До п’ятої річниці загибелі Президента Качинського презентована збірка його виступів

WATCH IN ENGLISH

Київ, 10 квітня 2015 року – «Він передбачав, він боровся, він знав» – такими словами починається збірка виступів Президента Польщі Леха Качинського, презентована в Українському кризовому медіа-центрі до п’ятої річниці його трагічної загибелі. Виступи, представлені у брошурі, є дуже ґрунтовні, які багато в чому передбачали та визначали українське питання та майбутнє. За словами Арсенія Пушкаренка, укладача збірки та громадського активіста, Лех Качинский був великим другом України. Брошура має наклад усього 350 штук та буде безкоштовно розповсюджена у вищих навчальних закладах.

Пан Качинський мав завжди свою позицію по відношенню до політики Росії та багатьма своїми діями проводив політику Східного партнерства та підтримував Україну, аби вона була успішною країною в європейській сім’ї. «Його ідея Східного партнерства, серед якого Польща, Україна, Прибалтійські країни, Білорусь, Молдова, досі жива. І для України вона є навіть більш актуальна, ніж наш слабкий рух у бік ЄС, який ми бачимо протягом 20 років. Адже західна та східна частини України все ж таки відрізняються ментально, і потрібно вести політику об’єднання і порозуміння. Якраз ідея Східного партнерства стала би альтернативою», – заявив Арсеній Пушкаренко.

Михайло Волинець, голова Конфедерації незалежних профспілок України, пояснює, що польський досвід українцями досі не вивчений, а важливо розуміти, який шлях проходили інші країні під час свого становлення. Адже дві країни мали однаковий старт, проте Польща випередила Україну.

Ірина Верещук, президент Міжнародного гуманітарного фонду, переконана, що Україні потрібно вивчати досвід діяльності Леха Качинського. За її словами, Качинський вважав, що навіть при таких існуючих інституціях як ООН та НАТО, потрібно створити об’єднання країн Східного партнерства, куди мають входити країни Балтики, Грузія та Україна. Крім того, Качинський передбачав ситуацію, що Російська Федерація буде проводити свою експансіоністську політику на Україну та Грузію.