Альона Шкрум: Зволікання з врегулюванням проблеми вимушених переселенців призведе до гуманітарної кризи в Україні

WATCH IN ENGLISH

19 вересня 2014 року, Київ – 16 вересня Верховна Рада України не прийняла важливий законопроект 4490 А1 «Про права та свободи внутрішньо-переміщених осіб». Пан Турчинов поставив його на голосування в останні хвилини робочого часу ВРУ, тому депутати просто його не розглядали. При цьому даний законопроект – один із не багатьох, що розроблявся за участю громадських активістів та організацій, представників переселенців, експертів АП України, народних депутатів та ін. Він вже був розглянутий та рекомендований профільним комітетом. Про це заявила під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі експерт з адвокації проекту допомоги переселенцям, виконавчий партнер Управління Верховного комісара  ООН у справах біженців Альона Шкрум. «Ми повинні усвідомити, що цей закон є надважливим і по суті своїй спрямований на єдність і мир у країні. Зволікання з урегулюванням проблеми вимушених переселенців призведе до гуманітарної кризи в Україні, адже це питання стосується мінімум 312 тис. лише офіційно зареєстрованих осіб, яких, за нашими оцінками, насправді вдічі більше, а до настання зими може зрости до 600 тис.», – сказала Альона.

Пані Шкрум представила звернення до Верховної Ради України, підписане рядом громадських організацій, з вимогою терміново розглянути законопроект на засідання ВРУ 14 жовтня 2014 року та прийняти його за основу та в цілому. «Держава не має права кинути на призволяще понад півмільйона своїх громадян, які наразі не можуть знайти житло і роботу, і навіть отримати гуманітарну допомогу», – сказала Альона Шкрум.

Найважливішими питаннями законопроекту є створення єдиного координаційного центру, покладання відповідальності за облік переселенців на єдиний орган – Міністерство соціальної політики, спрощення процедури реєстрації та надання гуманітарної допомоги, спрощення процедури розмитнення та скасування 17% оподаткування на гуманітарну допомогу від міжнародних організацій та фундацій.