У Слов’янську відбувся воркшоп «ДЕ» для громадських активістів

З 6 по 8 листопада у центральній міській бібліотеці Слов’янська у рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України» пройшов воркшоп «ДЕ». Учасниками заходу стали місцеві та запрошені активісти з Краматорська, Костянтинівки, Дружківки та Бахмута (колишній Артемівськ).

Ідея воркшопу виникла після проведення наприкінці серпня у Вінниці Культурно-мистецької резиденції «Над Богом» (https://www.facebook.com/nadbogom/). Здобутий під час резиденції досвід куратори виклали у документі «Дорожня карта з використання інклюзивних методів сучасного мистецтва для інформування населення та побудови комунікації між громадянським суспільством та муніципальною владою, на прикладі впровадження декомунізаційних законів в Україні». Із метою популяризації ідей вінницької резиденції був розроблений воркшоп «ДЕ». Основні теми вокршопу: актуалізація громадських (публічних) просторів, побудова комунікації між громадою та органами місцевого самоврядування, використання методів та інструментів сучасного мистецтва для роботи з гострими соціальними темами. Перша подія відбулася у Слов’янську, на черзі Сєвєродонецьк і Маріуполь.

У перший день слов’янського воркшопу учасники дізналися про особливості організації та побудови інтерактивної програми Культурно-мистецької резиденції «Над Богом» та ознайомилися з результатами роботи художників-резидентів. Візуальна частина «Над Богом» була також представлена у вигляді фотодокументації у холі бібліотеки. Окрім того, учасники та організатори відвідали місцевий краєзнавчий музей та поетичний вечір у слов’янському креативному просторі «ТЕПЛИЦЯ». Цікавим завданням для активістів став квест «Що підлягає декомунізації?». Учасники ходили містом і фотографували усе, що на їхню думку потрібно «декомунізувати». Яскравим враженням від дня стала 4-х годинна пішохідна екскурсія містом від місцевого історика Андрія Пушкаря, який розповів історію Слов’янська від найдавніших часів до останніх трагічних подій сьогодення.

У другий день воркшопу «ДЕ» учасники разом із організаторами аналізували результати квесту. Цікавим є той факт, що активісти виділили не лише радянську символіку на будівлях, назви вулиць, пам’ятники тощо, а й інші пережитки минулого – побілені дерева, паркани, розбиті дороги. Куратор мистецького напрямку УКМЦ Леонід Марущак розповів про приклади культурних проектів як інструменту популяризації міст та регіону. Культуролог Євгенія Яременко прочитала лекцію «Етика і естетика української декомунізації», яка переросла у відвертий діалог між присутніми під час якого всі поділилися своїм розумінням декомунізаційних процесів в Україні. Завершенням робочого дня став майстер-клас по роботі з відео від віджея Світлани Рейніш.

Третій день воркшопу був надзвичайно насиченим і інформаційним. Мистецтвознавиця Людмила Ничай розповіла про світовий досвід застосування методу арт-резиденцій як способу пошуку рішень для гострих соціальних питань у місті. Під час майстер-класу учасники придумали резиденції для своїх міст і поміркували, до яких конкретних проблем вони могли б привернути увагу громадськості. На воркшопі Ольги Гончар, асистентки мистецького напрямку УКМЦ та менеджера культурних проектів, активісти дізналися як розповідати і популяризувати міські культурні ініціативи, та разом поміркували над перешкодами висвітлення соціальних і громадських ініціатив. Ініціаторка створення Скверу Небесної Сотні в Києві та менеджер культурних подій Євгенія Кулеба поділилися своїм досвідом побудови стратегії ефективної взаємодії між низовими громадськими ініціативами та органами місцевого самоврядування. Передостаннім заходом воркшопу стала постановка документального театру «Експертиза» незалежної перформанс-групи TanzLaboratorium. Головними акторами дійства були самі глядачі. Завершився воркшоп «ДЕ» презентацією проектів художників-учасників воркшопу, які паралельно основним заходам вивчали Слов’янськ і прилеглі міста. Художники Олександр Курмаз, Олександр Долгій, Анна Сорокова, Тарас Ковач, Аліна Якубенко, Анатолій Тітаренко, віджей Світлана Рейніш та фотограф Євген Нікіфоров ознайомили учасників із своєю творчістю. Фінальні проекти, створені художниками під час подорожей до Слов’янська будуть представлені на заключній виставці у Києві.

Утім віджей Світлана Рейніш оперативно створила прямо у Слов’янську два інформаційні ролики: про Федіра Максименко https://www.youtube.com/watch?v=VkF0G4C1pIM&feature=youtu.be та Наталію Максимченко https://www.youtube.com/watch?v=BEO-kIrhxSQ&feature=youtu.be Федір Пилипович – український вчений, дослідник книг, «батько» української бібліографії, який розпочинав свій професійний шлях у Бахмуті (колишньому Артемівську). Наталія Максимченко – українська керамістка, яка народилася у Слов’янську. Таким чином, Світлана хотіла показати, що завдяки найпростішим відео можна промотувати своє місто чи регіон і створювати йому позитивну репутацію. Роботи керамістки наскільки захопили організаторів і учасників, що на основі зроблених Світланою фото, організатори воркшопу розробили та надрукував поштові листівки, а бажаючі підписали листівку друзям і родичам, тож вітання зі Слов’янська розлетілися всією Україною.

Наступні воркшопи «ДЕ» пройдуть в Сєвєродонецьку (20-22 листопада) і Маріуполі (27-29 листопада).