Моніторинг українських медіа за 8 лютого 2016 року

Реакція українських політиків на останні події на Донбасі показує, як Росія навчилася грати на “тонких струнах”. Зокрема, провокаційні військові навчання на кордоні з Україною, заява про можливість розстрілу українських військовополонених, швидше за все і заява про проведення несанкціонованих місцевих виборів на окупованих виборів, можливо, розраховані на неадекватні реакції української громадськості. Військові ж закликають не драматизувати раптову мобілізацію російських військ на кордоні з Україною, незважаючи на те, що Росія тим чи іншим способом постарається забезпечити коридор до Криму.

Хід вивчення фактичної стороні заяв міністра економіки Айвараса Авромавічуса виявляє все меншу причетність до його висловлювань депутата Кононенко. Проте, хід міністра дозволив підняти цілу хвилю викриттів проти керівників та інших членів фракції Блоку Порошенко в парламенті. Таким чином, звинувачення у високій корупції благополучно перекинулися з оточення прем’єр-міністра на команду президента Порошенко. У Блоці ж Порошенко підкреслюють, що коаліції Яценюка фактично немає. А радикальна партія продовжує дистанціюватися від коаліції. В цілому, збереження загального настрою проти прем’єрства Арсенія Яценюка свідчить про те, що події навколо кабінету міністрів, пов’язані з відставкою міністрів, мають всі шанси перерости в повномасштабну кризу влади.

Звертає на себе увагу розгорнута кампанія відставного міністра економіки в міжнародних інформаційних агентствах, спрямована проти керівників держави і їх команд, а також мовчання губернатора одеської області Михайла Саакашвілі. На думку міністра, Україна зараз страждає від кризи довіри до влади. На адресу же українського керівництва лунають погрози того, що міжнародні донори відвернуться від України в разі відставки уряду.

Багато реформ залишилися незавершеними, визнають як міжнародні партнери України, так і самі представники влади. А на тлі незавершеності реформ міністерства внутрішніх справ, недавній розстріл порушників дорожнього руху патрульної поліцією викликав дискусію в суспільстві. В цілому поки переважає виправдання жорсткості і правомірності дій поліції.

У кабінеті міністрів очікують погіршення економічного балансу країни в зв’язку з торговими санкціями Росії. В Україні ж наростає хвиля кампанії за обмеження діяльності російських банків в країні.

СИТУАЦІЯ НА ДОНБАСІ
Росія почала раптову перевірку боєготовності у військах Південного військового округу і окремих з’єднаннях Повітряно-десантних військ і військово-транспортної авіації, заявив в понеділок на нараді міністр оборони Росії генерал армії Сергій Шойгу. “Відповідно до рішення Верховного головнокомандувача сьогодні з п’ятої години ранку війська Південного військового округу, окремі з’єднання Повітряно-десантних військ і військово-транспортної авіації наводяться в бойову готовність “Повна”, оголосив російський міністр оборони. “З цього часу ми приступили до раптової перевірки бойової готовності військ на Південно-західному стратегічному напрямку”, повідомив Шойгу.

Повна бойова готовність російських військ на кордоні з Україною не означає, що Кремль планує “великі бойові дії” проти України, повідомив генерал-полковник у відставці, колишній начальник Генерального штабу ЗСУ, колишній перший заступник міністра оборони України Анатолій Лопата. “Перш за все, ми бачимо, що активізувалися бойові дії. Це завжди робиться не випадково …. Російська Федерація намагається протистояти нормандського формату, вони щось роблять в цьому напрямку …. Великих бойових дій, на мій погляд, очікувати на сьогоднішній день не потрібно. Однак провокації будуть активізовані однозначно. Хочемо ми цього чи ні, це буде стосуватися Маріупольського напрямку”, прогнозує генерал-полковник. Сьогодні тема сухопутного коридору в Крим як і раніше актуальна для Кремля. Причому, “Донецьк і Луганськ на сьогоднішній день менш цікаві Російської Федерації”, зазначає Лопата. “Маріуполь стоїть на найкоротшому шляху до Криму. Його можна обійти, але це єдиний вихід до півострова. Сухопутний коридор залишається дуже актуальним, і Україну будуть схиляти до того, щоб прийняти якесь рішення з цього питання. І не тільки з цього. Україна контролює повітряний простір Криму. Таким чином, є два питання, зав’язаних на Крим …. А далі нас будуть змушувати сісти за стіл переговорів з сепаратистами. І це найбільша помилка, допущена з самого початку нашим урядом. Ми почали переговори в Мінську, а нам треба було триматися абсолютно іншого формату – нам треба було триматися формату переговорів з гарантами безпеки відповідно до Будапештського меморандуму. Але зараз у нас немає іншого виходу. Мінський формат – діюча структура, і її треба змусити працювати. Перш за все, шляхом посилення санкцій. Тільки міжнародні санкції можуть змусити Росію піти на якісь поступки”, переконаний Лопата.

