Огляд ЗМІ за 19-21 квітня 2019

ГОЛОВНЕ

Результати Національного екзит-полу станом на 18.00 свідчать, що у другому турі президентських виборів 2019 року переміг шоумен Володимир Зеленський. За Зеленського віддали голоси 73.2% опитаних українців. Чинний глава держави Петро Порошенко отримав 25.3% електоральної підтримки. Поліція отримала майже 940 повідомлень, пов’язаних з порушеннями від час виборчого процесу, за фактами відкрито 12 кримінальних проваджень та складено 13 адмінпротоколів. У штаб кандидата у президенти Володимира Зеленського приїхали представники поліції та склали адмінпротокол щодо незаконної демонстрації заповненого бюлетеня після голосування.

Володимир Зеленський пообіцяв, що не підведе українців. Після оголошення результатів екзит-полу, Зеленський поцілував і обняв дружину, а потім усіх представників свого штабу, що були поруч з ним на сцені. “Ми зробили це разом. Дякую кожному. Зараз не буде ніякого пафосу. Я просто хочу сказати дякую своїм батькам за підтримку і за те, що вони це пережили. Моїй дружині за силу і витримку. Якби вона раніше почула все, що про мене говорили, вона, мабуть, не вийшла б за мене. Батькам моєї дружини. Дякую усій моїй команді”, – сказав Зеленський.

Петро Порошенко сказав, що подзвонить своєму опоненту Володимиру Зеленському, щоб привітати його після оголошення результатів національного екзит-полу, за результатами якого Зеленський переміг Порошенка. “Вже наступного місяця я залишу пост глави держави, так вирішила більшість українців, і я сприймаю це рішення”, – додав він. Порошенко звернувся до своєї команди, України та закликав “ніколи не здаватися”. Петро Порошенко також заявив, що він і його команда готові допомагати в перехідний період новому президенту Володимиру Зеленському. “Хочу наголосити, що особисто я і вся моя команда готова підставити плече президенту в усіх його рішеннях, які відповідатимуть національним інтересам України і наближатимуть нас до Євросоюзу і НАТО”, – сказав він.

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що США і надалі підтримуватимуть мирну і демократичну Україну, чиї кордони і території, включно з Кримом будуть відновлені.

Суд повністю задовольнив позов підконтрольної колишньому акціонеру Приватбанку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd щодо процедури примусової конвертації акцій в капітал банку при націоналізації. Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування Приватбанку, отриманими до входження держави в капітал банку. У Нацбанку повідомили про намір оскаржити це рішення суду. “У 2015 році Коломойський, який на той момент був співвласником банку, уклав з Нацбанком договори особистої поруки про погашення п’яти кредитів рефінансування Приватбанку, отриманих за період 2008-2014 рр.”, – йдеться у повідомленні. Президент Петро Порошенко доручив Національному банку України забезпечити безперебійну роботу всіх філій ПриватБанку. Петро Порошенко також наголосив, що його команда буде підтримувати стабільність фінансово-банківської системи, аби захистити вкладників Приватбанку.

Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) дійшов висновків, що колишні власники Приватбанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов змогли вивести з нього 5,5 млрд доларів через філію банку на Кіпрі. “Ця схема дозволяла приховувати факт зникнення грошей, оскільки Національний банк України розглядав кіпрську філію Приватбанку так само, як і його національні філії. Чиновники не виявили, що гроші, переведені на Кіпр, залишають Україну”, – йдеться в матеріалі. Водночас OCCRP зазначає, що кіпрські регулятори або не змогли виявити, що різні банківські перекази на загальну суму 5,5 млрд. доларів були підкріплені фіктивними контрактами, або не вжили необхідних заходів, щоб зупинити їх.

У  розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” йдеться, що виборчий штаб кандидата в президенти Володимира Зеленського умовно поділений на чотири групи, які контролюють окремі напрямки роботи та мають своїх лідерів, при цьому є як офіційні члени команди, так і таємні. “”Квартал”, “Дядя”, “Нижние” та “Регионы” – так описав структуру штабу Зеленського у розпал передвиборчої кампанії координатор Зе-команди Олександр Корнієнко у листуванні з виконавчим продюсером “Кварталу” Сергієм Трофімовим”, – йдеться у публікації. Повідомляється, що групою “Дядя” керує адвокат олігарха Ігоря Коломойського Андрій Богдан. Автори вказують, що роль Богдана як посередника між Зе-командою і Коломойським олігарх фактично сам підтвердив у розмові з Bihus.Info, а також визнали у штабі Зеленського. Повідомляється, що ще одна з груп впливу у штабі Зеленського – група “Нижние”. “Назва групи збігається, ймовірно, з прізвищем лідера – юриста Сергія Нижного. Нижний і його юридична компанія “Хіллмонт Партнерс” співпрацювали з “Кварталом”, консультували студію щодо податків, зараз обслуговують партію. За словами штабістів, група “Нижние” – теж абсолютно окрема одиниця”, – пояснюють автори розслідування. Повідомляється, що третю групу штабісти називають “Регионы”. “Лідер цієї групи – Ілля Павлюк, якого в листуваннях називають “Ілля Миколайович”. За президентства Януковича Павлюк “засвітився” помічником нардепа Ігоря Калєтніка”, – розповіли у програмі. Повідомляється, що четверта група впливу у штабі – “Квартал”. “Її лідери – бізнес-партнери Зеленського по кіноіндустрії брати Сергій та Борис Шефіри. Проаналізувавши листування, можна припустити, що Сергій вирішує фінансові питання”, – йдеться у публікації.

“Схеми” повідомляють, що під  час дебатів з Петром Порошенком Володимир Зеленський заявив, що не був у Росії з початку війни, але у травні-червні 2014 року він літав в РФ. “Володимир Зеленський під час дебатів на стадіоні “Олімпійський” заявив про те, що він “не був в Росії з початку війни, це брехня”. При цьому, ще у травні-червні 2014 року він 4 рази літав у Росію – про це свідчать дані про його перетин кордону, які наводять журналісти програми “Схеми”, – йдеться у повідомленні.

Екс-член НКРЕКП Андрій Герус заявив, що Україні достатньо часу, що залишився до 1 червня, коли Росія обмежить постачання вугілля, нафти і нафтопродуктів, щоб налагодити альтернативне постачання цих енергоресурсів, однак цим питанням треба займатися. ДТЕК передбачає наявність труднощів з імпортом в Україну вугілля з Російської Федерації у зв’язку із затвердженими російським урядом 18 квітня обмеженнями з експорту ресурсу, але не прогнозує якихось серйозних проблем.

Понад 50 громадських організацій звернулися до кандидата у президенти України Володимира Зеленського з проханням роз’яснити свою позицію щодо медичної реформи, яку зараз впроваджує Міністерство охорони здоров’я. Про це йдеться у заяві опублікованій на сторінці ГО “Пацієнти України”. “Ми були шоковані Вашою оцінкою трансформації системи охорони здоров’я під час дебатів кандидатів у Президенти”, – заявляють громадські організації. Активісти нагадують, що необхідні для проведення медичної реформи закони приймалися Верховною Радою з 22 спроби завдяки зусиллям нинішньої команди Міністерства охорони здоров’я України. Система, яку впроваджує мінстерство, отримала повну підтримку Всесвітньої організації охорони здоров’я та позитивну оцінку від експертів з європейських країн.

Спікер виборчого штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков виступає за законодавче визначення термінології щодо бойовиків на Донбасі. “Я думаю, було б правильно, щоб такі дефініції були визначені на законодавчому рівні. На жаль, коли на сайті чинного глави держави ми бачимо формулювання “повстанці”, щонайменше у трьох випадках, то, напевно, це має право на існування, але особисто я вважаю інакше. Я все-таки вважаю, що це бойовики, які воюють за так звані “ЛНР” і “ДНР”, – сказав Разумков.

Конституційне подання 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) двох положень закону “Про судоустрій та статус суддів”. Як повідомляє відділ комунікацій КС і правового моніторингу, подання стосується другого речення ч. 4 ст. 54 та ч. 9 ст. 56 закону. В поданні наголошується на дискримінаційному характері їхніх положень стосовно суддів. Речення друге ч. 4 ст. 54 закону №1402-VIII свідчить, що, “перебуваючи на посаді, суддя не може бути кандидатом на виборні посади в органах державної влади (крім судової) та органах місцевого самоврядування, а також брати участь у передвиборній агітації”.

Антимонопольний комітет 18 квітня більшістю голосів вирішив надати компанії “Metinvest B.V.” Ріната Ахметова дозвіл на придбання акцій “Дніпровського коксохімічного заводу”.Розгляд питання провели у закритому режимі, тож хто з уповноважених проголосував на користь “Метінвесту” наразі невідомо. Відповідний запит направлено в АМКУ. Раніше повідомлялося, що заявлена “Метінвестом” концентрація має ознаки такої, що вже відбулась.

Антимонопольний комітет України погодив кіпрській компанії Burisma Holdings Limited покупку більш 50% постачальника газу “Астроінвест-Україна”, який належить британській Cadogan Petroleum.

Україна посіла третє місце в списку головних постачальників агропродовольчої продукції в Європейський союз. Як зазначається, серед країн – головних постачальників агропродовольчої продукції в ЄС за останні 12 місяців Україна посіла третє місце, обігнавши Китай. Обсяг українських поставок становив 5,9 млрд євро, китайських – 5,7 млрд євро. Перше місце залишилося за США з 12,4 млрд євро, друге – за Бразилією з 11,8 млрд євро.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Масових порушень на виборах не зафіксували – МВС (601 публікація у ЗМІ)
  • ЦВК: Явка виборців на 20:00 склала понад 60% (447 публікацій у ЗМІ)
  • Війна за «ПриватБанк» знову у розпалі (437 публікацій у ЗМІ)
  • Національний екзит-пол: Зеленський набирає 73,2% голосів, Порошенко – 25,3% (138 публікацій у ЗМІ)
  • Волкер розповів, що чекає на Україну після виборів: “Всерйоз і надовго” (38 публікацій у ЗМІ)

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

У другому турі президентських виборів 2019 року переміг шоумен Володимир Зеленський. Про це свідчать результати Національного екзит-полу станом на 18.00, оприлюднені після закриття виборчих дільниць в Україні. За Зеленського віддали голоси 73.2% опитаних українців. Чинний глава держави Петро Порошенко отримав 25.3% електоральної підтримки. Зіпсували бюлетень 1,5%.

Поліція отримала майже 940 повідомлень, пов’язаних з порушеннями від час виборчого процесу, за фактами відкрито 12 кримінальних проваджень та складено 13 адмінпротоколів. Такі дані станом на 17:00 оприлюднили у Департаменті комунікації Нацполіції України.  “До поліції надійшло 938 повідомлення про події, пов’язані з виборами. По 12 фактах відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань”, – йдеться у повідомленні.

Кандидат у президенти Володимир Зеленський пообіцяв, що не підведе українців. Про це він сказав у своєму штабі у КВЦ “Парковий” після озвучення результату Національного екзит-полу. Зеленський вийшов під пісню з фільму “Слуга народу”, до озвучення результатів екзит-полу давати хоч якісь коментарі відмовився, але попозував для фото і селфі.

Кандидат у президенти Петро Порошенко сказав, що подзвонить своєму опоненту Володимиру Зеленському, щоб привітати його після оголошення результатів національного екзит-полу, за результатами якого Зеленський переміг Порошенка. Про це він заявив 21 квітня після закриття виборчих дільниць. “Ніколи не здавайся, чую я і зараз, коли бачу ці результати екзит-полів, а вони очевидні і дають підстави подзвонити зараз моєму опоненту і привітати його”, – сказав Порошенко. “Вже наступного місяця я залишу пост глави держави, так вирішила більшість українців, і я сприймаю це рішення”, – додав він.

Президент Петро Порошенко і його команда готові допомагати в перехідний період новому президенту Володимиру Зеленському. Про це він сказав, виступаючи у своєму штабі, після оголошення результатів екзит-полів. “Хочу наголосити, що особисто я і вся моя команда готова підставити плече президенту в усіх його рішеннях, які відповідатимуть національним інтересам України і наближатимуть нас до Євросоюзу і НАТО”, – сказав він. “Між офіційним оголошенням виборів і інавгурацією я готовий без жодних обмежень витрачати будь-який час для того щоб допомогти новому президенту увійти в курс справ в найменших деталях. Більше того я готовий передати йому всю мережу міжнародної підтримки України. Цю мережу, яку ми так дбайливо вибудовували роками. І це і є та реальна “сітка”, а не там де нас безпідставно звинувачували опоненти”.

Україні загрожує реванш, який відкине її в минуле, заявляє кандидат у президенти України, нинішній глава держави Петро Порошенко. “Із заяв мого опонента і з презентації його команди дедалі частіше, на жаль, вимальовується образ Малоросії. Сьогодні нашій з вами Україні загрожує реванш, який може відкинути всю державу в минуле. Нам пропонують політичні та соціальні експерименти, щоб українці були як заворожені телевізійними шоу, відмовилися від ідей свободи, гідності та європейського майбутнього”, – сказав П. Порошенко, виступаючи на майдані Незалежності у п’ятницю.

Виборчий штаб кандидата в президенти Володимира Зеленського умовно поділений на чотири групи, які контролюють окремі напрямки роботи та мають своїх лідерів, при цьому є як офіційні члени команди, так і таємні. Про це йдеться у розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” (Bihus.Info). Автори розслідування  зазначили, що отримали “злив” – листування учасників команди Зеленського, однак перевірили інформацію і підтвердили її достовірність. Так повідомляється, що виборчий штаб Зеленського умовно поділений на чотири групи.

Під час дебатів з Петром Порошенком Володимир Зеленський заявив, що не був у Росії з початку війни, але у травні-червні 2014 року він літав в РФ. Про це повідомляють “Схеми”. “Володимир Зеленський під час дебатів на стадіоні “Олімпійський” заявив про те, що він “не був в Росії з початку війни, це брехня”. При цьому, ще у травні-червні 2014 року він 4 рази літав у Росію – про це свідчать дані про його перетин кордону, які наводять журналісти програми “Схеми”, – йдеться у повідомленні.

ПРИВАТБАНК.

Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування Приватбанку, отриманими до входження держави в капітал банку. Як повідомляє “Економічна правда” з посиланням на прес-службу НБУ, відповідне рішення ухвалено 20 квітня. У Нацбанку повідомили про намір оскаржити це рішення суду. “У 2015 році Коломойський, який на той момент був співвласником банку, уклав з Нацбанком договори особистої поруки про погашення п’яти кредитів рефінансування Приватбанку, отриманих за період 2008-2014 рр.”, – йдеться у повідомленні.

Президент України Петро Порошенко доручив Національному банку України забезпечити безперебійну роботу всіх філій ПриватБанку. “До Національного банку звертаюся з проханням забезпечити безперебійну роботу всіх філій ПриватБанку, укомплектувати їх необхідною готівкою, не допустити збою функціонування”, – сказав П. Порошенко на засіданні РНБО увечері в четвер.

Президент Петро Порошенко наголошує, що його команда буде підтримувати стабільність фінансово-банківської системи, аби захистити вкладників Приватбанку. Про це він сказав, виступаючи 21 квітня в своєму виборчому штабі, після оголошення результатів екзит-полу другого туру. “Наша команда буде захищати стабільність фінансово-банківської системи, бо вже очевидно, що з Коломойським планують розрахуватися за підтримку на виборах поверненням Приватбанку. Скасування його націоналізації створить ризики для коштів десятків мільйонів вкладників-українців. Ми будемо захищати десятки мільйонів українців”, – сказав глава держави.

