Огляд ЗМІ за 6-8 вересня 2019

ГОЛОВНЕ

Український борт з громадянами України, яких РФ передає в рамках взаємного звільнення, приземлився в суботу в Києві. У рамках взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною і РФ, в Україну повертаються: Олег Сенцов, Роман Сущенко, Павло Гриб, Микола Карпюк, Володимир Балух, Станіслав Клих, Олександр Кольченко та Євген Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизонович, Артур Панов. Також повернулися 24 військовополонені українські моряки. Моряків з рідними привезли з міжнародного аеропорту “Бориспіль” до військового госпіталю двома автобусами. Крім того, 11 цивільних звільнених українців з рідними привезли до клінічної лікарні “Феофанія” на обстеження. Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, де сторони наголосили, що задоволені результатом виконання домовленостей у рамках першого етапу на шляху до нормалізації діалогу.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звільнення кримськотатарських активістів з російського ув’язнення стане другим етапом українсько-російського обміну. Міністр закордонних справ Вадима Пристайко заявив, що робота над звільненням всіх утримуваних в Росії українців триває, незважаючи на складнощі. Президент США Дональд Трамп привітав Україну і Росію з успішним проведенням взаємного звільнення утримуваних державами осіб, назвавши це “гігантським кроком до миру”. Президент Європейської Ради Дональд Туск радий звільненню Олега Сенцова та моряків і закликав Росію звільнити всіх політв’язнів.

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок у листі на ім’я президента парламенту країни поінформував про останні події навколо підозрюваного у справі МН17 Володимира Цемаха, констатувавши, що уряд шкодує про те, що під тиском Москви той став частиною обміну ув’язненими. Генеральний прокурор Нідерландів просить Росію передати слідству у справі МН17 підозрюваного Володимира Цемаха. Володимир Зеленський повідомив, що Володимира Цемаха допитали перед відправленням до Росії. Глава СБУ Іван Баканов заявив, що внесення Володимира Цемаха до списку на обмін утримуваних між Україною і РФ свідчить про підтвердження причетності Росії до катастрофи МН17, а його невидача означала б припинення переговорів з обміну.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з проведенням Російською Федерацією 8 вересня 2019 р. на тимчасово окупованій території АР Крим і м. Севастополь так званих “місцевих виборів” до незаконних інституцій, утворених російською окупаційною адміністрацією. Литва і Латвія не визнають результатів проведення так званих місцевих виборів в анексованих Росією Криму та Севастополі, а також підтвердили свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує парламенту прийняти в першому читанні та в цілому президентський законопроект №1012 “Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)”.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проголосувати за скасування “поправки Лозового”.

Міністерство юстиції України має намір створити окремий третейський суд. «Наприклад, наразі Україна судиться у Стокгольмі. Там є авторитетний міжнародний суд. Усе це можна буде зробити тут. Щоб з’явилася довіра, нам доведеться взяти іноземних суддів із хорошою репутацією. Це гідна альтернатива. І один із можливих варіантів покращити інвестиційний клімат для великого бізнесу, в якого є негативний досвід, у якого забирали активи. Ми цим точно займемося», – заявив Денис Малюська.

Екс-генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що екс-нардепам  Олександру Вілкулу та Дмитру Колєснікову повідомлено про підозру в скоєнні злочину, розпочато їх розшук.

Рівненський суд ухвалив рішення про адміністративне стягнення з директора НАБУ Артема Ситника у вигляді штрафу (3400 грн) за незазначений у декларації відпочинок у Рівненській області.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Українські військовополонені моряки і політв’язні повернулися додому (768 публікацій у ЗМІ)
  • Вілкула та Колеснікова оголосили в розшук (52 публікації у ЗМІ)
  • МЗС закликає світ посилити тиск на Росію через незаконні “вибори” у Криму (24 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський провів телефонну розмову з Путіним на тлі повернення політв’язнів Кремля до України (23 публікації у ЗМІ)
  • Прокуратура Нідерландів звернулася до Росії із проханням про екстрадицію Цемаха (18 публікацій у ЗМІ)

ЗВІЛЬНЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ.

Український борт з громадянами України, яких РФ передає в рамках взаємного звільнення, приземлився в суботу в Києві. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, літак Ан-148, що вилетів з Москви, приземлився в київському аеропорту “Бориспіль”. Як повідомлялося, приблизно в цей самий час у московському “Внуково” має приземлитися літак спеціального льотного загону “Росія”, на борту якого перебувають росіяни – учасники обміну, що вилетіли з аеропорту “Бориспіль” до Москви. Родичі українських громадян стоять на ЗПС перед аеропортом і зустріли посадку оплесками.

Українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю у Києві, а інших звільнених у суботу українців – до лікарні “Феофанія”. Джерело: Укрінформ, 112 Україна. Деталі: Моряків з рідними привезли з міжнародного аеропорту “Бориспіль” до військового госпіталю двома автобусами. Крім того, 11 цивільних звільнених українців з рідними привезли до клінічної лікарні “Феофанія” на обстеження. Начальник медичної частини військового госпіталю Олександр Циц у коментарі журналістам повідомив, що серед моряків, які повернулися з РФ, немає осіб у важкому стані.

Міністр закордонних справ Вадима Пристайко заявив, що робота над звільненням всіх утримуваних в Росії українців триває, незважаючи на складнощі. “Сьогодні хороший день. Сенцов, Сущенко, Балух, Кольченко, Гриб, моряки та інші наші нарешті з нами! Але не всі. Продовжуємо роботу, хоч як це складно. Результат того вартий – повернуті друзі”, – написав Пристайко на своїй сторінці в “Твіттері”.

Звільнення кримськотатарських активістів з російського ув’язнення стане другим етапом українсько-російського обміну сказав президент України Володимир Зеленський. “Я думаю, це буде другий етап. Тепер ми працюватимемо над другим етапом. Ми повернемо всіх наших людей звідти. Звільнимо, тому що багато наших людей в Криму”, – сказав президент, відповідаючи на запитання кореспондента “Крим.Реалії” (проект “Радіо Свобода”) про перспективи звільнення кримських татар із російських в’язниць.

Президент США Дональд Трамп привітав Україну і Росію з успішним проведенням взаємного звільнення утримуваних державами осіб, назвавши це “гігантським кроком до миру”. “Росія і Україна обмінялися великою кількістю ув’язнених. Дуже хороші новини, можливо, перший гігантський крок до миру. Вітаємо обидві країни!”, – написав він на своїй сторінці в Твіттері.

Посольство США в Україні привітало взаємне звільнення утримуваних осіб між Україною та Росією і закликало Москву звільнити інших українців. “Ми закликаємо Росію припинити агресію проти України і звільнити багатьох інших українців, які безпідставно залишаються за ґратами в Росії”, – йдеться в повідомленні посольства в суботу. Американські дипломати привітали звільнення українців.

Президент Європейської Ради Дональд Туск радий звільненню Олега Сенцова та моряків і закликав Росію звільнити всіх політв’язнів. Про це Туск написав у суботу на своїй сторінці в Твіттері.

Канцлер ФРН Ангела Меркель у суботу вітала обмін ув’язненими між Росією і Україною, заявив представник уряду ФРН Штеффен Зайберт. “Цей нещодавній обмін ув’язненими між Росією і Україною – знак, що дає надію”, – наводить він слова Меркель на своїй сторінці в Twitter. За словами Меркель, вона радіє тому, що український режисер Олег Сенцов і моряки України нарешті повернулися додому. “Це спонукає і надалі щосили працювати над реалізацією Мінських домовленостей. Уряд ФРН до цього готовий”, – додала вона.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, де сторони наголосили, що задоволені результатом виконання домовленостей у рамках першого етапу на шляху до нормалізації діалогу, повідомляє прес-служба Офісу президента України. “Також президенти двох країн домовилися найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі в нормандської форматі. Крім того, йшлося про подальші кроки в рамках Мінського процесу з врегулювання конфлікту на Донбасі”, – йдеться в повідомленні на офіційній сторінці Офісу президента України в соцмережі “Фейсбук” у суботу ввечері.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Народним депутатам Верховної Ради минулого VIII скликання з фракції “Опозиційний блок” Олександру Вілкулу та Дмитру Колєснікову повідомлено про підозру в скоєнні злочину, розпочато їх розшук, повідомляє колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко. “Колишніх народних депутатів Вілкула і Колєснікова рік тому взяли під захист Регламентний комітет і Верховна Рада, не давши дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності. І лише після втрати ними депутатського статусу вчора їм оголошено підозри і розпочато процедуру розшуку”, – написав Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п’ятницю. Екс-генпрокурор зазначив, що саме тому він виступав на підтримку скасування депутатської недоторканності.

Сарненський районний суд (Рівненська область) ухвалив рішення про адміністративне стягнення з директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника у вигляді штрафу за незазначений у декларації відпочинок у Рівненській області, повідомив адвокат чиновника Владислав Кіча. “Суд ухвалив рішення про стягнення штрафу в 200 неоподатковуваних мінімумів (3,4 тис. грн – ІФ). Вважаємо абсурдним це рішення суду і подамо апеляцію”, – повідомив Кіча агентству “Інтерфакс-Україна” в п’ятницю.