Прогрес у виконанні екологічних вимог Угоди про асоціацію з ЄС – незначний – експерти

Прогрес у виконанні екологічних вимог Угоди про асоціацію з ЄС наразі незначний. Такою є підсумкова оцінка комплексного аналітичного звіту про виконання Угоди про асоціацію з ЄС у частині «екологія».  Основні виклики в її імплементації – низька пріоритетність  питання довкілля в порядку денному Уряду та Парламенту, відсутність стратегічного планування у сфері охорони довкілля, інституційні виклики та труднощі наближення українського законодавства до законодавства ЄС. Про це розповіла Зоряна Міщук, голова української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Оновлення стратегії екологічної політики – одне з ключових вимагань Угоди про асоціацію з ЄС у сфері охороні довкілля, зазначила Наталія Андрусевич, координатор робочої групи «Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату» української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. «Не тільки ми, а і наші європейські партнери звертали увагу на те, що така стратегія повинна мати цільові показники. Стратегія, яка раніше була чинною, містила тільки один цільовий показник», – розповіла вона.

Остап Семерак, міністр екології та природних ресурсів України розповів, що робота над проектом оновленої стратегії екологічної політики триває. «Сьогодні текст проекту закону буде розміщений на сайті Міністерства екології  для  громадського обговорення.  Період  для консультацій – 3 тижні», – зазначив він. Інновацією оновленої стратегії є наявність у ній індикаторів, які свідчать про хід виконання стратегічних цілей. «У нас є 35 запропонованих індикаторів – це доволі інноваційний підхід, який пропонується традицією Європейського Союзу, зокрема Угодою про Асоціацію», – зазначив пан Семерак.  Процес імплементації нового законодавства буде доволі дороговартісним. «Досвід  країн Центральної та Східної Європи показує, що такий процес коштує десятки мільярдів євро», – зазначив Остап Семерак.

Наталія Андрусевич зазначила, що усі реформи, які проводяться з метою імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію, мають регіональний контекст. «На місцевому рівні дуже малий рівень поінформованості і громадян і влади про ці процеси  – вони не до кінця розуміють, як їх втілювати, і не мають механізмів зв’язку між центральним урядом і владою на місцях», – підкреслила вона.

Наразі імплементація Глави 6 «Навколишнє середовище» зосереджена головним чином на наближенні законодавства України до законодавства ЄС у сфері довкілля.  Найбільше досягнення на даний момент – розробка та затвердження планів імплементації кожної директиви та регламенту, розповіла Зоряна Міщук.