Огляд ЗМІ за 8 лютого 2018

ВИСНОВКИ

Президент України Петро Порошенко заявив, що він задоволений динамікою відносин з Австрією в політичному і економічному плані і сподівається на подальшу підтримку, зокрема, щодо позицій стосовно Донбасу. За словами Порошенка, за останній рік торгівля між Україною та Австрією зросла на 17%. Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що Австрія підтримує введення миротворчої місії на Донбас і можливості країни брати участь у цьому проекті.

Нардеп Сергій Березенко повідомив, що профільний комітет з питань правової політики та правосуддя неформально працює над законопроектом про Вищий антикорупційний суд, який народні депутати ще не включили до порядку денного сесії. За словами Березенка, це робиться для того, щоб «підготовка від першого до другого читання була більш стислою, і ми змогли прийняти його якнайшвидше». Володимир Гройсман вважає, що всі необхідні процедури у Верховній Раді щодо створення Антикорупційного суду можуть завершитися вже в березні. Директор НАБУ заявив, що запуск Антикорупційного суду в Україні в 2018 році стане тестом для української влади щодо наявності політичної волі на боротьбу з корупцією. Він також висловив сумнів у тому, що буде багато охочих працювати в новоствореному Антикорупційному суді, але упевнений, що “наша держава зможе делегувати до цього суду тих людей, які зможуть розглядати ці справи під величезним тиском”. Керівник САП Назар Холодницький висловив побоювання, що цього року Антикорупційний суд не розпочне свою роботу.

Артем Ситник заявив, що не має наразі конфлікту з Генпрокуратурою, але не виключає, що у подальшому вони можуть виникнути знову. Він зазначив, що НАБУ “ніколи ні з ким не конфліктує”. При цьому керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що між НАБУ та ГПУ є співпраця. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що публічне протистояння Генпрокуратури і НАБУ було помилкою, яка не має повторитися. Ситник заявив, що НАБУ не розслідує відпочинок Луценка на Сейшелах, проте запевнив, що «якщо буде достатньо підстав, щоб реєструвати провадження і оголошувати підозру, ми будемо досліджувати це все. Незалежно від того, хто має які посади». Він також не повідомив, чи розслідує НАБУ справи стосовно когось із оточення Порошенка: «В рамках закону реагуємо (на факти корупції)… Є справи – а ви самі вирішуйте, до якого оточення вони відносяться».

Нардеп Єгор Соболєв повідомив, що американський прокурор Марта Борщ  зняла свою кандидатуру на посаду незалежного аудитора НАБУ. «Якби призначення відбулося минулого року, я б мала час і можливість виконувати цю роботу. Але зараз мої робочі обов’язки не дозволяють мені взяти на себе таку відповідальність», – заявила Марта Борщ. У той же час «Українська правда» повідомляє, що Марта Борщ стала адвокатом депутат-утікача Олександра Онищенка.

Телеканал «Al Jazeera» стверджує, що президент Петро Порошенко виключив екс-керівника Адміністрації президента Бориса Ложкіна зі складу Національної інвестиційної ради після того, як телеканал подав запит щодо розслідування відносно продажу United Media Holdings. Зазначається, ніби Порошенко звільнив Ложкіна за кілька годин після того, як журналісти телеканалу сконтактували з ними щодо розслідування про отримання обома десятків мільйонів доларів від угоди при продажі UMH бізнесмену Сергію Курченку у 2013 році. Телеканал повідомляє, що австрійські правоохоронці розслідували транзакцію в розмірі 130 мільйонів доларів, яка стала частиною угоди, що, за підозрою, могла бути відмиванням грошей. Також на телеканалі повідомляють, що українські та австрійські прокурори відмовилися коментувати цю історію.

НБУ оприлюднив оборотно-сальдову відомість українських банків на 1 січня 2018 року, в якій міститься інформація про прибутковість і збитковість українських банків в 2017 році. Найбільш збитковим банком, як і в 2016 році, в минулому році став Приватбанк – його збиток склав 23 мільярди гривень. У топ-3 по збитку також увійшли банки з російським державним капіталом: Промінвестбанк і ВТБ Банк втратили по 7,67 млрд гривень і 4,1 млрд гривень. Найприбутковішим банків знову став Райффайзен Банку Аваль (4,47 млрд гривень).

