[:ua]Олег Кравець[:]

Підняття рівня води в Олександрівському водосховищі призведе до руйнації національної пам’ятки України – активісти

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» має намір підняти рівень води в Олександрівському водосховищі до рівня 20,7 метрів. Це призведе до затоплення острову Гардовий, сучасна назва – Клепаний. «Острів Гардовий майже повністю затоплено. Зараз стоїть питання зниження рівня води хоча б до 14 метрів. Це пам’ятка національного значення. Зняти її з реєстру може лише Кабінет Міністрів України. Все, що роблять проектанти та будівельники, є абсолютно незаконним», – наголосив кандидат історичних наук Микола Товкайло під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У липні 2016 року КМУ прийняв Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року, що передбачає створення на Дністрі шести нових ГЕС та підняття рівня Олександрівського водосховища на річці Південний Буг до 20,7 метрів. «Громадські організації, які мали б впливати на цю Програму, не були залучені до переговорного процесу, – розповів керівник Штабу опору затоплення Бузького Гарду Олег Кравець. – Бузький Гард визнаний національною пам’яткою. При підняття рівня води до 20 метрів ця пам’ятка зникне». Окрім острову, вже зруйновано місцевість, де був військовій табір та цвинтар Запорізької Січі.

Олег Кравець наголосив, що Миколаївська обласна рада має прийняти рішення про заборону підняття рівня води. Окрім цього, депутати 11 з 19 місцевих рад звернулися до КМУ та Верховної Ради України з проханням не допустити підвищення рівня води у водосховищі до 20,7 метрів. «Найголовнішим кроком є повни перегляд Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року», – запевнив Олег Кравець.

Мало хто знає, що славнозвісні Дніпрові пороги залишилися лише на річці Південний Буг. Саме тому ця місцевість має колосальне історичне значення, переконаний Микола Біляшівський, член Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. «Будь-які пам’ятки документують у нашій психіці історію. Якщо їх знищать – ми не будемо нічого знати», – наголосив він.

Штаб опору затоплення Бузького Гарду створив на сайті Президента України петицію «Про знищення історичної спадщини України на Південному Бузі».