[:ua]Маріанна Онуфрик, керівник проекту Інституту суспільно-економічних досліджень «Соціальні послуги для дітей з важкими формами інвалідності», керівник Національного офісу з реформи деінституціалізації (EDGE, Канада) при Уповноваженому Президента України з прав дитини[:]

Посібник «Бачити спочатку Людину» розкаже як самостійно отримати від держави необхідну допомогу – Маріанна Онуфрик 

В Україні створили посібник, що допоможе отримати соціальні послуги для людей з інвалідністю. Проект реалізовано за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. У посібнику «Бачити спочатку Людину» зібрали інформацію за результатами конференції та 2 вебінарів за участі американський фахівців-практиків, які надають соціальні послуги. Про це розповіла під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Маріанна Онуфрик, керівник  проекту ІСЕД «Соціальні послуги для дітей з важкими формами інвалідності».

В Україні 2 мільйони 603 тисячі осіб з інвалідністю, серед яких 156 тисяч – діти. Відділень денного догляду для дітей з інвалідністю лише 65. Зараз триває реформа деінституалізації, яка передбачає закриття інтернатів. Посібник «Бачити спочатку Людину» допоможе людям з інвалідністю дізнатися, як можуть надаватися соціальні послуги та як самостійно отримати від держави необхідну допомогу. Видання складається з трьох частин – створення індивідуальної освітньої програми, індивідуального плану обслуговування та підтримки, а також умов проживання людей з інвалідністю. «Ми плануємо його надіслати і в об’єднані територіальні громади, і в обласні державні адміністрації на профільні департаменти, які опікуються питаннями надання послуг для дітей з інвалідністю, тому що в цьому посібнику висвітлені дуже практичні і чіткі рекомендації по тому, як безпосередньо побачити людину, дитину, а не побачити її інвалідність», – розповіла Маріанна Онуфрик.

На сьогодні уряд затвердив 17 соціальних послуг для осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати. Серед них – догляд за людиною, соціальна адаптація та реабілітація, послуга соціальної інтеграції тощо. «Ми свідомі того, що перелік послуг треба буде переглядати і, можливо, запроваджувати послуги підтримки сім’ї, навчати догляду за дітьми з інвалідністю. Я сподіваюся, що ми будемо продовжувати співпрацю з громадськими організаціями, тому що вони сьогодні є нашими партнерами не тільки у впровадженні послуг, а ще й у формуванні політики та напрацювань законодавчої бази», – підсумувала Оксана Суліма, начальник Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики України.