Огляд ЗМІ за 12-14 січня 2018

ВИСНОВКИ

ЦРУ США вважає, що кібератаки проти України в 2017 році здійснили військові хакери Росії з метою підірвати фінансову систему Української держави на тлі війни на Донбасі. За інформацією The Washigton Post, ЦРУ майже цілком упевнене, що вірус під назвою NotPetya (також відомий як PetyaA), який в червні 2017 року атакував комп’ютери українських банків, енергетичних компаній, аеропортів і високопоставлених урядових чиновників, був створений військовою розвідкою Головного розвідуправління Росії. Телеканал АВС з посиланням на доповідь компанії з кібербезпеки Trend Micro повідомляє, що хакери, імовірно пов’язані з Росією, що раніше здійснили кібератаки на Демократичну партію, протягом кількох місяців працюють над зламом комп’ютерних мереж Сенату США. За даними компанії, йдеться про хакерське угруповання Fancy Bear, що займається кібершпіонажем, яке в США вважають наближенним до російського керівництва.

Офіційний представник ЄП Маржорі ван ден Бруке повідомила, що на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі обговорить наступного тижня питання російської пропаганди.

Речниця МЗС Мар’яна Беца заявила, що МЗС опрацьовує питання щодо заяви президента РФ Володимира Путіна про можливе повернення Україні військової техніки, що залишилася в окупованому Криму. Нардеп Дмитро Тимчук припускає, що серед української техніки, що залишилася в окупованому РФ Криму, може не виявитися справної, що ставить під сумнів доцільність її повернення. Тимчук також зазначив, що бронетехніка, яка може залишатися нині в Криму, найімовірніше потребує значного ремонту і “погоди” українській армії не зробить. Депутат зазначив, що одразу після захоплення Криму росіяни захоплювали корабельне обладнання, бронетехніку та іншу техніку і максимально намагалися вивести її з ладу. У Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння пов’язують пропозицію президента РФ Володимира Путіна про передачу українського озброєння і військової техніки  з окупованого Криму з політтехногією напередодні майбутнього посилення санкцій США і рекомендують українській владі ігнорувати цю пропозицію. “Зустрічна пропозиція президентові РФ – пропоную разом із флотом повернути Крим. Готові прийняти найближчим часом”, – заявив Володимир Гройсман. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що ініціатива президента Росії Володимира Путіна передати Україні військову техніку з окупованого Криму є “жестом доброї волі”, щоб “зрушити процес українського врегулювання з мертвої точки”.

Перший заступник голови Комітету Державної думи Росії у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін заявив про необхідність часткової денонсації Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною. Зокрема, у тій його частині, де країни визнають територіальні кордони один одного. «Тобто, мова йде про те, що, підписавши цей договір, Росія у 1997-му, а згодом при ратифікації у 1999 році підтвердила, що вона вважає, скажімо, Крим і Севастополь частиною території України», – заявив Затулін.

Нардеп Іван Вінник  стверджує, що США внесуть до нового списку санкцій лідера громадського руху “Український вибір” Віктора Медведчука. Сам Медведчук заявив, що його не бентежить можливе внесення його до списку осіб, на яких поширюватимуться санкції США. Водночас в “Українському виборі” зазначили, що США ввели санкції проти В. Медведчука ще в 2014 році. “І з цими санкціями Віктор Медведчук чудово почувається, тому що вважає ці дії Сполучених Штатів високою оцінкою його діяльності у боротьбі з зовнішнім керуванням, яке США ввели в Україні”, – сказали в прес-службі.

Заступник глави російського МЗС Сергій Рябков заявив, що нові персональні антиросійські санкції США є спробою вплинути на ситуацію в РФ напередодні президентських виборів. Він додав, що Росія вже зараз розглядає можливість дзеркального відповіді. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував політику Європейського союзу щодо Російської Федерації, а також “демонізацію” Європою президента РФ Володимира Путіна.