Днями російські ЗМІ поширили заяви представників ОРДО/ОРЛО про те, що “в так званій ДНР діє так званий “кримінального кодексу” на базі кодексу колишнього СРСР”, згідно з яким до заручників можуть застосовувати 30 років ув’язнення і смертну кару”. “Очевидно, що це шантаж і знущання над сім’ями. Але ще більш очевидно, що це пряме визнання в тому, що ДНР-ЛНР – це терористичні організації. І на це терміново повинен відреагувати світ. Тому я звернулася до своїх колег по парламенту, які входять в делегації ПА ОБСЄ і ПАРЄ з проханням терміново проінформувати про ці загрози громадянам України, яких незаконно утримують бойовики, і ОБСЄ і ПАРЄ”, написала представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко в Facebook. “Передала всі ці заяви міністру закордонних справ Климкіну з проханням поставити ці питання під час зустрічі в “нормандському форматі” в Мюнхені. Думаю, тема знущань над заручниками, блокади їх звільнення і загроз замучити повинна прозвучати і від нашого постпреда в ООН під час спілкування з колегами. Світ повинен розуміти, що на Донбасі заправляють справжні терористи”, написала нардеп.

Вимога смертного вироку для полонених українських військовослужбовців на окупованих територіях Донбасу є спробою тиску з боку терористів при переговорах про звільнення заручників, заявив радник глави СБУ Юрій Тандіт. “Не треба з нами говорити з позиції сили. Я розумію, що заява так званої перемовниці Дар’ї Морозової полягає в наступному: вона повинна виконати певну роль. Зазвичай з нами намагаються говорити в такій тональності, використовуючи шантаж, перед мінських зустрічами”, зазначив Тандіт.

Найбільші проблеми для прокуратури Луганської області викликає розгляд в судах виробництв за статтею 258-3 (створення терористичної групи чи організації), заявив прокурор Луганської області Юрій Квятковський. “Ось у нас є рішення судів …. І суди розписують, що на час розгляду даних кримінальних проваджень в чинному законодавстві не затверджений порядок визнання організації терористичною. Ми сьогодні не можемо посилатися на закон, в якому ЛНР і ДНР визнані терористичними організаціями”, пояснив Квятковський. За словами заступника прокурора Луганської області Віталія Мичко, відсутність вироків за цими справами судді пояснюють відсутністю законодавчих підстав для визнання ЛНР терористичною організацією.

КРИМ
Зараз ми розглядаємо невійськова метод деокупації Криму. Військовий метод спричинить за собою величезні кровопролиття, і в першу чергу буде означати знищення кримськотатарського народу, який не сприймає цю окупацію. Ми покладаємо найбільші надії на економічні санкції”, заявив народний депутат, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ
Депутат Єгор Фірсов заявив про вихід з фракції Блоку Петра Порошенка. “Залишатися у фракції разом з паном Кононенко я більше не можу, тому що не згоден покривати його корупційну діяльність і не хочу, щоб мене асоціювали з нею”, заявив Фірсов. “Після голосування по Кононенко я зрозумів, що більшість моїх колег по фракції свідомо покриває корупційні схеми “нової сім’ї”, причому роблять вони це навіть тоді, коли про цю корупції відкрито говорять наші журналісти і західні партнери. Я бачу, як фракція БПП, завдяки кільком людям, впевнено повторює шлях Партії регіонів”, обурився Фірсов. “Історія з Айварасом, якого я поважаю, стала останньою краплею. Я більше не можу залишатися у фракції “Блок Петра Порошенка”. Розумію, що колишні колеги можуть помститися і позбавити мене мандата, але я не тримаюся за депутатське крісло. На відміну від корумпованої верхівки БПП, воно не приносить мені грошей”, підкреслив депутат.

