https://www.youtube.com/watch?v=of8d5e5i7dA

Урядова програма розвитку гідроенергетики загрожує річкам України – активісти

Урядова програма розвитку гідроенергетики може призвести до серйозних екологічних змін. «Ми хочемо звернути увагу преси на те, що небезпеки,  які закладена у програмі, можуть призвести до серйозних жертв, екологічних змін  та впливають на соціальну ситуацію в Україні», – розповів Дмитро Іванов, виконавчий директор Національного екологічного центру України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Програма передбачає будівництво і добудову низки гідроенергетичних об’єктів на Дністрі, Канівському, Олександрійському, Каховському та Твшлицькому водосховищах. Усі вони віднесені до природно-заповідного фонду України. У країнах ЄС на зарегулювання ділянок річок, які входять до об’єктів природно-заповідного фонду, встановлюють обмеження.

Кабінет міністрів України прийняв програму  ще у липні 2016 року, однак напередодні громадському обговоренню програму не піддали. «Даний документ не пройшов державну екологічну експертизу, він не пройшов жодної експертизи, не був представлений громадськості і не був ніде обговорений», – зазначив Дмитро Іванов.

«Національний екологічний центр протягом останнього року робив громадський аналіз програми розвитку гідроенергетики. У рамках проекту зробили аналітичне дослідження стану гідроенергетики в Україні. Сьогодні Дніпро – це одна з найбільш зарегульованих річок, вільна течія Дніпра практично відсутня. Наші енергетики хочуть зробити те ж саме і з іншими річками, які вже і так частково зарегульовані», – розповів Руслан Гаврилюк, вчений секретар Інституту геологічних наук Національної академії наук України. «Ми бачимо, як з кожним роком Дніпро перетворюється все більше і більше на зону екологічної катастрофи. Тому зараз ми маємо вести мову про спуск штучних водосховищ», – додав активіст Володимир Гонський.

Допомогти вирішити проблему може впровадження в Україні «Протоколу оцінки гідроенергетичгих проектів критеріям сталого розвитку» та застосування альтернативних джерел енергії.

Олег Кравець, голова Штабу опору затопленню Бузького гарду, наголосив на тому, що саме громадськість має стати на захист природно-заповідних об’єктів України. «Ми зрозуміли, що екологи звертаючись безпосередньо до влади стукають у замкнені двері і програма гідроенергетики до 2026 року є явним тому прикладом», – зазначив він.

«Українські громадянські платформи підтримали звернення на адресу прем’єр-міністра України щодо перегляду політики у сфері гідроенергетики. Вчора його затвердили і сподіваємось найближчим часом надішлють на адресу прем’єр-міністра», – додав Руслан Гаврилюк.