, почали отримувати СМС провокативного змісту від невстановлених осіб”, – повідомив він.

Українські прикордонники останнім часом отримують повідомлення із невідомих номерів із попередженнями про начебто прибуття до України спецназу США і підготовку “Майдану 3.0”, у Державній прикордонній службі спростовують цю інформацію і закликають не піддаватися на такі провокації. “В останні дні багато прикордонників, а можливо, й інші громадяни, почали отримувати СМС-повідомлення провокаційного змісту від невстановлених осіб. У повідомленнях йдеться про нібито таємне прибуття до Києва “американського спецназу”, що питання “Майдану 3.0” вже вирішене і не має сенсу служити, оскільки “за вас усе вже вирішили”, – написав речник Держприкордонслужби України Олег Слободян на сторінці у Facebook у понеділок.

До обов’язків Міністерства закордонних справ України належить забезпечення умов для голосування українців за кордоном, однак через неможливість гарантувати їхню безпеку в Росії українці, які перебувають у цій країні, зможуть віддати свій голос на виборах президента, лише виїхавши в іншу державу, нагадує глава МЗС Павло Клімкін. “Ми маємо створити умови для того, щоб усі проголосували за кордоном, але ті, хто перебуває на території Росії – країни агресора, вони можуть голосувати за межами Росії. Ми не можемо проводити вибори на території країни-агресора, зокрема й через небезпеку для наших громадян”, – сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін на прес-конференції в понеділок у Києві.

Кандидат у президенти України, нинішній глава держави Петро Порошенко має намір подати до суду на телеканал “1+1”, заявив голова фракції “Блок Петра Порошенка” у Верховній Раді Артур Герасимов. “Петро Порошенко вирішив подати до суду на канал “1+1″ за систематичну брехню в особливо великих розмірах, за поширення гігантських масштабів дезінформації, що завдають шкоди честі та гідності кандидата в президенти і президента”, – йдеться в заяві А. Герасимова, поширеній на офіційному сайті передвиборної кампанії П. Порошенка в понеділок. Штаб П. Порошенка закликає громадян України ставитися до новин та інших інформаційних продуктів “1+1” з великим застереженням, оскільки там з’являється “все більше політичних замовлень від власника”.

У виборчих штабах трійки лідерів побоюються у день голосування кількох форс-мажорів: виходу вперед політиків, які за соцопитуванням поки пасуть задніх, і зриву голосування “Нацкорпусом”. Про це йдеться в статті “Української правди” “Я. Ти. Він. Вона. Який “План Б” у Порошенка, Тимошенко і Зеленського”. Відзначається, що через скандал щодо розкрадання оборонки, де фігурує бізнес-партнер президента Олег Гладковський, кандидат Анатолій Гриценко може стати для Західної України прийнятним “другим вибором” замість Порошенка. Ще одним, поки не очевидним, але можливим сценарієм, є повернення Юрія Бойка у ролі “єдиного кандидата від Півдня і Сходу”.

Серед кандидатів у президенти найбільше у свій виборчий фонд перерахував коштів діючий президент Петро Порошенко – 415 мільйонів гривень, що є рекордним у гривневому еквіваленті в історії президентських виборів в Україні. Про це повідомляє Громадський рух “ЧЕСНО” з посиланням на проміжні фінансові звіти, які оприлюднила ЦВК. Зазначається, що безумовним лідером за розміром виборчого фонду є Порошенко, який на 100% профінансував кампанію з власної кишені. Повідомляється, що з 8 лютого до 18 березня він перерахував у свій виборчий фонд 415 мільйонів гривень.

У день голосування, 31 березня, команда кандидата в президенти Володимира Зеленського хоче зібрати 30 тисяч фотокопій протоколів голосування, щоб запобігти фальсифікації виборів. Про це повідомляє у Facebook “Зе!команда”. “Зе!команда приєдналася до грандіозного проекту “E-vybory”, що допоможе захистити протоколи від спроб переписування їх на шляху до ЦВК! 31 березня ми разом хочемо зібрати, оцифрувати та опублікувати 30 000 фотокопій протоколів голосування”, – зазначається у пості.

Заступник глави депутатської фракції “Блок Петра Порошенко” Сергій Березенко заявив, що подав до суду на кандидата у президенти Анатолія Гриценка про захист честі та гідності. Про це повідомив Березенко у Facebook. “Подав позов до суду на Анатолія Гриценка про захист честі та гідності. Вимагаю від “чесного кандидата” вибачень за відвертий наклеп і голослівні заяви, які, як і очікувалося, не мають жодних підстав”, – написав він. За його словами, у позові він вказав символічну суму компенсації – одну гривню.

27% виборців заявляють, що стикалися з фактами підкупу під час цієї президентської виборчої кампанії, 65% кажуть, що не мали такого досвіду. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, Центром Разумкова та Соціологічною групою Рейтинг у першій половині березня. Серед тих, хто стикався з підкупом, 6% – мали особистий досвід, 21% – чули про це від близьких та знайомих. “Найбільше тих, хто зазначав про факти підкупу, зафіксовано серед мешканців Півдня, Донбасу, Півночі та у столиці”, – відзначають соціологи.

У першій половині березня кандидати у президенти Петро Порошенко та Юлія Тимошенко набирали майже рівні рейтинги у соцопитуванні, а шоумен Володимир Зеленський випереджав їх. Про це йдеться у спільному дослідженні КМІС, Центру Разумкова та Соціологічної група Рейтинг серед 15 тисяч осіб. Бажання проголосувати за чинного президента висловили 16,4% тих, хто визначився з вибором та мають намір взяти участь у голосуванні. За лідерку “Батьківщини” готові віддати голос 16,6%.

Якщо у другий тур президентських виборів вийдуть діючий президент Петро Порошенко та лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, то переможе остання, якщо ж до другого туру потрапить шоумен Володимир Зеленський, то він переможе всіх інших кандидатів. Про це йдеться у результатах спільного соціологічного дослідження, проведеного зусиллями трьох соціологічних компаній КМІС, Центр Разумкова та Соціологічна група Рейтинг, опублікованих 25 березня. Зазначається, що моделювання другого туру президентських виборів дало наступні результати: Тимошенко тримає першість у парі з Порошенком (26% проти 19%). Водночас, Зеленський перемагає як у парі з Порошенком (39% проти 18%), так і з Тимошенко (34% проти 21%).