Росія, Угорщина та Білорусь увійшли до трійки найбільш вороже налаштованих до України країн – експертне опитування

WATCH IN ENGLISH

Напередодні 100-річчя української дипломатії «Українська призма» провела опитування серед експертів-міжнародників та дипломатів щодо підсумків зовнішньої політики України у 2017 році. Серед найбільших досягнень респонденти назвали безвізовий режим між Україною і ЄС, Угоду про асоціацію та збереження санкцій проти Росії – 61, 13 та 9 осіб відповідно. Головним «провалом» зовнішньої політики України експерти назвали погіршення відносин із Угорщиною та Польщею. Серед «друзів» України найчастіше називали Литву, Канаду і США. Росію визнали найбільш вороже налаштованою країною до України 99% опитаних. «На другому місці несподівано опинилися Угорщина, яка в такий спосіб реагувала на наш закон про освіту, що більшість опитаних вважають її ворожою. На третьому місці – сусідня з Україною Білорусь», – зазначив Сергій Герасимчук, заступник голови правління Ради зовнішньої політики «Українська призма», презентуючи результати дослідження в Українському кризовому медіа-центрі.

Угода про Асоціацію з Європейським Союзом є пріоритетним завданням як для зовнішньої, так і для внутрішньої політики України, переконана директор Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. «Успішні євроінтеграційні та євроатлантичні прагнення України полягають зараз насамперед у внутрішній роботі. Багато завдань реалізується для підтримання єдності на зовнішньополітичній арені. Розуміючи це, Україна та ЄС минулого місяця започаткували роботу неформальної групи з питань стратегічних комунікацій, яка формуватиме спільні комунікаційні меседжі як всередині країни, так і назовні – серед держав-членів ЄС та поза його межами. Ми думаємо, що це буде не лише інструмент розвінчування міфів про пропаганду, а й інструмент доведення до світової спільноти успішних історій України», – зазначила Ольга Стефанішина.

73% респондентів наголосили на важливості прийняття нового Закону про дипломатичну службу. «Дипломатична служба не є звичайною державною службою – вона має унікальні якості та специфічні вимоги до співробітників. […] Все це треба врегулювати, і новий закон покликаний це зробити. Він зараз у Парламенті, пройшов перше читання. Сподіваюся, він буде прийнятий і послужить тому, що дипломатична служба стане тією потужною силою, якою вона має бути в умовах війни», – зазначив Сергій Корсунський, Надзвичайний та Повноважний Посол, директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка.

43% опитаних дипломатів та експертів переконані, що Україна може стати регіональним лідером у рамках Східного Партнерства, 11% – лідером всієї Східної Європи. «Дуже важливим є питання регіональної політики України. Україні сьогодні дуже потрібна творча активна зовнішньополітична робота, яка б спиралася на серйозні аналітичні можливості, і яка б, крім питань гарантії безпеки та створення навколо України сприятливого регіонального сусідства, працювала ще на одну принципово важливу задачу – відкриття України світові», – переконаний Надзвичайний і Повноважний Посланник України Данило Лубківський.

Насамкінець «Українська призма» презентувала онлайн-портал з базою експертів-міжнародників, від яких можна отримати якісну аналітику зовнішньополітичних процесів. Вона може стати у нагоді дипломатам, журналістам та тим, хто цікавиться міжнародними відносинами. «Портал зроблений для того, щоб люди, які мають цікавість до такої інформації, розуміли, що цей сайт є хабом, де можна знайти background міжнародної проблематики і зробити запит експертові, якщо є необхідність», – пояснив Геннадій Максак, голова Ради зовнішньої політики «Українська призма».