Народний депутат Єгор Фірсов, який заявив про вихід з БПП, звинуватив у корупції двох своїх колег – Ігоря Кононенко та Олександра Грановського. “Ігор Кононенко виводить через сумнівні офшори з України мільйони євро. Його партнер, ще один член нашої фракції, Олександр Грановський кешем отримав від свого бізнес-партнера Адамовського 700 тисяч доларів, які не вказав ні в одній декларації. І все це відбувається під розмови про реформи, інвестиції та боротьбу з корупційними схемами старої влади”, зазначив Фірсов. “Звичайно, я не для того йшов у парламент, щоб брати участь в цьому позорищі”, підкреслив депутат.

Одне зі звинувачень на адресу Кононенко було адресовано від ДП “Держзовнішінформ” народному депутату від БПП, заступнику голови парламентського комітету по боротьбі з корупцією Віктору Чумаку. У листі стверджується, що Віктор Чумак здійснює серйозний тиск на підприємство та керівництво Мінекономіки, щоб усіма можливими засобами протягнути в керівництво підприємства свого помічника-консультанта Андрія Ювченко. Своїми діями, на думку колективу підприємства, народний депутати України Чумак, здійснюючи тиск на підприємство та керівництво Мінекономрозвитку України в особистих інтересах, ставить під загрозу існуючу систему валютного регулювання України. Виходячи з усього вищезазначеного, в ДП “Держзовнішінформ” вбачають в діях народного депутата Чумака порушення норм депутатської етики відповідно до ЗУ “Про статус народного депутата України” (ст.8. Ст.24) та Регламенту ВР України (ст.51-53 ), а також підпадають під ст. 206 Кримінального кодексу України (протидія законній господарській діяльності).

Ми всі розуміємо, що профільний міністр енергетики – фактично з табору Банкової. Секрету я вам не відкрив. Має вплив? Має. Має вплив Мартиненко на “Енергоатом”? Має. Які ще питання?”, заявив голова Фонду держмайна Ігор Білоус. Крім того, голова Фонду держмайна підтвердив вплив Мартиненко на “Електроважмаш”.

ПРАВА ЛЮДИНИ
Україна була і залишається лідером за зверненням громадян до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), проте більшість з них ЄСПЛ визнає неприйнятними, заявив глава Верховного суду України Ярослав Романюк. “На кінець 2015 року на розгляді Європейського суду з прав людини перебувало 64 тис. 850 справ, з них 13 тис. 850 справ – заяви проти держави Україна наших громадян”, повідомив Я. Романюк на прес-конференції в понеділок у Києві. “Україна була і зараз залишається лідером за зверненням наших громадян до Європейського суду з прав людини”, так як сьогоднішній день частина заяв, поданих від України, становить 21,4%. У 2014 році понад 92% всіх заяв, які надходили від громадян України були визнані неприйнятними, зазначив Я. Романюк. “Тобто свого роду Страсбурзький суд погодився з тим, що українські національні суди застосували норму права відповідно до положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, і втручатися в це суду потреби немає”, пояснює юрист. Протягом 2015 року ЄСПЛ направив 8763 заяви уряду України для того, щоб уряд дав свої пояснення щодо заяв, і з цієї кількості трохи більше 8 тис. Стосувалися скарг громадян України на невиконання рішень національних судів, повідомив Романюк.

РЕФОРМА ОСВІТИ ТА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі вирішив відкликати свою заяву про відставку після того, як дізнався про тиск, який чинився на міністра економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. “Коли я дізнався, які проблеми у Айвараса, як йому довелося важко, я зрозумів, що мої проблеми – не проблеми зовсім”, заявив Квіташвілі. Міністр зазначив, що йому було б шкода “кидати розпочаті реформи на півдорозі”.

