https://www.youtube.com/watch?v=WdEW_ud3VHs

8 кандидатів потрапили до «чорного списку» за ігнорування питання Криму – активісти #LIBERATECRIMEA

8 кандидатів внесли до «чорного списку» активісти  руху #LIBERATECRIMEA за ігнорування питання Криму у своїх програмах і передвиборчій риториці, або ж за готовність йти на компроміси з окупаційною владою. Це Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Олександр Соловйов, Олександр Мороз, Юрій Кармазін, Сергій Каплін, Олег Ляшко та Віктор Бондар.

«Серед них одна група – ті, у кого в програмі і в риториці не згадується Крим, і вони не відреагували на наші звернення. Інша – ті, які пишуть, що готові постачати у Крим воду та електроенергію, налагоджувати транспортне сполучення. Ці кандидати – Кармазін, Вілкул, Мураєв і Бойко», – розповів Ескендер Барієв, активіст міжнародного руху за звільнення Криму і солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Якщо у кандидата, незалежно від його поглядів, немає у програмі окупованих територій, зокрема Криму – це свідчить про те, що цей кандидат не готовий бути Президентом, головнокомандуючим і відповідати за безпеку України», – наголосив Андрій Щекун, активіст міжнародного руху за звільнення Криму і солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA.

Раніше активісти руху аналізували програми усіх 44 кандидатів у президенти на наявність позиції і рішень щодо деокупації півострова, захисту прав людини у Криму та захисту колективних прав кримськотатарського народу.

За підсумками моніторингу, оприлюднили «сірий список» із 14 кандидатів, які не мали чіткої позиції щодо Криму у своїх програмах. Після звернень, 6 із них прояснили свою позицію.

Також проаналізували передвиборчі заяви кандидатів. З’ясувалося, що кримське питання не входить до топ-5 тем, на які говорять кандидати. Найчастіше про деокупацію Криму говорять Петро Порошенко та Юлія Тимошенко, серед кандидатів з нижчими рейтингами – Валентин Наливайченко і Роман Безсмертний.


Детальніший звіт за підсумками моніторингу щодо 6 найбільш рейтингових кандидатів можна переглянути тут: