Огляд ЗМІ за 8 липня 2019

ГОЛОВНЕ

На саміті Україна-ЄС було підписано п’ять документів про співпрацю між Києвом і Брюсселем. Зокрема, було підписано угоду, що передбачає фінансування другої фази проекту U-LEAD в Україні, спрямованої на залучення допомоги ЄС для стимулювання реалізації реформи децентралізації. Передбачається, що загальний внесок ЄС у рамках угоди становить EUR40 млн. Також підписано угоду про фінансування заходів із підтримки України в реалізації ключових реформ та імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, загальний внесок ЄС становить EUR44 млн. Сторони також підписали угоду про фінансування другої фази “Антикорупційної ініціативи” з загальним бюджетом EUR22,9 млн. Ще одна підписана угода – щодо підтримки громадянського суспільства та культури – передбачає залучення фінансування ЄС розміром EUR10 млн для підвищення можливостей організацій громадянського суспільства та закладів культури. Сторони також підписали додаткову угоду про внесення змін до Угоди про фінансування програми підтримки ЄС для сходу України на виділення додаткових EUR10 млн. Також Європейський Союз готовий виділити Україні черговий транш Четвертої програми макрофінансової допомоги в розмірі EUR500 млн після виконання необхідних умов.

Президент Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з лідерами ЄС за підсумками саміту Україна-ЄС заявив, що мир в Україну можливо повернути тільки шляхом дипломатичних переговорів. «Якщо у кого раптом виникають сумнівні запитання або сумніви щодо продовження санкцій – усіх запрошую на Донбас, подивитися, скільки бід нам принесла війна», – заявив Зеленський. Він також висловив жаль, що делегації деяких країн із ПАРЄ не побували на Донбасі. Володимир Зеленський упевнений, що сторони поступово рухаються до стійкого припинення вогню на Донбасі. Крім того, Володимир Зеленський не виключає зняття “економічної блокади” Донбасу, але тільки за умови повернення незаконно націоналізованих українських підприємств. Володимир Зеленський констатував, що наразі в питанні обміну полоненими на Донбасі ключовою проблемою є розбіжність інформації в списках, які пропонують Україні, з тими даними про полонених, які має українська сторона. Президент також заявив, що Україна хотіла б досягти домовленостей із російською стороною в питанні транзиту газу вже у вересні. «Це питання енергетичної безпеки України, й моя позиція, позиція нашої команди полягає в тому, що саме у вересні ми хочемо сісти за стіл і вирішити це питання», – наголосив Зеленський. Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що Мінські угоди зараз мають виконувати всі сторони, особливо Росія. Туск також відзначив, що ЄС готовий розглянути можливість невизнання російських паспортів, які було видано жителям окупованих територій українського Донбасу.

Володимир Зеленський пообіцяв найближчим часом підписати укази щодо боротьби з рейдерством і контрабандою в Україні. «Я запевнив європейських партнерів, що ідентичною є наша позиція і щодо всіх інших реформ в Україні. Це детінізація економіки, створення незалежного суду, подолання монополій, боротьба з рейдерством і контрабандою – про що, до речі, я завтра підписую відповідні укази», – заявив Володимир Зеленський. Президент України також запропонував європейським партнерам оцінити виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС. «Я запропонував нашим партнерам розпочати спільну оцінку виконання угоди, щоб вийти на новий рівень …, який відповідатиме інтересам українського та європейського бізнесу й наших споживачів», – заявив Зеленський. За його словами, Угода про асоціацію має бути гнучким інструментом, який відповідав би сучасним реаліям відносин між Україною та ЄС, а головне – потенціалу України.

Ведучий програми “Вести недели” на російському пропагандистському каналі “Росія24” Дмитро Кісельов анонсував проведення телемосту “Треба поговорити”, який заплановано на 12 липня і відбудеться спільно з українським телеканалом NewsOne. На “NewsOne” заявили, що народам України й Росії потрібен телеміст для відновлення миру. «Треба поговорити» – це телеміст між звичайними людьми України і Росії: без політики, без політиків. Кожен зі свого боку повинен зробити крок для припиненням війни», – заявили на телеканалі Віктора Медведчука.

Партії «Європейська Солідарність», «Голос», «Батьківщина» та «Громадянська позиція» засудили плани провести телеміст між телеканалами “Росія24” та “NewsOne”. «Ми даємо Володимиру Зеленському добу на адекватну (!!!) відповідь на інформаційний шабаш, який готує Кремль тут, у Києві», – заявив лідер партії “Національний Корпус” Андрій Білецький. Активісти партії “Голос” на чолі з лідером співаком Святославом Вакарчуком провели мітинг під будівлею телеканалу “NewsOne”.

Президент Володимир Зеленський заявив, що замість телемісту з РФ треба говорити напряму з президентом країни-агресора Володимиром Путіним, і що він готовий до такої розмови за участю світових лідерів у Мінську. “Хочу обратиться к президенту РФ Владимиру Путину. Надо поговорить? Надо. Давайте. Обсудим, чей Крым, и кого там нет на Донбассе”. “Компанию для разговора предлагаю следующую: я, вы, президент США Дональд Трамп, премьер Великобритании Тереза Мей, канцлер ФРГ Ангела Меркель, президент Франции Эммануэль Макрон. Место? Думаю, Александр Григорьевич Лукашенко с удовольствием примет нас с вами в Минске”, – заявив Володимир Зеленський. “Анонсований телеміст – це просто дешевий, але небезпечний піар-хід перед виборами, мета якого – знову поділити нас, українців, на два табори”, – додав Зеленський. “Я звертаюсь до усіх українців. Ми не табір, нас не треба ділити. Зараз вами просто маніпулюють політики, які дуже хочуть потрапити у парламент. Різниця між ними одна: первые будут грабить, а другі будуть грабувати. Прошу вас зберігати спокій та не піддаватись на провокації. Наша реакція буде відповідною”, – заявив Володимир Зеленський.

У Кремлі заявили, що розглянуть пропозицію президента України Володимира Зеленського про зустріч в Мінську разом з президентом Росії Володимиром Путіним за участі президентів США і Франції та прем’єра Британії Терези Мей. Президент Білорусі Олександр Лукашенко підтримав пропозицію президента Володимира Зеленського про зустріч лідерів України, Росії, США, Великобританії, Німеччини, Франції у Мінську.

Телеканал NewsOne заявив, що скасовує так званий телемарафон “Надо поговорить” з російським пропагандистським каналом через погрози фізичної розправи. На телеканалі також заявили, що телемарафон мав проходити без участі тих, хто сумнівається, що Крим і Донбас – це Україна.

Генеральна прокуратура зареєструвала провадження про замах на скоєння державної зради через пропозицію українського телеканалу NewsOne влаштувати телеміст “Надо поговорить” з російським пропагандистським каналом “Россия 24”. За словами генпрокурора Юрія Луценка, усі “причетні, від власника каналу до ведучого, що оприлюднив анонс, викликані на допит”. Луценко Юрій Луценко  також заявив, що один із бенефіціарів українського телеканалу NewsOne є співвласником російського “Промзв’язокбанку”, через який Кремль фінансує війну проти України.

РНБО провела нараду з питань інформаційної безпеки, на якій роздала відповідні доручення силовим відомствам. “Щойно за дорученням президента провів нараду щодо інформаційної безпеки. Державні органи, зокрема СБУ та Національна поліція, отримали низку відповідних доручень, зокрема щодо захисту інформаційного простору. Додаткові деталі не можемо надати через таємність”, – заявив секретар РНБО Олександр Данилюк.

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, який дасть можливість усунути потенційну проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду і забезпечить ефективність розгляду кримінальних проваджень за корупційними злочинами чиновників. В Офісі президента повідомили, що запропонованими змінами до закону про ВАКС уточнюється його підсудність; тепер він зосередиться на кримінальних процесах, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду або до дня початку його роботи, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося детективами НАБУ і закінчено прокурорами САП.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Марію Ніжнік з посади першого заступника голови Антимонопольного комітету України.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду задовольнив апеляцію Центральної виборчої комісії та скасував рішення Шостого апеляційного адмінсуду про повторне жеребкування партій.

Голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков заявив, що 22 номер списку партії Андрій Холодов є кумом дружини голови політради “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука Оксани Марченко, але це не є підставою для виключення його з виборчого списку партії. Кандидатку в народні депутати від “Слуги народу”, виконавчу директорку Незалежної асоціації банків України Олену Коробкову, на її думку, незаконно виключили зі списку партії. “Через мою принципову позицію як експерта стосовно Приватбанку в гру включились старі олігархічні клани зі своїми шавками типа Дубинського і Ко, які намагались дискредитувати мене фейковими постами”, – заявила Коробкова.

Результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” та Центром Разумкова, свідчать, що мир за всяку ціну не підтримують виборці жодної з партії. Найменше це підтримують виборці партій “Голос” (10%) і “Європейська солідарність” (7%), найбільше підтримують виборці партії “Опозиційна платформа – За життя” (36,5%). При цьому й виборці цієї партії здебільшого вважають, що “заради миру варто йти на компроміси, але не на всі”, – заявила Ірина Бекешкіна.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • «Це дешевий піархід перед виборами»— реакція Зеленського та політичних партій на телеміст з Росією (455 публікацій у ЗМІ)
  • Саміт Україна-ЄС у Києві: підтримка реформ і заклики до Росії  (119 публікацій у ЗМІ)
  • Замах на держзраду. Досудовим розслідуванням щодо NewsOne займеться СБУ — Луценко (102 публікації у ЗМІ)
  • РНБО провела засідання щодо ситуації з телемостом: видано низку розпоряджень (85 публікацій у ЗМІ)
  • ВСУ скасував рішення про повторне жеребкування партій (19 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський упевнений, що сторони поступово рухаються до стійкого припинення вогню на Донбасі. “Вірю, що ми рухаємося до стійкого припинення вогню. Розумію – не так швидко, як хотілося б. Тому що, фактично, ми рухаємося мінним полем, у всіх сенсах цього слова. І попереду – багато роботи з відновлення Донбасу”, – сказав Зеленський на спільній прес-конференції з лідерами ЄС за підсумками саміту Україна-ЄС у Києві в понеділок.

Мир в Україну можливо повернути тільки шляхом дипломатичних переговорів, упевнений президент України Володимир Зеленський. “Якщо у кого раптом виникають сумнівні запитання або сумніви щодо продовження санкцій – усіх запрошую на Донбас, подивитися, скільки бід нам принесла війна. І цю війну ми хочемо зупинити. І хочемо повернути мир в Україну. Але це можливо зробити єдиною “зброєю” – це дипломатія”, – сказав Зеленський на спільній прес-конференції з лідерами ЄС за підсумками саміту Україна-ЄС у Києві в понеділок.

Президент України Володимир Зеленський запропонував європейським партнерам оцінити виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС. “Я запропонував нашим партнерам розпочати спільну оцінку виконання угоди, щоб вийти на новий рівень …, який відповідатиме інтересам українського та європейського бізнесу й наших споживачів”, – сказав Зеленський на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС у понеділок у Києві.

Президент України Володимир Зеленський обіцяє найближчим часом підписати укази щодо боротьби з рейдерством і контрабандою в Україні. “Я запевнив європейських партнерів, що ідентичною є наша позиція і щодо всіх інших реформ в Україні. Це детінізація економіки, створення незалежного суду, подолання монополій, боротьба з рейдерством і контрабандою – про що, до речі, я завтра підписую відповідні укази”, – сказав Зеленський на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС у понеділок у Києві.

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що Мінські угоди зараз мають виконувати всі сторони, особливо Росія. “ЄС готовий і надалі підтримувати Мінські угоди, які передбачають і невизнання видачі російських паспортів жителям окупованих територій… Абсолютно чітко зрозуміло, що Мінські угоди зараз потребують як ніколи повного виконання всіма сторонами, Росія несе особливу відповідальність у зв’язку з цим”, – сказав Туск на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС у понеділок у Києві.

Європейський Союз готовий розглянути можливість невизнання російських паспортів, які було видано жителям окупованих територій українського Донбасу, заявив президент Європейської ради Дональд Туск. “Ми засуджуємо російські дії, що дають право громадянам України в районах, які наразі не перебувають під контролем уряду, в спрощеному порядку подати заяву на отримання російського громадянства. Це суперечить Мінським угодам, і ми готові розглянути подальші варіанти, зокрема невизнання таких російських паспортів”, – сказав Туск на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС у понеділок у Києві.

Президент України Володимир Зеленський не виключає зняття “економічної блокади” Донбасу тільки за умови повернення незаконно націоналізованих українських підприємств. “Щодо питань з економічною блокадою, я не хочу, щоб мене тут неправильно зрозуміли. Ви знаєте, що все це можливо, ми в Мінську про це говоримо. Я пам’ятаю, як пана Кучму інтерпретували ЗМІ – інтерпретували неправильно. Все можливо, все найближчим часом можна відкрити, але, будь ласка, тоді поверніть наші незаконно націоналізовані підприємства, розташовані зараз на тимчасово окупованих територіях”, – сказав Зеленський на спільній прес-конференції з лідерами Європейського Союзу за підсумками саміту Україна-ЄС у понеділок у Києві, відповідаючи на запитання журналістів.

Президент України Володимир Зеленський констатує, що наразі в питанні обміну полоненими на Донбасі ключовою проблемою є розбіжність інформації в списках, які пропонують Україні, з тими даними про полонених, які має українська сторона. “У Мінську тривають розмови про обмін полоненими. Поки що проблема в тому, що списки з обох сторін не збігаються. Скажемо так, нам показують списки, де наших людей менше, ніж ми знаємо, що вони там перебувають у полоні”, – сказав він на брифінгу в понеділок у Києві за підсумками саміту Україна-ЄС.

Україна хотіла б досягти домовленостей із російською стороною в питанні транзиту газу вже у вересні, заявив президент України Володимир Зеленський на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС у понеділок у Києві. “Наскільки мені відомо, планується продовжити цю розмову (про транзит газу – ІФ) у грудні. Але це питання енергетичної безпеки України, й моя позиція, позиція нашої команди полягає в тому, що саме у вересні ми хочемо сісти за стіл і вирішити це питання”, – сказав глава держави.

На саміті Україна-ЄС у понеділок у Києві було підписано п’ять документів про співпрацю між Києвом і Брюсселем. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, низку документів про співпрацю між Україною та ЄС було підписано в рамках саміту. За інформацією агентства “Інтерфакс-Україна”, було підписано угоду, що передбачає фінансування другої фази проекту U-LEAD в Україні, спрямованої на залучення допомоги ЄС для стимулювання реалізації реформи децентралізації. Передбачається, що загальний внесок ЄС у рамках угоди становить EUR40 млн.

ТЕЛЕМІСТ З РОСІЄЮ.

Ведучий програми “Вести недели” на російському пропагандистському каналі “Росія24” Дмитро Кісельов анонсував проведення телемосту “Треба поговорити”, який заплановано на 12 липня і відбудеться спільно з українським телеканалом NewsOne.  Про це Кісельов заявив 7 липня в ефірі “Росія24”.  “Відверта розмова між простими людьми давно назріла”, – заявив він і нагадав про “незабутній” досвід проведення телемосту між СРСР та США: “Тепер – те саме, але у сьогоденні і між РФ та Україною”, додав Кісельов.

Телеканал “NewsOne” Тараса Козака, близький до кума російського президента Віктора Медведчука, стверджує, що народам України й Росії потрібен телеміст для відновлення миру. “Треба поговорити” – це телеміст між звичайними людьми України і Росії: без політики, без політиків. Кожен зі свого боку повинен зробити крок для припиненням війни. NewsOne робить цей крок 12 липня. Тому що Україні потрібен мир!”, – заявляє канал. За його твердженням, “ідея телемосту “Треба поговорити” між людьми в студії NewsOne і народом Росії викликала справжній шквал дзвінків і звернень із боку глядачів, вони з нетерпінням і величезним інтересом чекають цієї події, яка відбудеться 12 липня о 18.00″.

Анонсований телеміст за участю російського пропагандистського телеканалу “Росія24” та телеканалу NewsOne з медіа-групи кума Путіна Віктора Медведчука – виключна провокація з боку Кремля, а дії власників телеканалів спрямовані на підрив національного суверенітету України.

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко та лідер “Громадянської позиції” Анатолій Гриценко заявили, що проведення телемосту між російським та українським телеканалами під час війни недопустимо. Про це вони написали у Facebook. “Я переконана, що “говорити треба” тоді, коли не будуть гинути люди, коли будуть виведені війська, коли буде відновлений кордон під контролем України. А в існуючих умовах телеміст – це інформаційна атака, складова гібридної війни проти України”, – заявила Тимошенко.

Об’єднані націоналісти вимагають, щоб президент України Володимир Зеленський адекватно відреагував на анонсований телеміст між російськими пропагандистами з телеканалу “Росія24” та пропагандистами з телеканалу Newsone.

Активісти партії “Голос” на чолі з лідером співаком Святославом Вакарчуком зібралися під будівлею телеканалу “NewsOne”, щоб протестувати проти запланованого телемосту з російським пропагандистським каналом “Россия 24”. Трансляцію з місця подій вела прес-служба партії “Голос” у Facebook. “З агресором треба говорити мовою санкцій, міжнародного тиску і мовою зброї. Україна не дозволить ворогу себе топтати”, – сказав Вакарчук на акції протесту “Ні – інформаційній окупації України”.

Телеканал NewsOne  Тараса Козака, близький до кума російського президента Віктора Медведчука, заявив, що скасовує так званий телемарафон “Надо поговорить” з російським пропагандистським каналом через погрози фізичної розправи. Відповідна заява опублікована на сайті телеканалу. У своїй заяві NewsOne стверджує, що через спробу “організувати майданчик для обговорення неполітичних питань силами звичайних людей” розпочалась масова інформаційна атака телеканалу.

Джерело: висловлювання генерального продюсера телеканалу NewsOne Василя Голованова на своїй сторінці в Facebook. Телемарафон “Треба поговорити” між українським телеканалом NewsOne і пропагандистським каналом “Россия24” мав проходити без участі тих, хто сумнівається, що Крим і Донбас – це Україна. Голованов підкреслив, що це жорстка і безкомпромісна позиція команди телеканалу. Пряма мова: “Телеміст замислювався як журналістський проект без політики. Без присутності в студії політологів, політиків, пропагандистів. Без тих, хто сумнівається в тому, що Крим і Донбас – це Україна”.

Рада національної безпеки і оборони провела нараду з питань інформаційної безпеки, на якій роздала відповідні доручення силовим відомствам. Про це повідомляє у Facebook секретар РНБО Олександр Данилюк. “Щойно за дорученням президента провів нараду щодо інформаційної безпеки. Державні органи, зокрема СБУ та Національна поліція, отримали низку відповідних доручень, зокрема щодо захисту інформаційного простору. Додаткові деталі не можемо надати через таємність”, – написав він. За словами Данилюка, те, що телеканал NewsOne скасував так званий “телеміст”, ще не означає кінець інформаційної війни.

СТАРТ РОБОТИ ВАСУ.

Президентський законопроект про початок роботи Вищого антикорупційного суду України (ВАКС) внесено до українського парламенту в понеділок. Як повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради, відповідний документ зареєстровано під №10426 8 липня. Ініціатором законопроекту є президент України Володимир Зеленський. Тексту законопроекту на сайті парламенту наразі немає.

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, який дасть можливість усунути потенційну проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і забезпечить ефективність розгляду кримінальних проваджень за корупційними злочинами чиновників, повідомляється на офіційному сайті глави держави в понеділок. Як наголошується в повідомленні, запропонованими змінами до закону про ВАКС уточнюється його підсудність; тепер він зосередиться на кримінальних процесах, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду або до дня початку його роботи, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося детективами НАБУ і закінчено прокурорами САП.

ВИБОРИ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України задовольнив апеляцію на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 4 липня, який зобов’язав Центральну виборчу комісію провести повторне жеребкування порядкових номерів партій у виборчому списку, повідомляє партія “Європейська солідарність”. “Верховний Суд України прийняв виважене рішення. Пережеребкування номерів у виборчому бюлетені не буде. Отже, вибори відбудуться вчасно, план окремих політичних сил їх зірвати провалився”, – йдеться в повідомленні партії на її сайті.

Кандидат зі списку “Слуги народу” (номер 22), бізнесмен (заступник директора ТОВ “Текам Плюс”) Андрій Холодов є кумом дружини голови політради “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука Оксани Марченко, але це не є підставою для виключення його з виборчого списку партії, зазначає голова партії Дмитро Разумков. “Наскільки мені відомо, він є кумом Марченко, а не кумом Медведчука, справедливості заради. І ця інформація, на мій погляд, не мала бути основоположною для включення чи виключення людей зі списку у зв’язку з їхніми зв’язками з тими чи іншими українськими політиками або тими людьми, які себе такими вважають”, – сказав він на брифінгу в понеділок у Києві.

Кандидатку в народні депутати від “Слуги народу”, виконавчу директорку Незалежної асоціації банків України Олену Коробкову, на її думку, незаконно виключили зі списку партії. Пряма мова: “Я жодних заяв не писала. Написати заяву минулою датою я також не можу, а вчора на з’їзді голосували списком, відповідно і рішення з’їзду є незаконним”.

Мир на Донбасі за будь-яку ціну не підтримують виборці жодної з політичних партій, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. “Мир за всяку ціну не підтримують виборці жодної з партії. Найменше це підтримують виборці партій “Голос” (10%) і “Європейська солідарність” (7%), найбільше підтримують виборці партії “Опозиційна платформа – За життя” (36,5%). При цьому й виборці цієї партії здебільшого вважають, що “заради миру варто йти на компроміси, але не на всі”, – розповіла директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час презентації дослідження в понеділок у Києві.