Земельні «схеми» є можливими через непрозору процедуру виділення земельних ділянок – результати громадських розслідувань

Основна причина, чому є можливими земельні «схеми»  непрозора процедура виділення земельних ділянок. Такими виявилися результати дослідження проекту «Земельні схеми». Активісти протягом 8 місяців збирали інформацію про те, яким шляхом чиновники та бізнесмени Київщини й Одещини отримують земельні ділянки за межами населених пунктів. «Земельні «схеми» використовують різні невідповідності у земельному законодавстві. Вони використовують некомпетентність чиновників, які на кожному етапі виділення ділянки узгоджують документи між собою; вони використовують неякісну працю цих чиновників – вони не виконують свої службові обов’язки. Дуже важливо сказати про непрозорість процесу виділення земельних ділянок. Насправді, дуже рідко ми знаходили саме порушення земельного законодавства»,  розповіла керівник проекту «Земельні схеми» Наталія Шило під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Всього закінчили 17 розслідувань, 9 з яких вже опубліковані. 2 розслідування активісти передали до правоохоронних органів та НАЗК.

Юрист проекту Ольга Аверіна зазначила, що на сьогодні близько 50% всіх земельних ділянок України надано за невеликі гроші в довгострокову оренду на 49 років. За її словами, усі земельні «схеми» – це багаторічний процес, який готується заздалегідь. «Створюються юридичні та фізичні особи-підприємці, утворюються цілі кооперативи. Дуже помітно, що працюють юристи, які вміють знаходити ті «шпаринки» в законодавстві, що дозволяють обійти всі ці норми. […] Найбільше правопорушень ми знайшли саме там, де користуються Лісовим та Водним кодексом. Існує норма: для того, щоб виділити земельну ділянку лісового фонду більше 10 га, має бути узгодження з Кабінетом Міністрів України. Що робить особа, яка бажає отримати більшу площу? Вона звертається з двома заявами до 10 га і, фактично, це є пов’язані між собою особи, і вони отримають ділянку у необхідному їм обсязі», – пояснила пані Аверіна.

Альона Береза, розслідувач проекту, навела приклад однієї зі «схем» у Київській області. «У Києві було комунальне підприємство, яке відповідало за дипломатію. Воно породило у свої часи товариство, яке на сьогодні здійснює будівництво котеджів в урочищі «Верблюд» під назвою «Італійський квартал». Земельна ділянка була отримана дуже легко та просто – це комунальне підприємство поряд з інвестором  з-за кордону. Воно [підприємство] надало земельні ділянки під будівництво для дипломатів такої зони відпочинку та проживання, проте все ж там не відбулася забудова, яка мала б бути. На сьогодні там будується котеджне містечко. Розпайовані всі земельні ділянки під кожним будиночком. Тобто, можна купити собі повний комплекс»,  розповіла Альона Береза.

«Щоб змінити цю ситуацію, треба змінювати земельне законодавство та вносити прозорість на кожен етап виділення земельної ділянки», – підсумувала Наталія Шило.

Проект реалізовано за підтримки МО «Інститут висвітлення війни та миру». Детальну інформацію про кожне розслідування можна знайти на офіційній Facebook-сторінці проекту.