Українські практикуючі лікарі можуть безкоштовно користуватися матеріалами Британського медичного журналу (BMJ) – МОЗ

WATCH IN ENGLISH

Міністерство охорони здоров’я розпочало співпрацю з Британським медичним журналом (BMJ) – одним з найбільших онлайн-ресурсів для навчання та професійного зростання медиків. Практикуючі лікарі України можуть отримати безкоштовний доступ до всієї навчальної бази BMJ. На сьогоднішні українською мовою перекладено 285 тем та 89 навчальних модулів. «Лікар є однією з небагатьох професій, де вчитися та вдосконалюватися треба все своє свідоме життя. Навчання лікаря, його професійне зростання не закінчується випуском з університету і підкиданням бонету до хмар. Лікар вчиться стільки, скільки працює і скільки живе», – підкреслив заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Британський медичний журнал співпрацює з Міністерством охорони здоров’я для надання доступу українським лікарям до двох найбільших освітніх ресурсів в BMJ. Це – BMJ Best Practice та BMJ Learning. Ця ініціатива покращує діагностику, лікування та інші заходи, пов’язані з попередженням інфекційних та неінфекційних захворювань», – розповіла керівник групи впровадження навчальної ініціативи Британського медичного журналу в Україні Олена Новічкова.

Українські лікарі можуть проходити онлайн-курси, читати нові актуальні статті, пов’язані з медициною, абсолютно безкоштовно, хоча американські та канадські медики платять за доступ до ресурсу кількасот фунтів на рік. Для цього лікар має зареєструватися на сайті та створити власний кабінет. Реєстрація можлива через лікаря-координатора Британського медичного журналу в Україні. Таких координаторів вже 40, МОЗ працює над тим, щоб в кожній області та в кожному медичному університеті був власний координатор, який може зареєструвати лікаря. Практика реєстрації через координатора є в усіх країнах, які співпрацюють з Британським медичним журналом – це дозволяє надавати доступ до порталу саме практикуючим лікарям та медикам.

Проект триватиме три роки, до середини 2019 року. Планується, що понад 16 тисяч українських лікарів зможуть долучитися до цієї ініціативи. На сьогодні власні кабінети на порталі мають більше 550 лікарів, видано понад 800 ліцензій на право користування. «Ми працюємо над пакетом документів, щоб це навчання враховувалося як післядипломна освіта та як бали професійного розвитку», – зазначив Олександр Лінчевський. Він також підкреслив, що сертифікати Британського медичного журналу визнаються у всьому світі, тому Україна не має стати виключенням.