97% мешканців Оболоні хочуть бачити у приміщенні кінотеатру «Братислава» арт-центр – активісти

8 жовтня відбулися громадські слухання щодо подальшої долі кінотеатру «Братислава».  97% мешканців району хочуть бачити у його приміщенні арт-центр.  На сьогодні в Оболонському районі  – більше 50 дитячих та дорослих танцювальних і театральних колективів, 2000 дітей та підлітків отримують спеціалізовану мистецьку освіту, однак жодного мистецького центру немає.  «У Оболоні є потреба у культурному центрі, тому що у нас багато дітей, які займаються мистецтвом, багато дорослих, які займаються мистецтвом і немає концертного центру, де би ці діти могли виступати, немає театру, арт-центру, або виставкового центру», – розповіла Тетяна Мезінова, громадський діяч, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Зараз кінотеатр «Братислава» знаходиться у занедбаному стані та зачинений на ремонт.

«З точки зору бізнесу, та інфраструктура, яка вже створена в цьому місці Києва, просто проситься, щоб там зробити акцентний еко-культурний центр. І це стане не просто самостійним культурним центром, а це стане екокультурним простором і для жителів Оболоні і для Киян. Це дає перспективу для того, щоб цей центр був не просто культурним, але і дохідним», – зазначив Ігор Соколовський, екс-заступник директора кіностудії Довженко.

«Запит у суспільстві є, і громада активно виступає за те, щоб їх не позбавляли такого культурного осередку. Ми як громадські діячі і паралельно – організатори і митці, просто говоримо про те, що справді в Києві бракує майданчиків, особливо великих приміщень, де би можна було щось організовувати, проводити, запрошувати людей. Не треба позбавляти людей єдиної можливості мати осередок культурного спілкування», – наголосила Оксана Стебельська, керівник і солістка ансамблю «Українські Барви», голова правління ВГО «Мистецькі ініціативи».

«Дуже важливо, щоб ми розвивали саме культурний пласт. Щоб ми розуміли, хто ми. Тільки громадський арт-центр дозволить нам показувати не комерційні розважальні історії, а те, що дійсно важливо», – зазначила Соня Богатова, представник Асоціації кінопродюсерів України.

Наступний крок до реалізації ініціативи – реєстрація проекту рішення про створення культурного центру. Це планують зробити найближчими днями.  «Ми будемо пропонувати виділити його як окрему юридичну особу [зараз «Братислава» – на балансі КП «Київкінофільм» – прим. УКМЦ]. Другим етапом має стати призначення правильного менеджменту, мотивованого саме на створення культурного центру, конкретним досвідом та повноваженнями. Паралельно з цим необхідно розробити місію і візію того, як він буде створений. Після цього має відбутись презентація меру, міській раді та громадськості для отримання підтримки. І вже потім саме будівництво», – розповів Костянтин Богатов, депутат Київської міської ради («Самопоміч») від Оболоні.

Попередній проект арт-центру уже створили. «Дуже хочеться, щоб це було чимось яскравим, чимось що люди бачать і куди хочеться зайти. Те, що ми пропонуємо – це дуже гарно, але не потребує великих коштів. Якщо добре підійти до питання, уже через місяць його можна відкрити і вже почати там працювати, щось робити. Уже можна проводити якісь виставки, подумати як його обігріти, утепляти приміщення», – зазначив Олександр Ктиторчук, куратор галереї «АРТ-причал».

Найбільш гостре питання – де взяти кошти для ревіталізації «Братислави» і подальшого нормального функціонування цього приміщення, якщо кінотеатр перетвориться на культурний центр. Якусь частину доходу для своїх потреб арт-простір зможе генерувати за рахунок своєї діяльності, але бути прибутковим він не зможе. Одним із джерел однозначно має бути міський бюджет, вважає Костянтин Богатов. «Бюджет міста – 40 мільярдів гривень. На Оболоні немає жодного культурного центру. Оболонь дає більше 2 мільярдів гривень бюджету – це досить великі кошти. Там є багато комерційних підприємств, які платять податки, там є оболонці, які платять податки і вони мають право за свої податки вимагати реінвестицію в культуру», – пояснив він.

Позабюджетних джерел фінансування поки що знайти не вдалося.  «Ми знайшли 2 фонди, які уже були б готові забрати  «Братиславу» і створити там свої центри, проте ми не дійшли з ними розуміння щодо створення там культурного центру. Але це я говорю до того, що ось є фонд із трьома мільярдами, є ще інший фонд. Тому мені здається, ми ще просто недостатньо шукали фінансової підтримки зі сторони», – зазначив Костянтин Богатов.