Суддів Майдану почали відновлювати на роботі – адвокат Автомайдану

Понад 450 працівників ДАІ та більше 120 суддів брали участь у фабрикуванні справ проти учасників Автомайдану за надуманими звинуваченнями. За 4 роки жодного суддю не притягнути до кримінальної відповідальності. Лише 10% «суддів Майдану» звільнили з посад. Регіональні прокуратури передали до судів 48 обвинувальних актів стосовно 52 осіб, проте не винесено жодного обвинувачення. Окрім цього, 7 осіб отримали виправдувальні вироки. Також суддів Майдану почали поновлювати на посадах. Серед них – суддя Захарчук та Антонюк, яких безстроково призначили на посаду. «Три тижні тому 5 суддів апеляційного суду Київської області, які підтверджували абсолютно незаконні рішення по Автомайдану, також пройшли кваліфікаційні оцінювання і їм тепер взагалі нічого не загрожує. Вони не будуть покарані за ті дії, які вчиняли», – наголосив адвокат Автомайдану Роман Маселко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Хоча ще у кінці 2014 року проти причетних до фальсифікації справ проти автомайданівців порушили близько сотні проваджень, жодного результату немає. «У нас складалося враження, що це робиться виключно для того, щоб показати видимість роботи, а не притягнути когось до відповідальності», – заявив Роман Маселко. Він також розповів, що судді Майдану розглядають справи інших суддів Майдану, внаслідок чого ніяких позитивних зрушень не спостерігається.

На додачу, 21 грудня 2017 року проти трьох учасників Автомайдану винесли підозру за вчинення злочину у вигляді побиття яйцями народного депутата України Олега Барни. «Побиття» відбулося 13 липня поточного року. Олег Пушак, активіст Автомайдану, якому пред’явлено підозру за поїздку до маєтку Луценка та за побиття народного депутата, переконаний, що основна причина відкриття справ проти активістів – вид діяльності, якою вони займаються. «Вже майже два роки ми викриваємо з нашої точки зору недоброчесних суддів та прокурорів. Також ми знаходимо завдяки електронним деклараціям та відкритим реєстрам їхні статки, великі маєтки, земельні ділянки, автомобілі та іншу нерухомість, після чого пишемо про це розслідування, – розповів Олег Пушак. – Іноді здається, що тих людей, яких не зміг посадити Янукович, зараз намагається посадити наш Генеральний прокурор, який з нами був на Майдані. Після Революції Гідності я не міг подумати, що таке може відбуватися».

Роман Маселко також зазначив, що відповідальність за безрезультатні розслідування стосовно суддів Майдану – на керівництві Генеральної прокуратури, адже тільки генпрокурор та його заступник можуть підписувати підозри суддям. «Наша постмайданівська влада вдається до тих методів, якими діяли за часів Януковича. Ми продовжуємо працювати, документувати всі факти та у правовому полі з цим боротися», – підсумував Віталій Титич, адвокат Небесної Сотні та член Громадської ради доброчесності.