Учасникам АТО та членам їхніх сімей бракує інформації про доступні медичні послуги у своїх містах – представник ГО «МАРТ»

Півтори тисячі учасників АТО за рік звернулися за консультацією у Чернігові, Черкасах та Ужгороді до різних громадських  організацій. Одним з найбільш розповсюджених питань є отримання безкоштовної медичної допомоги. У рамках  програми «Доступність медичних послуг для учасників АТО та членів їхніх родин» розробили 6 тисяч плакатів та буклетів з детальною інформацією щодо отримання безоплатної медичної допомоги, безкоштовних ліків, протезування тощо. Проект є пілотним та охоплює Чернігівську, Черкаську та Ужгородську області. Про це розповів Тарас Щербатюк, голова ГО «Черкаський правозахисний центр», пі д час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У Чернігові, Черкасах та Ужгороді відсутні цільові програми з надання медичних послуг учасникам АТО та членам їхніх родин. За словами представника ГО «МАРТ» Дмитра Шумара, у Чернігові відсутнє фінансування медичних закладів та забезпечення безкоштовними ліками. У Черкасах безоплатні ліки видаються прямо у лікарнях. Учасники АТО та їхні родини звертаються за допомогою до громадських організацій та волонтерів через низький рівень поінформованості щодо місць та способів надання безоплатних медичних послуг. Не кожна аптека в Ужгороді, Чернігові та Черкасах надає безкоштовні ліки. Наприклад, у Чернігові є одна аптека, де можна отримати ліки, після чого міська адміністрація відшкодовує кошти. «У Черкасах ситуація краща: безкоштовні ліки видаються безпосередньо у лікарні за рецептом лікаря», – зазначив Дмитро Шумар.

Інформаційні матеріали містять інформацію про алгоритм дій щодо забезпечення санітарно-курортним лікуванням демобілізованих учасників АТО, психологічну реабілітацію, зубопротезування, забезпечення безкоштовними ліками у разі амбулаторного лікування, до  кого звертатися у разі оскарження протиправних дій або бездіяльності органів, що надають медичні послуги у кожному з міст. Випустили також довідник закладів охорони здоров’я, установ соціального захисту та юридичної підтримки у трьох містах.

ГО «Черкаський правозахисний центр» та «МАРТ» провели 3 вебінари для учасників АТО на тему отримання безкоштовної медичної допомоги. «У рамках проекту створено соціальний ролик, в якому ветерани АТО закликають військовослужбовців отримувати послуги та забезпечити благополуччя родини», – зауважив Тарас Щербатюк. Однією з проблем є те, що виокремлений статус учасника АТО відсутній, існує статус учасника бойовика дій. Це призводить до складнощів у процесі оформлення пільг.

Організатори планують  розповсюджувати проект і на інші області України.