Книжковий проект «Діячі України» пропонує альтернативу шаблонним портретам зі шкільних підручників

14 грудня у Національній парламентській бібліотеці України відбулася презентація книги «Діячі України». Проект, що був започаткований як вулична виставка у Львові, за два роки виріс у нові формати: експозиції у Львівському та Київському аеропортах, виставки у численних галереях, зокрема й у Second Floor Art Center в Адміністрації Президента України та на Книжковому арсеналі. За словами ініціаторів – клубу ілюстраторів Pictoric, проект популяризує історію та культуру України мовою сучасного графічного мистецтва. Вони запропонували  альтернативу шаблонним портретам зі шкільних підручників і новий погляд на видатних особистостей.

«Я щаслива, що виставковий проект переріс у таку прекрасну книгу. Впевнена, що українські школярі будуть знаходити у ній натхнення так, як знаходили його відвідувачі виставки Second Floor Art Center, де «Діячі» були представлені вперше. Окрім того, що герої книги – видатні українці, що залишили яскравий слід в історії, ця книга ще й зроблена з великою любов’ю до читачів. Ми дуже сподіваємося на плідну співпрацю з Міністерством освіти, адже така книга має потрапити в освітні заклади, бібліотеки у великих містах та регіонах», – зазначила Наталка Попович, співзасновниця Українського Кризового медіа-центру, який є одним із ініціаторів проекту.

Примітно, що чимало присутніх у залі – школярі. Для них куратори проекту провели квести та вікторину, а переможці отримали нові яскраві арт-буки із зображеннями українських діячів. Організатори говорять, що цільова аудиторія проекту саме молодь.

«Це меседж нашому молодому поколінню мислити out of the box. У ній ілюстрації виглядають незвичайно. Це більше ніж образи. Кожна ілюстрація – своєрідний ребус, який треба розгадати. Помітно, що кожен художник вклав душу у свою роботу», – сказав під час презентації Генадій Курочка, співзасновник Українського Кризового медіа-центру.

Організатори кажуть, що двомовній українсько-англійській книзі вдалося зберегти свою неакадемічну освітню функцію, а кількість видатних діячів, порівняно з попередніми представленнями, значно розширено. Тут йдеться про представників суто культурної сфери (письменників, музикантів, співаків), історичних особистостей, політичних діячів та інших.

«Для мене книга є синонімом поняття «декомунізація». Це інша візуальна риторика, більш чіткий фокус та універсальна мова дизайну», – наголосив засновник арт-центру «Я Галерея» Павло Гудімов, за підтримки якого проект був створений.

«Для нас це можливість просувати сучасний стиль в ілюстрації. Ми бачимо попит глядачів і розуміємо, що це правильний напрямок. Це своєрідний освітній проект у візуальній сфері. Образи розкриваються з іншого боку, через несподівані ходи краще запам’ятовуються читачам», – додав Олег Грищенко, куратор клубу Pictoric.

Ініціатори переконані, що видання є каталогом тих постатей, про яких має знати кожен українець, адже вони вже яскраво промотують Україну у світі.

По завершенні заходу відбулася автограф сесія від ілюстраторів проекту «Діячі України».