Грузинський телеканал “Руставі-2” опублікував, як стверджується, копії звернень президента Петра Порошенка до ФСБ,  де він нібито обіцяє не діяти проти інтересів Росії. Ці папери нібито були написані тоді ще народним депутатом Порошенком 3 лютого 2007 року, коли його не пустили у Росію. Згодом представники російського Міністерства закордонних справ поширили документ, де сказано, що заборона на в’їзд у Росію народного депутата України Порошенка є відповіддю на недружню акцію української сторони. На одній зі сторінок опублікованих “документів” вказується, що нібито Порошенко хоче в’їхати в РФ, оскільки він “в інтересах Росії” залучає великі інвестиції, а у Санкт-Петербурзі проживають батьки дружини його старшого сина Олексія. У прес-службі Адміністрації Президента заявили, що оприлюднені грузинським телеканалом “Руставі-2” заяви до ФСБ РФ, написані нібито Петром Порошенком, є підробкою. Зокрема, керівник прес-служби президента України звертає увагу на те, що у 2007 році син Порошенка Олексій не був одружений.

Transparency International Україна вимагає від генерального прокурора Юрія Луценка та спікера Верховної Ради Андрія Парубія відреагувати на публікацію Al Jazeera тексту засекреченого вироку Краматорського суду. У ТІ Україна зазначають, що Генеральна прокуратура України “штучно створила ореол таємничості довкола документа”, і саме через це іноземні журналісти оприлюднили текст судового рішення “тепер уже з повною персональною інформацією особи, яка уклала угоду зі слідством”. Заступник генерального прокурора Євген Єнін заявив, що розслідування щодо можливої ​​причетності компанії ICU до виведення з України коштів ще триває. Заступник генпрокурора додав, що діяльність посадових осіб як цієї компанії, так і державних банків і Нацбанку України є предметом цілої низки інших кримінальних проваджень, здійснюваних в Генпрокуратурі і НАБУ.

Петро Порошенко заявив, що цього року в Україні має бути ухвалено низку важливих для реформування країни законів, а саме: про приватизацію державного майна; про Національне бюро фінансової безпеки; про податок на виведений капітал; про валюту; про поліпшення інвестиційної привабливості України. Глава Мінфіну Олександр Данилюк повідомив, що Держагенство США з протидії фінансовим злочинам (FinCEN) готове надати допомогу Україні у створенні Служби фінансових розслідувань.

Верховна Рада має намір почати роботу в пленарному режимі наступного тижня з розгляду в другому читанні законопроекту (№7163) про забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу.

Кабінет міністрів скасував постанови 2017 року про реформування та реорганізацію Державної фіскальної служби та митниці, які ініціювало Міністерство фінансів. В. о. голови ДФС Мирослав Продан та представники парламентського комітету з питань податкової та митної політики розкритикували пропозиції мінфіну та заявили, що їх неможливо реалізувати. Однак у Мінфіні відповіли, що керівництво ДФС не хоче реформувати відомство.

Володимир Гройсман вважає, що проблема корупції в Україні перебільшена і використовується ворогами для дестабілізації держави. На думку прем’єра, ця проблема висвітлюється у найбільш негативному світлі, для того, “щоб Україна, разом з її населенням у 40 мільйонів людей виглядали погано”. Крім того, Гройсман зазначив, що у значній кількості сфер корупція начебто вже поборена. Зокрема, серед галузей з повністю знищеною корупцією, голова уряду навів держзакупівлі, продаж природнього газу, закупівлі ліків. Нардеп Валерій Карпунцов заявив, що згідно із законопроектом, Антикорупційний суд розглядатиме справи, в яких збиток або предмет злочину становить понад 500 прожиткових мінімумів (881 тис. грн). Нардеп відкинув критику щодо того, що Антикорупційний суд буде “завалений” величезною кількістю справ і тому буде недієвий.

На першому засіданні нового складу наглядової ради “Нафтогазу” головою спостережної ради було обрано Клер Споттісвуд. Посаду заступника голови продовжує займати Володимир Демчишин, який виконує ці повноваження з 18 квітня 2017 року.

Нардеп Вікторія Войціцька заявила, що На робочу групу з визначення партнерів ГТС матимуть вплив люди Фірташа. Зокрема, радником Володимира Кістіона є Мирослав Боднар, який ще восени минулого року працював одним з керівників “Регіональної газової компанії”, тривалий час керуючої облгазами олігарха Дмитра Фірташа. Того самого, в якого завжди були партнерські відносини з Кремлем і який стояв за корупційною посередницькою схемою торгівлі газом “Росукренерго”.