Член правління “ОТП банку” Володимир Мудрий вважає, що кардинального здешевлення ресурсів для кредитування населення у 2018 році не буде. «Разом з незначним низхідним трендом ставок за депозитами ставки за кредитами теж поступово знижувалися. Однак про реальне зниження ставок і запуск іпотеки можна буде говорити тільки тоді, коли облікова ставка НБУ опуститься нижче 10%», — переконаний Мудрий. «Втім, на умовах анонімності один з учасників ринку розповів, що в його банку при формуванні процентної ставки за cash-кредитами, яка в середньому становить 80% річних, одразу включають 20% дефолтів. Тобто кожен п’ятий такий кредит не буде обслуговуватися. Виходить, що хороші позичальники платять за поганих», – йдеться у статті «Економічної правди».

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Петро Порошенко вже формує передвиборний штаб. Він не став коментувати, чи пропонував Порошенко Олександру Турчинову його очолити. Також Юрій Луценко вважає, що для перемоги на президентських та парламентських виборах слід переформатовувати старі «партії влади», утворивши єдину із «міксу старих та нових обличь».  Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що підтримує ідею конституційних змін щодо повноважень президента. На його думку, слід подолати проблеми «дубляжу» повноважень президента та прем’єр-міністра. Він також вважає доцільним реалізувати ініціативу щодо запровадження інституту префектів замість обласних і районних держадміністрацій.

Колишній генеральний прокурор України Віталій Ярема став членом партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” і обраний заступником голови Київської територіальної організації “БПП” Ігоря Кононенка.

У дослідженні неурядового аналітичного центру США Atlantic Council йдеться про те, що масова втеча українців на роботу до східних країн Європейського Союзу створила демографічну кризу в самій Україні. Як з’ясував автор статті, останнім часом в країнах Східної та Центральної Європи стало дуже популярним запрошувати українців на роботу. Вони вже є найбільшою нацменшиною в Чеській Республіці, а протягом десятиріччя можуть стати домінуючою меншиною в містах всього східноєвропейського регіону. Згідно з дослідженням, першою причиною такої міграції є той факт, що власне населення цих країн також скорочується. Друга причина, на думку автора, полягає в тому, що українські заробітчани набагато вигідніші для європейців за африканців чи азіатів, чия міграція до ЄС відбувається вже дуже давно. І причина тут політична. Результати дослідження свідчать, що українці зі свого боку теж дуже зацікавлені у виїзді за кордон, адже в них на батьківщині найнижча середня зарплата в Європі та збройний конфлікт.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Конфлікт у БЦ “Гулівер”, де знаходиться медіахолдинг “Вести”: у хід пішли кувалди і димові шашки (105 публікацій у ЗМІ)
  • Чергове розслідування Al Jazeera щодо України пов’язане з продажем UMH у 2013 році (63 публікації у ЗМІ)
  • Петро Порошенко прибув до Австрії: розпочалися переговори глав держав (31 публікація у ЗМІ)
  • Марта Борщ відмовилася бути аудитором НАБУ та стала адвокатом Онищенка (27 публікацій у ЗМІ)
  • Закон про реінтеграцію Донбасу передали на підпис президенту (22 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Україна задоволена динамікою відносин з Австрією в політичному і економічному плані і сподівається на подальшу підтримку, зокрема, щодо позицій стосовно Донбасу, заявляє президент України Петро Порошенко. “Ми провели плідні і корисні переговори з паном президентом, обговорили і святкування 25-річчя відновлення дипломатичних відносин між нашими країнами, і розширення економічного співробітництва”, – сказав П. Порошенко в четвер у Відні на спільній прес-конференції з федеральним президентом Австрії Александером ван дер Белленом (Alexander van der Bellen). За словами глави Української держави, за останній рік торгівля між Україною та Австрією зросла на 17%.

Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц заявляє про підтримку введення миротворчої місії на Донбас і можливості країни брати участь у цьому проекті. “Австрійський федеральний уряд буде підтримувати цю ідею (миротворчої місії на Донбасі – ІФ)… Я розумію, що поки до цього дійде, необхідні тривалі переговори, багато кроків слід здійснити”, – сказав С. Курц на спільному з П. Порошенком брифінгу в четвер у Відні, відповідаючи на запитання про можливість приєднання Австрії до введення миротворців на схід України. За його словами, як тільки цю миротворчу місію буде створено – буде вирішуватися питання, які країни візьмуть у ній участь.

