40,5 % українців вважають себе політично активними – опитування Інституту «Республіка»

WATCH IN ENGLISH

40,5 % українських громадян вважають себе політично активними. 16,3% респондентів відчувають особисту відповідальність за зміни у своєму регіоні та у країні в цілому.  36% вважають, що вирішення суспільних проблем вимагає активізації самих громадян. Такі результати всеукраїнського опитування оприлюднив Віталій Гліжинський, мережевий координатор проектів Інституту «Республіка», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Активісти Інституту «Республіка» презентували також результати контент-аналізу звітів депутатів місцевих рад. Топ-5 видів діяльності, які депутати вказали у звітах – ремонт доріг (56,3%), матеріальна допомога (36,7%), масові заходи (33,2%), зовнішнє освітлення (31,3%), дитячі майданчики (30,2%), розповів Юрій Середа, юрист Інституту «Республіка».

Олександра Скиба, заступник голови Інституту «Республіка», нагадала, що цього року лише трохи більше 42% депутатів місцевих рад подали звіти про свою діяльність. Це загалом 382 звіти. Із них для контент-аналізу обрали 371 документ. «Решта  11 звітів – це ті звіти, де аналізувати не було чого – вони складались з 4-5 речень», – пояснив Юрій Середа.

Олександра Скиба зауважила, що і серед проаналізованих звітів багато не містили ніякої аналітики, інформація стосувалась лише окремих видів діяльності депутатів та була неповною. «Ми підходимо до аналізу звітів з точки зору широкої громадськості, в тому числі безпосередньо виборців. У цих звітах громадяни можуть побачити в цілому чим займався депутат, за якого вони віддали голос, протягом року», – наголосила вона. «Серед позитивів у звітах – те, що частина депутатів публікували виконані програмні цілі», – додала Олександра Скиба.