Російсько-український бізнесмен Павло Фукс купив компанію Укррослізинг, яка на початку минулого року відсудила у Київського метрополітену 1,96 мільярда гривень за поставку 100 вагонів в 2010-2013 роках.

Компанія Atmosphere Entertainment, Inc., бенефіціаром якої є Іван Жеваго – син бізнесмена і народного депутата Костянтина Жеваго, заявляє про плани подальших інвестицій в телеканал “Espreso.TV”. Більшість експертів переконані, що Арсеній Яценюк та дружина міністра внутрішніх справ Інна Авакова могли продати свої частки телеканалу “Еспресо”, щоб легалізувати певні кошти. “Коли ви купуєте будь-яку частку на одну гривню і робите з них дев’ять, це називають корупцією скрізь у світі”, – заявив голова проекту “Наші гроші” Олексій Шалайський.

Фонд гарантування вкладів повідомив, що комплексний аналіз неплатоспроможного банку “Хрещатик” свідчить про причетність керівництва фінустанови і його власників до збитків на суму понад 2,5 мільярда гривень.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Порошенко написав «листа» до ФСБ (123 публікації у ЗМІ)
  • Депутат Бабенко відреагував на повідомлення про хабар НАБУ і втечу з країни (45 публікацій у ЗМІ)
  • Майже 1500 іноземцям заборонено в’їзд в Україну через відвідування Криму (44 публікації у ЗМІ)
  • Банкова: Листи від імені Порошенка до ФСБ – низькопробний фейк (30 публікацій у ЗМІ)
  • Фукс викупив борги Київського метрополітену (19 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністерство закордонних справ України опрацьовує питання щодо заяви президента РФ Володимира Путіна про можливе повернення Україні військової техніки, що залишилася в окупованому Криму, заявила речниця МЗС Мар’яна Беца телеканалу “112 Україна”. “Питання має багато аспектів”, – цитує М. Бецу сайт телеканалу.

У Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) пов’язують пропозицію президента РФ Володимира Путіна про передачу українського озброєння і військової техніки (ОВТ) з окупованого Криму з політтехногією напередодні майбутнього посилення санкцій США і рекомендують українській владі ігнорувати цю пропозицію. У поширеній у п’ятницю офіційній заяві українського аналітичного центру експерти висловлюють впевненість: наближення терміну введення США нових жорстких санкцій до представників правлячого класу РФ змушує Кремль “іти на демонстрацію готовності до пом’якшення позиції щодо України”.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи заяви президента РФ Володимира Путіна про можливе повернення Україні військової техніки, що залишилася в окупованому Криму, запропонував разом із флотом повернути Україні і сам півострів. “Зустрічна пропозиція президентові РФ – пропоную разом із флотом повернути Крим. Готові прийняти найближчим часом”, – сказав В. Гройсман на брифінгу на КПВВ “Гнутове” в Донецькій області в п’ятницю.

Серед української техніки, що залишилася в окупованому РФ Криму і про готовність передати яку заявили в Москві, може не виявитися справної, що ставить під сумнів доцільність її повернення, заявляє народний депутат із фракції “Народний фронт”, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Дмитро Тимчук. “Треба вивчати це питання, але у мене велика підозра, що дійсно передавати там нічого”, – сказав Д. Тимчук у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в п’ятницю.

Ініціатива президента Росії Володимира Путіна передати Україні військову техніку з окупованого Криму є “жестом доброї волі”, щоб “зрушити процес українського врегулювання з мертвої точки”, сказав журналістам прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. За його словами, глава Росії неодноразово демонстрував зацікавленість у поліпшенні взаємин з Україною, передає УНІАН. “Ви знаєте, що до початку активних бойових дій на Донбасі частина техніки була повернута в Україну. Потім цей процес було припинено у зв’язку з початком бойових дій, з початком кровопролиття у самій Україні. Ви знаєте, що Путін неодноразово підкреслював і демонстрував зацікавленість Росії у виведенні наших відносин з того піку, на який вони увійшли, з того ворожого і жалюгідного стану, в якому перебувають”, – сказав Пєсков.

