Програма «Доступні ліки» діє у кожній 3-й аптеці – МОЗ

Сьогодні програма «Доступні ліки» працює у 7138 аптеках України – приблизно у кожній третій аптеці. Про це заявила Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я в Україні, звітуючи про підсумки року роботи програми на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «У квітні 2017 року все починалося з менше 5 тисяч аптек. За рік долучилося 2 тисячі аптек. За цей час було виписано 15,5 мільйона рецептів для пацієнтів, які мають хронічні серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму або діабет 2 типу, на загальну суму 708 мільйонів гривень. У 2018 році бюджет був розширений і становить 1 мільярд гривень», – розповіла Уляна Супрун.

Найбільше аптек, які беруть участь у програмі, – у Донецькій, Харківській, Львівській, Миколаївській та Вінницькій області. Найменше – в Одеській, Волинській, Хмельницькій, Київській та Івано-Франківській.

На сьогодні у програмі «Доступні ліки» представлені 23 діючі речовини і 239 торгових найменувань препаратів. 47 з них пацієнти можуть отримати за рецептом повністю безкоштовно. Серед них – 184 препарати для лікування серцево-судинних захворювань, 43 – для лікування діабету, 12 – для лікування бронхіальної астми. «До оновленого реєстру ліків увійшли препарати від 48 виробників, із яких 18 – українські, 30 – іноземні. У порівнянні з попереднім переліком, у новому стало на 24 позиції більше препаратів для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, на 14 – для діабету 2-го типу і 3 – для лікування бронхіальної астми», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик.

Завдяки референтному регулюванню цін на деякі групи препаратів ціна знизилася на 60%. У середньому виробники для участі у програмі реімбурсації знизили ціни на чверть. «Фармвиробники на це погоджуються, тому що держава гарантує їм попит, який швидко знижується в умовах вільного ринку для препаратів, які не беруть участі у програмі. Натомість, ліки, які увійшли у програму, показують приріст у споживанні, – пояснив заступник міністра. – У 2017 році, попит на серцево-судинні препарати, що увійшли до програми, збільшився, порівняно з минулим, на 90%; споживання ліків для терапії діабету 2 типу за цей же період – на 76,5%, препаратів для лікування бронхіальної астми – на 28%».

За даними регіонів, за цей рік кількість викликів швидкої з підозрою на інсульт або інфаркт знизилася у середньому на 4,2%, для людей з приступами бронхіальної астми – на 6%. Кількість пацієнтів з нормалізованим цукром у крові при діабеті 2 типу зросла на 6%; кількість ускладнень у пацієнтів, хворих на діабет 2 типу, знизилася на 2,65%. При цьому кількість візитів до лікаря таких пацієнтів зросла утричі. Роман Ілик зауважив, що завдяки цьому не лише покращилося здоров’я людей, але й досягається економія бюджетних коштів. «Виклик швидкої коштує державі близько 600 гривень. І якщо показник викликів зменшиться більше ніж на 17 тисяч, то у підсумку ми маємо економію більше 10,5 мільйонів гривень – не кажучи про госпіталізацію і витрати на лікування хворого у стаціонарі», – пояснив він.

За результатами соцопитування соціологічної групи «Рейтинг», програму підтримують 91% українців. Програмою користуються близько 42% опитаних громадян України.

Цього року планують запровадити рецепти в електронному вигляді. «Лікар вносить на комп’ютері або планшеті дані про те, які ліки виписуються, ставить свій цифровий підпис. Пацієнтові приходить смс, і він зі своїм телефоном іде в аптеку, показує смс [із кодом] в аптеці і отримує свої ліки», – пояснила Уляна Супрун. Але якщо у пацієнта немає власного мобільного телефона, можливо буде отримати код через мобільний телефон лікаря. Пілотні проекти запустять у Вінниці та області, Дніпрі та області, Івано-Франківську та області, а також у Бахмуті, а до кінця року – по всій території України.

МОЗ також готує зміни до бюджетного законодавства, які дозволять забезпечити безперервну дію програми.

У селах програма також доступна. Світлана Янович, фельдшер села Слобода-Селець (Житомирська область), з власного досвіду розповіла, що пацієнтам регулярно виписують рецепти або лікар, який приїздить раз на декілька днів, або вона як фельдшер. «Ми вже бачимо результати: у нас зменшилася кількість ускладень по гіпертонії, цукровому діабету і бронхіальній астмі. Люди в цілому задоволені. […] Але ми знаходимося у 6 кілометрах від обласного центру, тому у пацієнтів певні труднощі з тим, щоб купити ліки. Було б добре, якби на нашому фельдшерському пункті ми мали змогу одразу отоварювати рецепти і віддавати людям в руки», – розповіла вона.

«Для нас важливо, щоб ця інформація поширювалася у сільській місцевості, бо зараз не всі знають, що рецепти для програми «Доступні ліки» можуть виписувати фельдшери. Торік необхідні ліки отримували приблизно 50% пацієнтів. Ми хочемо, щоб у цьому році ця цифра досягла майже 100%», – зазначила Уляна Супрун.

Програма «Доступні ліки»  стартувала у квітні 2017 року. Стратегічна мета програми – долучити усі ліки з державних програм, якими пацієнти лікуються на амбулаторному рівні.