На Одещині заповідний степ хочуть перетворити на сільськогосподарські землі – екологи

За останні два тижні в Одеській області знищили 1300 гектарів унікального Тарутинського степу. Ще дві тисячі гектарів підготовленні під ори. Міністерство оборони України віддало цю територію фермеру під вирощування сільськогосподарських культур. Тарутенський степ є заповідником, де знаходяться 40 видів ссавців, птахів, комах та плазунів, що занесені до Червоної книги. Деякі види проживають тільки там. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України. «Згідно з постановою Кабміну та тими штрафами, які вона встановлює, порушники вже мають сплатити 10,5 мільярдів гривень лише за один вид знищення з усіх 40 червонокнижних видів», – зазначив пан Василюк.

Ольга Мелень-Забрамна, керівник юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина», розповіла, що на заповідній території зафіксували техніку компанії «Альтком», яка вигравали усі тендери під час підготовки до Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році, і яку пов’язують з Борисом Колесніковим. Він також має відношення до компанії по вирощуванню поголів’я свиней «АПК- Інвест», що знаходиться як раз по сусідством зі степом. «Тарутинський степ був потрібен, щоб збільшити площі посівів сільськогосподарських культур, щоб можна було годувати те поголів’я свиней», – підсумувала вона.

Андрій Плига, координатор волонтерів WWF в Україні, розповів, що одна з найважливіших функцій степу – депонування вуглецю. Його система зберігає у собі багато вуглецю, і він не потрапляє до атмосфери. При розорюванні, з одного квадратного метру виділяється три кілограми СО2 за рік. Тобто з тієї території, що зараз розорена, за рік в атмосферу потрапить 39 тисяч кілограм СО2. Пан Плига запропонував, як цю територію можна використати, щоб отримувати за неї гроші на армію, не розорюючи заповідника. «Екологічний туризм набагато вигідніший. Асканію нову у Херсонській області відвідує 140 тисяч туристів на рік. До кризи це приносило 2,9 мільйонів гривень на рік. Зараз це буде у 2-3 раз більше. Туризм буде завжди, а поле може виснажитися», – пояснив Андрій Плига.

За словами Катерини Полянської, волонтера МБО «Екологія-Право-Людина», згідно з Угодою про асоціацію, Україна зобов’язалася створити Смарагдову природоохоронну мережу, і Тарутинський степ мав увійти до цієї проектованої мережі. Також на цій території проживають рідкі види ссавців та птахів, що знаходяться під захистом міжнародних конвенцій. «Українська армія має виходити на нові стандарти, враховувати стан природного середовища та робити все можливе, аби зберегти довкілля при проведенні навчань та бойових дій», – вважає пані Полянська.