Перший заступник голови Комітету Державної думи Росії у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін заявив про необхідність часткової денонсації Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною. Зокрема, у тій його частині, де країни визнають територіальні кордони один одного, пише російське агентство “РІА Новини”.

Народний депутат фракції “Блок Петра Порошенка” (БПП), секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник стверджує, що США внесуть до нового списку санкцій лідера громадського руху “Український вибір” Віктора Медведчука. “З обґрунтованих джерел, між іншим, стало відомо, що Медведчука Сполучені Штати вносять до списку санкцій у зв’язку з російською агресією проти України”, – сказав І. Вінник в ефірі телеканалу “112. Україна” у п’ятницю.

Лідера громадянського руху “Український вибір” Віктора Медведчука не бентежить можливе внесення його до списку осіб, на яких поширюватимуться санкції США, заявляють в “Українському виборі”. “Думаю, що Віктора Медведчука перебування в цьому списку не турбує”, – сказали в прес-службі організації агентству “Інтерфакс-Україна” в п’ятницю. Водночас в “Українському виборі” зазначили, що США ввели санкції проти В. Медведчука ще в 2014 році. “І з цими санкціями Віктор Медведчук чудово почувається, тому що вважає ці дії Сполучених Штатів високою оцінкою його діяльності у боротьбі з зовнішнім керуванням, яке США ввели в Україні”, – сказали в прес-службі.

Лідер громадського руху “Український вибір” Віктор Медведчук заявляє, що санкції, введені проти нього США, є інструментом політичного переслідування за його боротьбу проти зовнішнього управління, яке Вашингтон запровадив в Україні. “Щодо мене вже діють санкції, кілька років тому введені Сполученими Штатами Америки. Ці санкції є інструментом політичного переслідування за мою жорстку і принципову позицію, спрямовану проти зовнішнього управління, яке Вашингтон запровадив в Україні, починаючи з 2014 року. І я буду продовжувати боротися проти їхньої політики, спрямованої на продовження збройного протистояння на Донбасі, проти спроб будь-якою ціною зірвати обміни людей. Я буду обстоювати ідею саме мирного врегулювання на сході України, яка так не подобається США, буду обстоювати незалежність і суверенітет України”, – зазначив В. Медведчук, повідомляє прес-служба “Українського вибору”.

ЛИСТ ПОРОШЕНКА ДО ФСБ.

Оприлюднені грузинським телеканалом “Руставі-2” заяви в ФСБ РФ, написані нібито Петром Порошенком, є підробкою, заявила прес-служба Адміністрації президента України. “Оприлюднені так звані “документи” від імені Петра Порошенка є низькопробною підробкою та фейком, виготовленим і закинутим телекомпанії Руставі-2 спецслужбою Росії”, – йдеться в повідомленні на сайті президента України в ніч на неділю. Підкреслюється, що про провал ФСБ свідчить факт згадки в 2007 про родичів дружини Олексія Порошенка, які проживають в Санкт-Петербурзі. Однак О. Порошенко одружився в Києві у вересні 2013 року.

ГРОШІ ЯНУКОВИЧА.

Рішення засекретити вирок Краматорського суду про конфіскацію 1,5 мільярда доларів оточення Януковича було пов’язане перш за все з інтересами слідства. Про заявив заступник генерального прокурора Євген Єнін в ефірі Громадського радіо. Розслідування щодо можливої ​​причетності компанії Investment Capital Ukraine до виведення з України коштів ще триває. “Більше року тому ми допитали керівника цієї компанії, ми взяли під сумнів документи, що підтверджують легальність коштів і фінансових угод. Тому ми більше двох місяців тому відправили запит для проведення економічної експертизи в одну з судових експертних установ України. Зараз експертиза триває”, – сказав Єнін . Заступник генпрокурора додав, що діяльність посадових осіб як цієї компанії, так і державних банків і Нацбанку України є предметом цілого ряду інших кримінальних проваджень, здійснюваних в Генпрокуратурі і НАБУ.

Розслідування щодо можливої ​​причетності компанії Investment Capital Ukraine (ICU) до виведення з України коштів ще триває, заявляє заступник генерального прокурора України Євген Єнін. “Більше року тому ми допитали керівника цієї компанії, ми взяли під сумнів документи, що підтверджують легальність коштів і фінансових угод. Тому ми більше двох місяців тому відправили запит для проведення економічної експертизи в одну з судових експертних установ України. Зараз експертиза триває”, – сказав Є .Єнін в ефірі Громадського радіо. Заступник генпрокурора додав, що діяльність посадових осіб як цієї компанії, так і державних банків і Нацбанку України є предметом цілої низки інших кримінальних проваджень, здійснюваних в Генпрокуратурі і НАБУ.

Громадська організація Transparency International (ТІ) Україна вимагає від генерального прокурора Юрія Луценка та спікера Верховної Ради Андрія Парубія відреагувати на публікацію Al Jazeera тексту засекреченого вироку Краматорського суду, яким конфісковано активи, що приписуються екс-президенту Віктору Януковичу, на суму майже $1,5. “ТІ Україна вимагає від посадових осіб наступне. Від генерального прокурора України Юрія Луценка негайно: офіційно прокоментувати оприлюднений журналістами “Аль-Джазіри” документ та підтвердити або спростувати його автентичність, а також пояснити, з метою захисту якої саме інформації цей судовий вирок приховувався від суспільства понад вісім місяців; публічно навести аргументовану позицію ГПУ стосовно законності застосування спеціальної конфіскації у випадку ухвалення вироку на підставі угоди про визнання винуватості в цьому кримінальному провадженні”, – повідомляється на офіційному сайті організації.

РЕФОРМИ.

Верховна Рада має намір почати роботу в пленарному режимі наступного тижня з розгляду в другому читанні законопроекту (№7163) про забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу. Згідно з проектом порядку, оприлюдненим на сайті парламенту в п’ятницю, народні депутати розглянуть цей законопроект першим на пленарному засіданні у вівторок, 16 січня. Крім того, в цей же день парламент має намір внести до порядку денного сесії законопроекти про Вищий антикорупційний суд, а також супутні законопроекти про внесення змін до закону про судоустрій і статус суді.

Президент України Петро Порошенко назвав пріоритетні законопроекти, які має ухвалити Верховна Рада в 2018 році. “Наступного року ми маємо продовжити активне реформування країни. Зокрема, заплановано низку законопроектів у фінансовій, судовій, інвестиційній сфері та ринку землі. Не втратити темпів фундаментальних змін – завдання номер один для країни”, – написав П. Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п’ятницю.

Кабінет міністрів скасував постанови 2017 року про реформування та реорганізацію Державної фіскальної служби та митниці, які ініціювало Міністерство фінансів. Про це повідомляє dt.ua. “На засіданні уряду в четвер, 11 січня, було прийнято рішення про скасування постанови про затвердження концепції реформування системи органів державної податкової та митної політики, а також постанову про реорганізацію територіальних органів Державної фіскальної служби. Скасовані постанови були прийняті 29 березня і 19 липня минулого року”, – йдеться у повідомленні. Постанови передбачали створення Міжрегіональної митниці та головного Міжрегіонального управління ДФС. Водночас обласні та енергетичну митницю планували приєднати до Міжрегіональної митниці.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що проблема корупції в Україні перебільшена і використовується ворогами для дестабілізації держави. Про це голова уряду заявив в інтерв’ю грузинському “Forbes”, яке він поширив у Facebook. “Багато наших ворогів зацікавлені в дестабілізації України, і вони завжди висувають проблему корупції в нашій країні. Вони постійно повторюють, що корупція дуже поширена… І я вважаю, що це перебільшено”, – сказав Гройсман. На думку прем’єра, ця проблема висвітлюється у найбільш негативному світлі, для того, “щоб Україна, разом з її населенням у 40 мільйонів людей виглядали погано”. Крім того, Гройсман зазначив, що у значній кількості сфер корупція начебто вже поборена.

СУДОВА РЕФОРМА.

Суди, що розглядають суспільно значимі та резонансні справи, не будуть ліквідовані, доки за ними не буде ухвалено рішень, а їхня реорганізація не повинна позначитися на процесі розгляду цих справ, запевняють у Державній судовій адміністрації України (ДСА). “Суди будуть ліквідовані після того, як в усіх резонансних справах буде ухвалено відповідні рішення”, – сказав голова ДСА Зеновій Холоднюк на засіданні Ради суддів України в п’ятницю, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна”.

