[:ua]Максим Паращевін, Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва[:]

66% українців не сортують відходи через відсутність контейнерів роздільного збору – Фонд «Демократичні ініціативи»

WATCH IN ENGLISH

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва презентував результати дослідження щодо ставлення українців до проблеми поводження з відходами. 29,2% опитаних сортують побутові відходи, 66% – не сортують сміття через відсутність контейнерів роздільного збору. 88% українців вважають проблему поводження з відходами важливою, а 49% респондентів оцінили її як надзвичайно важливу. 57,8% опитаних знають про пункти збору вторинної сировини у їхньому місті. Такі дані представив Максим Паращевін, представник Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, під час круглого столу в Українському кризовому медіа-центрі.

50% українців не готові платити більше за збирання та вивезення побутових відходів. «Більшість людей, напевно, і не знають, скільки вони платять за відходи. Крім цього, в мас-медіа є маніпулятивна інформація, яка стверджує, що відходи – це великі ресурсноцінні матеріали. Тому якщо будуть окремо зібрані відходи, то за це платити не потрібно. Мені здається, що нам потрібно вести більш просвітницьку роботу, щоб люди розуміли, за що вони мають платити і які наслідки цього», – зазначила Тетяна Тевкун, експерт МБО «Екологія-Право-Людина».

На сьогодні гостро стоїть питання запровадження зеленого тарифу на установки, які здійснюють вироблення енергії з відходів. «Я хочу сказати з екологічної точки зору: дуже важливо, щоб установки було дійсно новітніми – сьомого або восьмого покоління, які є у Європі», – додала Тетяна Тевкун.  «На сьогодні існує зелений тариф на виробництво електричної енергії з біологічної частини побутових відходів. Якщо ми говоримо про те, що зелений тариф – це панацея і ми набудуємо заводів, так цей тариф вже діє декілька років. Жодного проекту саме з біологічної частини побутових відходів до Комісії не подано. Зелений тариф – це один з інструментів повернути інвестиції», – зазначив Олег Кострикін, представник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«ЄС не підтримує зелені тарифи на спалювання відходів. Чому? Тому що філософія поводження з відходами в ЄС та у світі базується на «піраміді»: по-перше, ми повинні запобігати створенню відходів, потім – повторне використання та переробка, і лише потім – утилізація відходів», – зауважив Жан Франсуа Море, керівник сектору довкілля Представництва Європейського Союзу в Україні. Він додав, що «зелені тарифи» стосуються відновлювальної енергетики, а спалювання відходів до цього не відноситься.