УТВОРЕННЯ АКС.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що всі необхідні процедури у Верховній Раді щодо створення Антикорупційного суду можуть завершитися вже в березні. “Я підтримую створення Антикорупційного суду… Є всі шанси завершити всі процедури в парламенті до кінця березня”, – сказав він, відповідаючи на запитання журналістів на брифінгу у Львові в четвер. Він наголосив, що всю роботу щодо створення Антикорупційного суду потрібно завершити протягом кількох місяців, і голова Верховної Ради Андрій Парубій підтримує проходження цього закону в парламенті.

Профільний комітет з питань правової політики та правосуддя неформально працює над законопроектом про Вищий антикорупційний суд, який народні депутати ще не включили до порядку денного сесії, повідомив заступник голови фракції “Блок Петра Порошенка” Сергій Березенко. “Робота над цим законопроектом уже йде неформально в комітеті правової політики, який очолює Руслан Петрович Князевич. Він уже працює з експертами, з усіма охочими представниками різних фракцій, щоб… підготовка від першого до другого читання була більш стислою, і ми змогли прийняти його якнайшвидше”, – сказав він журналістам у четвер.

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявив, що запуск Антикорупційного суду в Україні в 2018 році стане тестом для української влади щодо наявності політичної волі на боротьбу з корупцією “Ми впритул наблизилися до точки неповернення в антикорупційній реформі. І або в 2018 році з’являється судова інстанція, яка зможе провести розгляд цих справ (справ, пов’язаних із корупцією – ІФ) і поставити в них крапку, або Україна підтвердить, що політичної волі у боротьбі з корупцією у нас немає”, – сказав А. Ситник на спільному брифінгу з керівником САП Назаром Холодницьким у Києві в четвер.

ЕКОНОМІКА.

Національний банк оприлюднив оборотно-сальдову відомість українських банків на 1 січня 2018 року, в якій міститься інформація про прибутковість і збитковість українських банків в 2017 році. Про це повідомляє FinClub. Найбільш збитковим банком, як і в 2016 році, в минулому році став Приватбанк – його збиток склав 23 мільярди гривень. У топ-3 по збитку також увійшли банки з російським державним капіталом: Промінвестбанк і ВТБ Банк втратили по 7,67 млрд гривень і 4,1 млрд гривень.

Міністерство фінансів завершило процес підготовки змін до постанови Кабінету міністрів, що передбачає повну монетизацію пільг та субсидій по оплаті за утримання багатоквартирного будинку, прибудинкової території та вивезення сміття. Про це повідомила прес-служба Мінфіну. У разі ухвалення постанови, кошти на оплату житлокомпослуг будуть перераховуватися на особистий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або через відділення поштового зв’язку “Укрпошти” з 1 квітня 2018 року.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник не став розповідати, чи є провадження щодо корупції людей із оточення президента Петра Порошенко. На відповідне питання на прес-конференції він зазначив, що слово “оточення” не процесуальне. “В рамках закону реагуємо (на факти корупції – ред.)… Є справи – а ви самі вирішуйте, до якого оточення вони відносяться”, – сказав Ситник.   Крім того, на запитання, чи розглядатимуть антикорупційні органи факт відпочинку генерального прокурора Юрія Луценка на Сейшельських островах, директор НАБУ відповів лише: “Якщо буде достатньо підстав, щоб реєструвати провадження і оголошувати підозру, ми будемо досліджувати це все. Незалежно від того, хто має які посади”.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що не має наразі конфлікту з Генпрокуратурою, але не виключає, що у подальшому вони можуть виникнути знову. Про це він сказав під час брифінгу  8 лютого, відповідаючи на питання журналіста чи вичерпано конфлікт із генпрокуратурою, про що нещодавно заявив генпрокурор Юрій Луценко. “Я не впевнений, що події грудня були останні.  Сподіваюся, що політики будуть більш виважені у своїх рішеннях і обережні у своїх висловлюваннях. І тоді у нас все буде нормально, не буде ніяких конфліктів”, – сказав Ситник. Він зазначив, що НАБУ “ніколи ні з ким не конфліктує”.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що публічне протистояння Генпрокуратури і Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) наприкінці 2017 року був помилкою, яка не має повторитися. В інтерв’ю інтернет-виданню ТСН.ua, опублікованому в четвер, Ю. Луценко розповів, як розвивалася ситуація навколо обшуків у першого заступника голови Державної міграційної служби Діни Пімахової в грудні минулого року. За його словами, в Генпрокуратуру надійшла заява від Д. Пімахової про те, що її тривалий час провокують на отримання хабара. Тому, як зазначив Ю. Луценко, було зареєстровано виробництво, і під час санкціонованих судом оперативних заходів з’являється інформація, що “на двох квартирах збираються люди, які обговорюють речі, схожі на провокування хабара”.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розслідувало одне кримінальне провадження, в якому фігурував екс-міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, і її було закрито Спеціальною антикорупційною прокуратурою, повідомив директор НАБУ Артем Ситник. “Що стосується справи Злочевського, нагадаю, що були гучні арешти свердловин у цій справі Генеральною прокуратурою України. Там знімалися арешти, накладалися арешти, потім хтось заплатив якісь податки, і справу було закрито. А що стосується НАБУ, у нас дійсно була справа. Вона стосувалася трохи інших епізодів … справу було закрито антикорупційної прокуратурою”, – розповів А. Ситник на прес-конференції в четвер у Києві.

Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) вважає, що захист звільненого голови Державної фіскальної служби (ДФС) Романа Насірова затягує слухання справи в суді, справа буде розглядатися роками. “Як показує перше судове засідання, сторона захисту робить все, щоб затягнути цей розгляд”, – сказав А. Ситник на прес-конференції в четвер у Києві. Він підкреслив: “Розгляд цієї справи є черговим доказом того, що в Україні необхідно створювати антикорупційний суд”. За словами А. Ситника, прокурор змушений за клопотанням сторони захисту оголошувати повністю весь текст обвинувального акта, в той час як сам Р. Насіров заявляє, що він хоче якомога швидшого розгляду його справ.

Після виконання міжнародно-правових доручень в кримінальному провадженні за обвинуваченням голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Михайла Охендовського, буде ухвалено остаточне рішення щодо подальшого розслідування, відзначає директор НАБУ Артем Ситник. “Якщо ми говоримо про справу за підозрою глави Центральної виборчої комісії, то там, скажу відверто, була дискусія з прокурором щодо завершення цієї справи. І зараз у цій справі ухвалено рішення про зупинку досудового розслідування у зв’язку з виконанням міжнародних правових доручень”, – нагадав А. Ситник в четвер у Києві.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) планують завершити розслідування провадження щодо народних депутатів Бориса Розенблата (фракція “Блок Петра Порошенко”) і Максима Полякова (фракція “Народний фронт”) до кінця лютого-березня. “Розенблат і Поляков. Завершуються останні процесуальні дії, зокрема з розсекречення та проведення експертиз. Це провадження ми плануємо завершити в лютому-березні”, – сказав керівник САП Назар Холодницький у четвер у Києві.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький наразі не має наміру забирати у Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) кримінальні провадження після публікації інтерв’ю агента НАБУ, хоча не виключає такого варіанту. “Необхідно в черговий раз розставити всі крапки над “i”. Немає ніякого “агента НАБУ”. Це інтерв’ю, яке було – було ганебним. Воно не додає жодного плюса правоохоронним органам. Тому що та інформація, яка там була озвучена … Я досі чекаю і сподіваюся, що Артем Сергійович скоро надасть мені результати службової перевірки за цими всіма фактами”, – сказав Н. Холодницький на прес-конференції в Києві в четвер, коментуючи публікацію в пресі інтерв’ю агента НАБУ.

Американський прокурор, яка представляла обвинувачення на процесі колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка, Марта Борщ (Martha Boersch) зняла свою кандидатуру на посаду незалежного аудитора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), повідомив народний депутат з фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв. “Марта Борщ, яка звинувачувала Лазаренка від імені Сполучених Штатів, просить більше не розглядати її кандидатуру на аудитора Антикорупційного бюро України. Отримав від неї лист вночі”, – написав Є. Соболєв на своїй сторінці у Facebook у четвер.

Колишній обвинувач екс-прем’єра Павла Лазаренка Марта Борщ, яка відмовилась від посади аудитора НАБУ, стала адвокатом депутат-утікача Олександра Онищенка. Про це  “Українській правді” повідомили джерела. Інших деталей співрозмовник УП не повідомив. Онищенко підтвердив цю інформацію “Українській правді”.