Human Rights Watch виступає на захист: з’явилися нові докази злочинів проросійських бойовиків

Human Rights Watch та Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини випустили звіти з докладним описом численних порушень прав людини з боку проросійських бойовиків. За оцінками ООН, війна на Східній Україні вже забрала життя понад 2000 людей серед комбатантів і цивільного населення і змусила поїхати більше мільйона українців, які проживали в зонах бойових дій. Правозахисні організації вже критикували в минулому злочини бойовиків, яких підтримує Росія. Останні звіти продовжують вказувати на серйозні порушення, що дає привід для НАТО та українського уряду звинувачувати Росію в прямому втручанні в конфлікт.

У п’ятницю 28 серпня 2014 року Human Rights Watch випустила статтю під назвою Україна: Повстанські сили утримують і катують мирне населення. У матеріалі, розміщеному на сайті Human Rights Watch, описуються умови утримання полонених, захоплених проросійськими бойовиками. «Повстанські сили в Східній Україні, яких підтримує Росія, свавільно затримують мирних жителів, піддають їх тортурам, принижують людську гідність та змушують працювати», – повідомляє Human Rights Watch. Правозахисна організація документально підтвердила 20 випадків затримання місцевих жителів проросійськими бойовиками і провела інтерв’ю з 12 колишніми ув’язненими, які стверджували, що пережили побиття, напади з ножем, імітації страти та інші тортури. У доповіді також зазначено, що сторони конфлікту можуть затримувати солдат з міркувань безпеки, за умови належної правової процедури, але додано, що проросійські повстанці замість цього захоплювали цивільних осіб, незгодних з їхньою політикою, і використовували їх як заручників для обміну на бойовиків, затриманих українським урядом.

Публікація продовжує наводити деталі конкретних прикладів «затримань, які продовжуються». Сергій Захаров, донецький художник, чиї сатиричні карикатури на лідерів бойовиків принесли йому тимчасову популярність в соціальних медіа, був насильно затриманий 6 серпня 2014 року. Сім’я Захарова заявила, що місцеві бойовики підтвердили, що чоловік залишається в ув’язненні. В іншому прикладі постраждали батьки жінки, яка працює на українській медіа-платформі за межами території військових дій: вони були затримані місцевими бойовиками в Донецьку. Жінка, Вікторія Іщенко, пізніше отримала телефонний дзвінок від представника бойовиків, який погрожував скривдити її батьків, якщо вона не повернеться в Донецьк. У доповіді далі зазначається затримання проукраїнських активістів, а також заподіяння шкоди, тортури і примусова праця журналістів на контрольованих бойовиками територіях.

Заяви Human Rights Watch в значній мірі підтверджують минулі звіти, зроблені організацією, а також відповідають останній доповіді про ситуацію із захистом прав людини в Україні від 17 серпня 2014 року, підготовленому Управлінням Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини. У цьому звіті було зазначено, що проросійські бойовики продовжували запобігати доступу до місця аварії MH17, незважаючи на запевнення в протилежному, а також «продовжували здійснювати вбивства, викрадення, фізичні і психологічні тортури, жорстоко поводитися з полоненими та іншими шляхами серйозно порушувати права людини і міжнародне гуманітарне право». Мирних жителів часто затримують і піддають насильству без пояснення причин або звинувачуючи у вираженні проукраїнських настроїв. Один з постраждалих від незаконного затримання був заарештований бойовиками за наявність фотографії, на якій він був одягнений у вишиванку, традиційну українську вишиту сорочку.

На додаток до цих серйозних обвинувачень щодо порушень прав людини в доповіді ООН знову зазначається, що бойовики часто розміщують військову техніку і бійців за густонаселеними районами – практика, відома як використання «живого щита». Ця тактика є незаконною та призвела до збільшення кількості постраждалих мирних жителів у Східній Україні. Проте комісія ООН попереджає український уряд про те, що його військові несуть повну відповідальність за зведення до мінімуму числа жертв серед цивільного населення, навіть коли бойовики використовують їх в якості живого щита.

У доповіді ООН відзначені багато інших порушень і звинувачень. У ній підтверджується, що проросійські бойовики перешкоджали евакуації дітей в інші області України, натомість змушуючи їх переїжджати в Росію в політичних цілях. Свобода зібрань, слова і релігії обмежені на захоплених територіях. Це яскраво підтверджується одним прикладом з доповіді: організатори «Молитовного марафону» в Донецьку були затримані, тому що захід був проведений без схвалення з боку озброєних груп в місті. Організатори протестантської віри погіршили своє становище, адже в «так званій конституції самопроголошеної Донецької Народної Республіки православне християнство Московського Патріархату є єдиною визнаною релігією, а всі інші «секти» заборонені».

Ці доповіді, підготовлені правозахисними організаціями, продовжують розкривати характер дій проросійських бойовиків на Донбасі. Незважаючи на повідомлення з Кремля, які прагнуть зобразити бойовиків у вигляді законних борців проти української влади, бойовики використовують насильство як політичний інструмент з початку конфлікту. Незважаючи на критику дій української армії у конфлікті – обстрілів районів, населених одночасно і бойовиками, і цивільними особами, поширення волонтерських бригад з низьким ступенем контролю з боку уряду, проросійські бойовики мають бажання створити зону жорстокого авторитарного контролю на захопленій ними території. Якщо Путін зумів створити «заморожений конфлікт» у Східній Україні, якщо, звичайно, це і є його мета, то мирне населення і надалі буде піддаватися суворої диктатурі озброєних груп, які відкрито святкують повернення радянського режиму і державного насильства.

 

Кріс Даннет, Український кризисний медіа-центр