Проект закону щодо реформування нагородної системи України підготовлений до розгляду ВР – Олександр Сопов  

Проект закону щодо реформування нагородної системи України підготовлений до розгляду Верховною Радою України 19 січня. Про це під час прес-брифінгу розповів автор 10 знаків, більше 200 відомчих заохочувальних відзнак, системи знаків народної пошани України Олександр Сопов. Проект закону підготували фахівці, об’єднані у робочій групі при парламентському Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

«Певні зміни у нашій нагородній системі вже давно назріли, і вони мають стосуватися європеїзації системи державних нагород – тобто, усунення рудиментів радянської системи, які, на жаль, у ній досі наявні», – пояснив Максим Царенко, фахівець України з нагород та нагородних систем світу. Серед них – нагородна вогнепальна зброя і почесні звання, яких зараз 41 і які потребують скорочення, а також диспропорція між кількістю орденів та медалей в Україні.  Олександр Сопов, додав, що «лише в Україні мужність має ступінь».

Серед інших колізій у цій сфері Максим Царенко назвав практику роздаровування нагород, коли вони не підтверджувалися відповідними Указами Президента. Також сприяли  девальвації нагородної системи України політично вмотивовані масові нагородження.

«Державницький сенс існування нагород – це не лише відзначення гідних особистостей, а перш за все, спонукання громадян держави на героїзм, видатні досягнення та сумлінну працю на прикладі нагороджених», – наголосив пан Сопов. При цьому, звання Героїв України третій рік поспіль на законних підставах зберігають особи, які підтримали анексію Криму. А механізм позбавлення звань наразі є недосконалим.