За 2,5 роки існування табір «Лісова застава» прийняв  близько 3 тисяч дітей – Ірина Сазонова  

За 2,5 роки існування табір «Лісова застава» прийняв  близько 3 тисяч дітей, які постраждали від бойових дій на сході України та були змушені покинути домівки.  Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповіла Ірина Сазонова, голова правління Всеукраїнського благодійного фонду «За право на життя». «Табір почав працювати 7 липня 2014 року. […] Це була просто галявина у лісі у Київській області. Поки одні волонтери забирали дітей з палаючих міст Луганської та Донецької областей, небайдужі люди готували місце, де їх можна було б прийняти», – розповіла пані Ірина. Табір є волонтерським. Спочатку це були намети з польовою кухнею. Потім почали відновлювати занедбаний санаторій, якому понад 70 років.

Аліна Даниленко, психолог табору, розповіла про складову психологічної реабілітації дітей: «Психологічна програма є комплексною – вона складається з елементів різних напрямів психотерапії та реабілітаційні програми». Фахівці вчать справлятися зі страхами, залучаючи ігротерапію, арт-терапію, спілкування з тваринами – песиками та кіньми тощо. Аліна Даниленко додала, що ввечері, усі мешканці табору відкрито розповідають про почуття, пережиті за день. Це дозволяє не замикатися у собі та вирішувати конфліктні ситуації. Соціальний педагог табору Альона Скорік зазначила, що у таборі гармонійно поєднані психологічна реабілітація та оздоровчий напрямок. «У нього входять заняття футболом, волейболом, катання на лижах та велосипеді, піші прогулянки лісом на свіжому повітрі, […] баня та водні процедури», – розповіла вона.

Діти, яким табір фактично став тимчасовим домом – Настя, Даша, Ксюша та Катя – поділилися своїми позитивними емоціями та новими можливостями, які відкрив для них табір «Лісова застава».

«Взимку ми можемо розмістити близько 70 дітей, влітку ця цифра значно збільшується – близько 200. […] Ми будуємо літні будиночки», – зазначив директор табору Едуард Євтушенко. Діти отримують 6-разове харчування. Також пан Євтушенко додав, що педагоги виявляють серед дітей потенційних волонтерів, які у подальшому можуть сприяти розвитку табору.

Серед планів на цей рік Ірина Сазонова назвала проект «Територія необмежених можливостей». Табір планує приймати діток з особливими потребами. Також це проект «Агенти змін», що мотивуватиме молоде покоління рухатися вперед.