«Центр нової освіти» створений для того, щоб допомагати дорослим людям, незалежно від їх віку, розвивати корисні навички і компетенції – Іван Іванов, переселенець із Луганська, автор тренінгів

WATCH IN ENGLISH

Київ, 2 березня 2016 року – У рамках «Центру нової освіти» переселенцям пропонують можливість розвинути навички, необхідні для досягнення успіху у сучасному світі, а переселенцям-учителям, зокрема – адаптувати свої професійні вміння до вимог швидкоплинного сучасного світу. «Центр нової освіти» створений якраз для того, щоб допомагати розвиватися саме дорослим людям незалежно від їх віку, розвивати їх навички і компетенції», – розповів Іван Іванов, переселенець із Луганська, автор тренінгів та дистанційних курсів на основі IT-технологій. На момент початку заворушень на сході України Іван вже тривалий час займався організацією різноманітних тренінгів у сфері інноваційних методів освіти. Змушений покинути Луганськ, він влаштувався в Інституті модернізації змісту освіти МОН та продовжив свою діяльність, розробивши низку курсів у рамках «Центру нової освіти». «Центр» існує фактично у віртуальному просторі – у нього немає власного приміщення, лише сайт із матеріалами, а самі тренінги проводяться у різних містах України. За останні 2 роки вже відбулися низка тренінгів та семінарів у понад 15 містах України, у тому числі – в Лисичанську та Сіверодонецьку.

Один із курсів «Центру» – відкритий онлайн-курс «Уміти жити», розрахований на те, щоб допомогти вже дорослим людям розвинути ті навички, яким зазвичай не навчають у школі, але які є критично необхідними для успішної діяльності та самореалізації у сучасному світі. «Кожен може обрати для себе одну із навичок – креативність, уміння вирішувати проблеми або інші – спілкування в команді, тайм-менеджмент, комп’ютерна грамотність (…), створити план саморозвитку і через самостійно обраний проміжок часу звітуватися про те, що у нього вийшло досягти», – розповів пан Іванов, зазначивши, що при цьому приділяють значну увагу застосуванню інформаційних технологій. «Ці навички розвиваються тільки у реальному житті, тож у курсі немає ніякої теорії і тестів, максимально практичні завдання», – додав він.

Другий курс – «Уміти вчити» – розрахований на працівників сфери освіти, що бажають навчитися застосовувати на уроках новітні технології, зокрема, планшети та смартфони. Перша зустріч учасників курсу відбувається у форматі тренінгу, після цього спілкування з тренером продовжується дистанційно. До уваги учасників пропонують також об’ємну базу інтернет-ресурсів, які можуть згодитися їм у роботі.

У майбутньому кількість дистанційних курсів планується розширити. Зважаючи на те, що всі вони не фінансуються жодним грантом, деякі з них будуть платними, проте для переселенців усі курси залишаться безкоштовними, оскільки вони «найбільше потребують нових навичок, які допоможуть їм досягти успіху у житті», – зазначає Іван Іванов. Він наголосив, що акцент важливо зробити саме на дистанційних курсах: більшість проектів та курсів зосереджені у великих містах, проте охочі взяти в них участь проживають по всій країні. Дистанційна освіта, таким чином, допоможе створити рівні можливості, що не залежатимуть від географії. Іван Іванов зазначив, що запускатиме дистанційну платформу українською, проте у перспективі розглядає також можливість створення польської, англійської, та, за потреби, російської версій курсів.