РЕФОРМИ
Країна потерпає від кризи довіри до чинній владі, вважає міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус. “Криза довіри відноситься не тільки до парламенту і уряду. В реальності він стосується довіри до процесу реформ, довіри до політичної еліти, політичного істеблішменту”, зазначив міністр в інтерв’ю Financial Times. “Старі сили”, корисливі інтереси в Україні намагаються відкотити назад структурні реформи, здійснені після 2014 року …. Дуже турбує те, що деякі представники старих сил намагаються зруйнувати добрі справи. Стало цілком очевидно, що, на жаль, деякі з найближчих союзників президента і прем’єр-міністра, на яких відверто вказали пальцем в місцевих і міжнародних ЗМІ, втручалися в справи держкорпорацій. У моєму випадку ці хлопці в основному намагалися заволодіти частиною міністерства, призначивши своїх людей, найжорстокішим, ворожим чином”, зазначив Абромавічус.

Не дивлячись на недавні реформи, діюча загальна система оподаткування залишилася складною. Її складність пов’язана, головним чином, з заплутаним і часом двозначним язиком її текстів, що тягне за собою різне і довільне тлумачення законодавства. Це створює сприятливий ґрунт для антагонізму між платниками податків і ДФС, а відсутність дієвих механізмів врегулювання суперечок – адміністративних або судових – лише загострює його”, наголошується в звіті МВФ по Україні, опублікованому в понеділок. Мета пропозицій щодо спрощення податкової системи в Україні “часто полягає в тому, щоб зв’язати руки ДФС або ввести схеми, які дають платникам податків можливість обходити податкову службу”. Обговорюються і інші схеми спрощення, які, “в основному, є ілюзорними”, відзначають у Фонді. Податковий кодекс “потребує спрощення шляхом внесення ясності в нього і вдосконаленні технічних аспектів написання законопроектів. Але при цьому потрібно також внести істотні зміни в податкову політику, відзначається в звіті.

“Нова поліція – це ж справжня реформа; але із застереженням, що і справжні реформи можуть мати різну ступінь ефективності. Може бути Wow !, а може бути … nice try ( “хороша спроба”). Я б сказав, що ця реформа – nice try”, написав один з нових київських патрульних Олександр Харченко в Facebook. Поліцейський написав заяву про звільнення, висловивши невдоволення тим, як проводиться реформа поліції. Серед причин свого звільнення пан Харченко вказав занадто велику кількість “старих совкових бюрократів” в поліції, а також “критичну кількість нових совкових бюрократів” – тим, кому до 30 років. “Ці всі підходи “поліція і суспільство”, про які чимало пафосно говорилося в минулому році, можливі в зрілих західних поліціях, тому що там є реальне делегування повноважень. Нова українська поліція до цього, очевидно, поки що не готова, і це не вина Екі Згуладзе або Хатіі Деканоїдзе. Це шлях нашого з вами суспільства”, зазначив Харченко.

“Так, поліція – це сервісний орган. Але треба звикнути до того розуміння питання, що поліція – це силовий орган. І якщо машина порушника летить зі швидкістю 190 кілометрів на годину, не відповідає на всі попереджувальні сигнали, проїжджає через наряди поліції, то зброя буде застосовуватися поліцейськими. Ми будемо підтримувати поліцейських, які будуть застосовувати жорсткі заходи у відповідь на такі грубі порушення”, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, коментуючи випадок загибелі вночі 7 лютого людини під час переслідування поліцейськими в Києві автомобіля BMW. “На жаль, загинула людина. Але загинув він не через поліцейських, а через те, що перебуваючи в стані неадекватності, ці хлопці в автомобілі BMW дозволили таку ситуацію”, підкреслив Аваков.

Ще не до кінця завершено реформування Міністерства внутрішніх справ, заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. У 2016 році планується завершити атестацію поліцейських, а також створити кіберполіцію. Ці реформи прописані в новому проекті коаліційної угоди. “У цьому році ми почнемо реформування ще однієї галузі – ДСЧС”, повідомив міністр.

ЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ
Нацбанк істотно погіршив прогноз дефіциту рахунку платіжного балансу України на поточний рік, що випливає зі звіту фінансового регулятора. Згідно з оновленими даними, дефіцит складе $2,5 млрд, тоді як раніше прогнозувався на рівні $1,2 млрд. Причинами погіршення ситуації стали відносини з Росією, а також зниження світових цін на сировину. Зокрема, вдвічі погіршена оцінка втрат через обмеження експорту українських товарів в РФ – до $0,6 млрд. Крім того, очікується $0,5 млрд втрат внаслідок обмеження транзиту українських товарів через російську територію. Також відомо, що НБУ прогнозує $0,1 млрд втрат в результаті зниження цін на сировинні товари, тоді як раніше очікувалося зростання валютних надходжень на рівні $1,5 млрд.

Не думаю, що закриття російських банків в Україні створить багато проблем для НБУ, хоча і потребує спеціальних операцій по кожній з цих установ”, заявив президент Центру ринкових реформ України Володимир Лановий. За словами експерта, головні труднощі знаходяться не стільки в економічній, скільки в політичній площині. “Адже банківський світ – це особлива сфера”, підкреслив експерт. “Думаю, що окремі види діяльності банків з російським капіталом в Україні можна було б обмежити або навіть заборонити. Тоді ці фінустанови самі б пішли з нашого ринку”, пояснив президент Центру ринкових реформ. В першу чергу, слід “позбавити можливості купувати валюту і працювати із заощадженнями наших громадян. Причому, обмеження повинні стосуватися не тільки державних банків РФ, але також і всіх фінансових структур, підконтрольних російському капіталу”, вважає Володимир Лановий.

УРЯД
Міжнародний валютний фонд в разі зміни уряду в Україні візьме паузу у фінансуванні і продовжить її тільки при готовності нового уряду виконувати зобов’язання, взяті попередниками. “Вони (МВФ) будуть чекати, поки буде зрозуміло, яка виконавча влада і чи бере вона на себе зобов’язання виконувати ті умови, за якими вже надали $6,7 млрд і, ймовірно, ось-ось, наступний транш $1,7 млрд”, заявила міністр фінансів Наталія Яресько.

Уряд коаліції “Європейська Україна” сформовано п’ятьма парламентськими фракціями. Кабінет міністрів України є не персональним “урядом Арсенія Яценюка”, а коаліційним урядом, очолюваним прем’єром Яценюком. Тому відповідальність за роботу Кабміну несуть всі фракції коаліції”, йдеться в заяві “Народного фронту”, оприлюдненому в понеділок увечері. “Це коаліційний уряд неодноразово доводило, що здатний консолідувати для прийняття відповідальних державних рішень більшість голосів у Верховній Раді – як це було під час прийняття Державного бюджету на 2016 рік. Зараз все залежить від того, чи здатні ми приймати відповідальні політичні рішення і спільними зусиллями рухатися далі, деякі будуть намагатися перекинути всю відповідальність персонально на Арсенія Яценюка”, відзначають в політсилі.

Сьогодні фактом стало те, що в уряді Яценюка немає 226 голосів для прийняття важливих законів, спрямованих на євроінтеграцію, розвиток економіки… Ми (БПП) готові працювати з Яценюком, хоч це не легко, але вважаємо, що можливо, в разі радикального оновлення уряду. На жаль, сьогодні інші фракції заявили, що такого шляху вони не бачать. Кількість депутатів в цих фракціях означає, що коаліція недієздатна, якщо вона не голосує”, заявив після закінчення Ради коаліції керівник фракції” БПП “Юрій Луценко. “Народний фронт” вимагає тільки Яценюка Прем’єр-міністром. “Батьківщина”, “Самопоміч” та “радикали” вимагають “тільки не Яценюка”, зазначив Луценко.

Радикальна партія вийшла з переговорного процесу про повернення в коаліцію, пише в Facebook глава партії Олег Ляшко. “Фракції коаліції відмовили в обліку пропозицій Радикальної партії по формуванню нового Коаліційної угоди і, на її основі, нового професійного уряду … Тому ми заявляємо про вихід з переговорного процесу в зв’язку з відмовою влади сформувати нову коаліцію і новий уряд, на чому ми наполягали”, повідомив політик.