Верховна Рада призначила додатково 7,6 мільярди гривень на виплати субсидій

Минулого тижня Верховна Рада прийняла рішення щодо збільшення обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на 7,6 мільярди гривень. «Таким чином загальний обсяг субвенцій передбачений на цей рік складає практично 69 мільярдів. Це дає можливість вирішити поточний стан фінансування і завершити фінансування тих нарахувань, які були зроблені до цього»,- розповів Віталій Музиченко, директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Процес розрахунку субсидій на наступний опалювальний період уже практично завершили.  «Фактично регіони завершили відповідну роботу на 98% і залишилися певні індивідуальні рішення. На поточний момент ми маємо близько 6,6 мільйонів домогосподарств, яким перепризначено субсидію на наступний опалювальний період. Серед цієї чисельності домогосподарств близько 5,8-5,9 мільйонів домогосподарств, які користуються субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг, і ще близько 700-800 тисяч отримують субсидію на придбання твердого палива і скрапленого газу», – деталізував Віталій Музиченко.

Рішення Верховної Ради щодо збільшення фінансування на виплати пільг і субсидій також допоможе завершити процес монетизації.  «На сьогоднішній день іде активна фаза перерахування коштів на рахунки громадян. Таку роботу вже виконано практично по половині тих громадян, які підлягали під монетизацію. Рішення Верховної Ради допоможе завершити цю процедуру і всі громадяни, які звернулись з заявами і мали відповідну економію ресурсу у минулому опалювальному сезоні отримають відповідні кошти на свої рахунки або через Укрпошту», – зазначив пан Музиченко.

Борги тепловиків перед НАК «Нафтогаз Україна» залишаються однією з основних проблем опалювального сезону, зазначив Арсентій Блащук, президент Асоціації «Укртеплокомуненерго». Загальний борг тепловиків за 2016 рік складав 16,8 мільярди гривень. У  2017 році він зріс до  23,7 мільярдів гривень, – зазначив пан Блащук.  На 1 вересня штрафні санкції, нараховані НАК  «Нафтогаз Україна» склали 5,9 мільярди гривень.  «Ті борги, які є перед НАК «Нафтогаз Україна» держава повинна взяти в повному обсязі на себе. А ми готові зробити реструктуризацію і сплачувати через місцеві бюджети своїм громадам ті кошти, які підлягають реструктуризації. А відповідно до встановлених тарифів забезпечувати поточу 100% оплату за спожиті енергоносії», – підкреслив Арсентій Блащук.

Андрій Герус, експерт з питань енергетики, розповів, що запаси вугілля на складах у порівнянні з минулим роком нижчі на 40%-50%:  станом на 1 листопада запаси вугілля у деяких компаній складають всього 20%-23% від норм встановлених Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. «Я думаю, що вугілля, все-таки, довезуть. Але тут ризики інші. Ризики в тому, що якщо раптом будуть якісь непрогнозовані речі і великі морози декілька тижнів підряд, тоді можуть бути якісь форс-мажори. Якщо буде звичайна зима, я думаю, що ніяких проблем не повинно бути», – підкреслив Андрій Герус.

Водночас, Дмитро Маляр, заступник комерційного директора «ДТЕК Енерго», заявив, що опалювальний сезон країна пройде. «Опалювальний сезон ми пройдемо. На даний момент в рамках компанії «ДТЕК» сьогодні працюють 28 енергоблоків. Крім цього порядку 1000 мегават знаходяться в оперативному резерві, який буде ввімкнений у випадку похолодання або аварійних ремонтів на устаткуванні інших виробників. Устаткування теплогенеруючих компаній технічно готове до опалювального сезону», – зазначив він.