Згідно із законопроектом, Антикорупційний суд розглядатиме справи, в яких збиток або предмет злочину становить понад 500 прожиткових мінімумів, заявив народний депутат із фракції “Блок Петра Порошенка” Валерій Карпунцов. Як повідомляє в п’ятницю прес-служба “БПП”, нардеп відкинув критику щодо того, що Антикорупційний суд буде “завалений” величезною кількістю справ і тому буде недієвий. “Це не зовсім вірно. Можна щось прибрати, зокрема злочини, що пов’язані з незаконним обігом наркотиків, зброєю, бо вони опосередковано мають ознаки службового злочину. Але е-декларації мають бути”, – розповів В. Карпунцов.

ЕКОНОМІКА.

Російсько-український бізнесмен Павло Фукс купив компанію Укррослізинг, яка на початку минулого року відсудила у Київського метрополітену 1,96 мільярда гривень за поставку 100 вагонів в 2010-2013 роках. Про це повідомляє Liga.net. З нового року Фукс став єдиним бенефіціаром Укррослізинг. 11 січня відповідні зміни були внесені до реєстру юридичних осіб. Раніше цю компанію ЗМІ пов’язували з оточенням Віктора Януковича і російським державним Зовнішекономбанком. За підрахунками видання, борг Київського метрополітену перед компанією Фукса становить близько 1,78 млрд гривень.

Комплексний аналіз неплатоспроможного банку “Хрещатик” свідчить про причетність керівництва фінустанови і його власників до збитків на суму понад 2,5 мільярда гривень. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів. “Проведений аналіз свідчить, що, починаючи з 2013 року дії керівництва, наглядової ради і власників банку не були спрямовані на отримання прибутку і підвищення фінансової стійкості, а мали ознаки ризикових і спрямованих на виведення з банку фінансових активів”, – заявили у Фонді. Так, за період, що перевірявся, встановлено недотримання банком принципу забезпеченості кредитування, а також неефективність прийнятих рішень при проведенні операцій з цінними паперами.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Генеральна прокуратура України спільно з Національним антикорупційним судом України (НАБУ) повідомила про підозру депутату Одеської обласної ради та його спільнику за пропозицію надати $500 тис. хабара посадовій особі НАБУ. Як повідомляє в п’ятницю прес-служба Генпрокуратури, 4 листопада 2017 року із заявою до Генпрокуратури звернулася особа, якій стало відомо про підготовлюваний хабар працівнику НАБУ за зняття арештів з рахунків суб’єкта господарської діяльності (бенефіціаром якого є депутат Одеської облради) в сумі 185 млн грн і уникнення конфіскації заарештованих коштів, який задіяний у схемі заволодіння коштами Одеського міськбюджету.

Депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко, якому правоохоронці повідомили про підозру за пропонування хабара в $500 тис. співробітникові Національного антикорупційного бюро України, заперечує звинувачення і обіцяє незабаром добровільно прийти в НАБУ. “Інформація, яка з’явилася в деяких ЗМІ з подачі НАБУ в тому, що я нібито причетний до пропозиції хабара в 500 тис. дол. за вирішення якихось питань, пов’язаних з “Краяном”, є вигадкою, провокацією. Це ні що інше як мильна бульбашка, яка не має під собою реальних підстав”, – написав депутат на своїй сторінці в соцмережі “Фейсбук”.

ЕНЕРГЕТИКА.

На першому засіданні нового складу наглядової ради “Нафтогазу” головою спостережної ради було обрано Клер Споттісвуд, повідомляє прес-служба компанії. Посаду заступника голови продовжує займати Володимир Демчишин, який виконує ці повноваження з 18 квітня 2017 року. У засіданні брали участь всі члени наглядової ради: Клер Споттісвуд (Великобританія), Бруно Лескуа (Франція), Амос Хохштайн (США), Стівен Хейсом (Канада), Володимир Кудрицкий, Сергій Попик та Володимир Демчишин (Україна).