Колишні власники Приватбанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов змогли вивести з нього 5,5 млрд доларів через філію банку на Кіпрі. Механізм виведення з Приватбанку коштів описує Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). Свої висновки організація базує на аудиті компанії Kroll. “Ця схема дозволяла приховувати факт зникнення грошей, оскільки Національний банк України розглядав кіпрську філію Приватбанку так само, як і його національні філії. Чиновники не виявили, що гроші, переведені на Кіпр, залишають Україну”, – йдеться в матеріалі.

ЕНЕРГЕТИКА.

Україні достатньо часу, що залишився до 1 червня, коли Росія обмежить постачання вугілля, нафти і нафтопродуктів, щоб налагодити альтернативне постачання цих енергоресурсів, однак цим питанням треба займатися, вважає радник з енергетики кандидата в президенти Володимира Зеленського, екс-член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус. “Ці всі питання вирішуються, якщо за них братися. Я впевнений, що тут можна чітко напрацювати шляхи, і в червні ми матимемо досить спокійну стабільну ситуацію”, – сказав він у програмі “Право на владу” на телеканалі “1+1” ввечері 18 квітня. А.Герус зазначив, що наразі на українському ринку частка дизеля, що постачається із Росії, досягла 40%, хоча ще кілька років тому вона була нижче 20%.

ДТЕК передбачає наявність труднощів з імпортом в Україну вугілля з Російської Федерації у зв’язку із затвердженими російським урядом 18 квітня обмеженнями з експорту ресурсу, але не прогнозує якихось серйозних проблем, заявив генеральний директор енергокомпанії Максим Тімченко під час спілкування з журналістами в Нікополі у п’ятницю. При цьому він запевнив, що компанія доклала максимум зусиль для переведення блоків своїх ТЕС з антрациту на вугілля марки “Г”.

ЕКОНОМІКА.

Антимонопольний комітет 18 квітня більшістю голосів вирішив надати компанії “Metinvest B.V.” Ріната Ахметова дозвіл на придбання акцій “Дніпровського коксохімічного заводу”. Про це “Нашим грошам” повідомили джерела в АМКУ. Розгляд питання провели у закритому режимі, тож хто з уповноважених проголосував на користь “Метінвесту” наразі невідомо. Відповідний запит направлено в АМКУ. Раніше повідомлялося, що заявлена “Метінвестом” концентрація має ознаки такої, що вже відбулась. Це означає, що АМКУ мав можливість відмовити у погодженні купівлі-продажу заводу, і навіть більше – відкрити справу про порушення конкурентного законодавства в результаті концентрації без дозволу регулятора.

Антимонопольний комітет України погодив кіпрській компанії Burisma Holdings Limited покупку більш 50% постачальника газу “Астроінвест-Україна”, який належить британській Cadogan Petroleum. Відповідне рішення прийнято на засіданні АМКУ 18 квітня, передає “Інтерфакс-Україна”. “Астроінвест-Україна” (Зіньків Полтавської обл.) Займається постачанням газу в Україну з 2006 року, належить британській компанії Cadogan Petroleum, акції якої котируються на Лондонській фондовій біржі.

Україна посіла третє місце в списку головних постачальників агропродовольчої продукції в Європейський союз. Про це свідчать дані звіту Європейської Комісії, передає “УкрАгроКонсалт”. Як зазначається, серед країн – головних постачальників агропродовольчої продукції в ЄС за останні 12 місяців Україна посіла третє місце, обігнавши Китай. Обсяг українських поставок становив 5,9 млрд євро, китайських – 5,7 млрд євро. Перше місце залишилося за США з 12,4 млрд євро, друге – за Бразилією з 11,8 млрд євро. Приріст вартості імпорту агропродовольчих товарів з України в річному численні становив 331 млн євро або 6%.