[:ua]Ігор Лавриненко, провідний аналітик Офісу ефективного регулювання[:]

Загальний відсоток відкритості Уряду становить 66% – BRDO

WATCH IN ENGLISH

Офіс ефективного регулювання презентував рейтинг відкритості уряду. Загальний відсоток відкритості уряду становить 66%. Лідерами рейтингу стали Міністерство екології та природних ресурсів України, а також Державна служба з надзвичайних ситуацій, набравши 71 бал із 77 можливих. Остання трійка у рейтингу – Міністерство інформаційної політики,  Міністерство аграрної політики і продовольства та Український інститут національної пам’яті – у них по 41, 41 та 33 бали відповідно. «Законодавство вимагає, щоб міністерства та відомства регулярно викладали на сайт певну інформацію – про закупівлі, про нормативно-правові акти, про бюджет, про виконання бюджету. Значна частина органів влади забувають про це, або не приділяють уваги цим вимогам – у них не актуальна інформація на сайтах. Є міністерства, які не оновлюють свою інформацію по 2-3 роки», – зазначив провідний аналітик Офісу ефективного регулювання Ігор Лавриненко на презентації дослідження в Українському кризовому медіа-центрі.

Основні критерії, за якими оцінювали сайти органів влади – висвітлення основної інформації про орган влади, доступ до регуляторних баз та актів, технічна характеристика сайту, фінансова звітність та боротьба з корупцією, а також комунікація з громадою та експертами. «Півроку тому, коли ми презентували свій перший рейтинг, ми кожному міністерству надали рекомендації, як покращити роботу сайту. Частина міністерств комунікувала з нами, врахувала наші рекомендації. Зі 154 рекомендацій, цілком були враховані 54, частково – 25. Частина міністерств нас проігнорували. Якщо у відсоткову співвідношенні – приблизно половина відомств не зацікавлена покращувати роботу своїх сайтів», – додав Ігор Лавриненко.

Микола Кузьо, заступник міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції, розповів, що Мінприроди зараз намагається у процесі вироблення політики ширше спілкуватися із громадськістю. «Ми вважаємо, що відкритість та широкі громадські консультації – невід’ємна частина процесу формування політики та вироблення якісних рішень. Це не тільки інформування громадян про те, що робить міністерство, в першу чергу – це двостороння комунікація», – запевнив пан Кузьо. Нещодавно міністерство запустило новий сайт. Серед інших здобутків онлайн-ресурсу Мінприроди – публікація 12 додаткових наборів даних, які не були опубліковані раніше; інтерактивне представлення бюджету та еко-мапа.

Наталя Окша, заступник директора Департаменту інформації та комунікації з громадськістю, завідуюча відділом Секретаріату Кабінету Міністрів України, нагадала, що нещодавно Уряд схвалив концепцію розвитку електронної демократії та план її реалізації. «Одне із завдань, яке передбачене планом, – удосконалення Постанови №3, яка була прийнята ще у 2001 році. Вона визначає перелік відомостей, які мають бути в обов’язковому порядку розміщені на сайтах. Тобто, якщо ми говоримо про Закон про доступ до публічної інформації, де є загальні напрями, то постанова саме врегульовувала б більш детальний перелік цих відомостей», – зазначила Наталя Окша.

Наступне дослідження-рейтинг відкритості уряду презентують через півроку.