Обмежувати продаж алкоголю варто, але на рівних правилах гри і в рамках закону – зацікавлені сторони

Ініціативи щодо обмеження продажу алкоголю в цілому корисні для громадського здоров’я. Проте необхідно, щоб ці рішення відповідали вимогам закону і не ставили окремих учасників ринку у невигідне становище. Про це заявили представники зацікавлених груп під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, коментуючи рішення Київради про заборону продажу алкоголю у малих архітектурних формах (МАФах). У рішенні йдеться про заборону продажу будь-яких алкогольних напоїв.

Представники сфери охорони здоров’я підтримують ініціативу, наголошуючи, що саме у МАФах придбати алкоголь і тютюн найпростіше. Ускладення доступу до нього допоможе скоротити споживання. «Ми вважаємо, що такі обмеження мають бути і це нормальна практика у багатьох країнах Європи і світу […]. Дослідження підтверджують, що такі заборони на продаж алкоголю діють превентивно – вони знижують рівень спонтанної купівлі алкогольних виробів у нічний час, і, відповідно, знижується рівень злочинності, яка скоюється у нічний час», – пояснила Юлія Солоха, голова ГО «Центр захисту громадського здоров’я».

«Якщо говорити про стратегію Всесвітньої організації охорони здоров’я і про підхід у країнах, на які ми хочемо орієнтуватися, потрібно прибрати алкоголь із супермаркетів, продавати його в одному районі міста і не продавати зовсім у вихідні дні – тобто, максимально обмежити доступність алкоголю. […] Рішення Київради, можливо, не ідеальне і в чомусь суперечить законодавству, але якщо воно буде виконуватися навіть декілька місяців – це будуть врятовані життя молодих людей, які не куплять вночі алкоголь, не потраплять у ДТП і не покалічать одне одного», – додав Олег Швець, директор Науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування МОЗ України.

Юлія Солоха зазначила, що за останні роки рішення про обмеження продажу алкоголю ініціювали щонайменше у 15 українських містах, з ініціативи громадськості. Проте згідно з чинним законодавством, органи місцевого самоврядування справді не мають права приймати такі рішення. «Органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення про обмеження продажу алкогольних напоїв лише на час проведення масових заходів. Власне, тому суди скасовують відповідні рішення», – пояснила вона.

Олексій Хмельницький, голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, заявив, що АМКУ у цій ситуації буде оскаржувати рішення Київради лише з тієї причини, що воно суперечить закону.«Цими рішеннями порушується ст. 15 ЗУ «Про економічну конкуренцію». […] Це питання потрібно вирішувати, але у законний спосіб. Для цього потрібно внести зміни до закону про обіг алкогольних напоїв та закону про місцеве самоврядування, де надати право органам місцевого самоврядування приймати подібні рішення. Тоді ніяких проблем не буде. А зараз ці рішення все одно не будуть виконуватися – вони будуть скасовані. Є подання про відкриття провадження щодо незаконності антиконкурентних дій Київради, і буде та сама ситуація, що і з минулими рішеннями», – заявив він.

Сергій Доротич, ВГО «Союз захисту підприємництва», зі свого боку наголосив, що підприємці виступають не проти обмежень продажу алкоголю, а проти дискримінації окремих учасників ринку. «Одне питання, коли йдеться про тотальну заборону реалізації алкогольних напоїв у певні проміжки часу, інша справа – коли ця заборона вибіркова, для певних суб’єктів господарювання, що у свою чергу створює неконкурентні умови, а подекуди і монопольне становище. […] Заборона повинна стосуватися або всіх суб’єктів господарювання без винятку, або не застосовуватися взагалі. Підприємці виступають за єдині правила гри», підкреслив він. «Ми готові напрацювати свою модель і запропонувати, але проблема у тому, що влада не збирає громадськість, не опубліковує проекти цих рішень, не обговорює і не питає. […] Ми у свій час напрацювали ряд заходів, щоб шляхом громадського контролю самих підприємців карати тих підприємців, які продають алкоголь неповнолітнім. Ці інструменти пропонувалися КМДА, Київраді, але вони були відхилені», – пояснив Сергій Доротич.

Він додав, що заборона легального продажу стимулює появу тіньових точок продажу, які взагалі ніде не обліковуються, і якість алкоголю, які вони реалізують, не перевіряється. Правоохоронні органи, у свою чергу, не дуже старанно виявляють і припиняють роботу таких точок. Так само майже формальністю залишається заборона розпивати спиртні напої у громадських місцях.