Україні потрібна єдина національна служба донорської крові – експерти та активісти

WATCH IN ENGLISH

Київ, 18 червня 2015 року – Створення єдиної служби донорської крові є однією із задач національної безпеки країни. Про це заявили члени експертної спільноти, що опікується проблемами забезпечення донорської крові та активісти під час прес-брифінгу Українського кризового медіа-центру. “Проблема відсутності донорської крові є дуже гострою, зокрема на східних територіях, де проходить антитерористична операція”, – сказала народний депутат Ірина Сисоєнко.

За словами президента Асоціації служба крові в Україні Анатолія Чугрія, кількість донорів за останні шість років скоротилася на 1%. Україна значно відстає за ключовими показниками від країн-членів Європейського Союзу. Зокрема, рівень заготовки матеріалів для виробництва необхідних альбуміна та імуноглобуліна знаходиться на рівні 1.5 літрів на 1000 одиниць населення, коли у ЄС цей показник дорівнює 8.2 літрів. Також кількість використанних ретроцитів в Україні майже у 8 разів нижча ніж у ЄС (7.9 доз і 41 доза відповідно).

Майбутня єдина національна служба донорської крові має бути безпосередньо підпорядкована Кабінету міністрів України, адже її задачі виходять за межі роботи Міністерства охорони здоров’я. “Збором крові у періоди війни та надзвичайних ситуацій займаються МОЗ, Державна служба з надзвичайних ситуацій, Міністерство оборони і навіть волонтери”, – зауважила працівник НІХТ ім. О.О. Шалімова Лариса Вахненко.

У якості організаційного органу Вахненко також запропонувала створити національне трансфузіологічне агенство, яке буде займатися питаннями державно-приватного партнерства та інвестиційної політики.

Наостанок представниця громадськості Ірина Славінська розповіла про новий досвід створення автоматизованої бази донорів, яка була реалізована у проекті donor.ua. Зараз проект об’єднує донорів та реціпієнтів крові, які можуть надіслати свою заявку й отримати необхідну допомогу,

У дискусії також взяли участь:

Іван Цанько, представник ТОВ “Медлаб”, ГО “Провідна Рада”

Григорій Панасенко, науковий співробітник інституту молекулярної біології та генетики НАН України

Ольга Борисенко, начальник відділення переборки плазмы крові Київського міського центру

Анатолій Замковий, начальник центру крові Збройних Сил України, головний трансфузіолог Міністерства оборони України.