Огляд ЗМІ за 8-9 травня 2018

ВИСНОВКИ

Президент Дональд Трамп повідомив про вихід США зі Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми. Також адміністрація США опублікувала вимоги, які необхідно виконати Ірану для зняття санкцій. «Крім припинення розробки ядерної зброї, іранський режим повинен позбутися міжконтинентальних балістичних ракет, відмовитися від розробки ракет, здатних доставляти ядерну зброю, і поставляти її іншим сторонам». Також, адміністрація вимагає від Тегерана “припинити підтримку терористів, екстремістів і регіональних посередників, таких як “Хезболла”, ХАМАС,”Талібан” і “Аль-Каїда””. Деякі американські конгресмени – республіканці і демократи – висловили невдоволення у зв’язку з рішенням президента США вийти з угоди з Іраном. Президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем’єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей у вівторок у спільній заяві висловили жаль у зв’язку з рішенням Вашингтона вийти з ядерної угоди з Іраном і відновити санкції щодо Тегерана.

Держдепартамент США вирішив ввести санкції проти оборонних структур РФ, Китаю та інших країн через порушення американського законодавства щодо нерозповсюдження зброї масового знищення. З російських структур до чорного списку, зокрема, увійшли навчальний центр зенітних ракетних військ у Гатчині, 18-й Центральний науково-дослідний інститут Міністерства оборони РФ в Курську, Конструкторське бюро приладобудування в Тулі, 183-й гвардійський зенітний ракетний полк, Науково-виробничий концерн “Барлі”, а також Головне управління Генерального штабу (колишнє ГРУ).

Комітет з питань збройних сил Палати представників Конгресу США представив проект закону про “Бюджет США на 2019 рік на потреби національної оборони”, який передбачає надання Україні безпекової допомоги на $250 мільйонів.

Cпецпредставник Держдепартаменту з питань України Курт Волкер заявив, що миротворча місія ООН на Донбасі може розблокувати імплементацію мінських угод. Зокрема, Волкер зазначив, що за минулий рік агресія Росії принесла до великих жертв на Донбасі. Крім того, він назвав агресію Росії на Донбасі прямим втручанням і окупацією. «Немає ніякого внутрішнього конфлікту, немає підстав для громадянської війни, немає ніяких причин для бойових дій, крім присутності російських військ», – заявив Волкер. Курт Волкер також додав, що надання Україні зброї та посилення її оборонного потенціалу спрямоване не на те, щоб атакувати або провокувати Росію, про що кажуть противники цієї ідеї, а на те, щоб стримувати РФ від розширення агресії.

Президент України Петро Порошенко заявив, що введення миротворчих сил Організації Об’єднаних Націй на Донбас потрібне для здійснення тиску на Росію, щоби вона вивела війська з окупованої української території. За його словами, вибори на Донбасі можливі після повної імплементації миротворчої операції. Також Порошенко зазначив, що представники армій країн — партнерів НАТО, всіх країн-членів НАТО вчаться новому досвіду українських Збройних Сил.

Президент Петро Порошенко та президент Європейської Ради Дональд Туск домовились провести 20-й Саміт Україна – ЄС влітку 2018 року в Брюсселі. Крім того, президент України поінформував президента Європейської Ради про ситуацію на Донбасі, хід Операції об’єднаних сил та останні факти порушення російською стороною Мінських домовленостей.

САП висловила обурення коментарем директора НАБУ Артема Ситника щодо слідства відносно голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського. Ситник повідомив, що САП зупинила розслідування у зв’язку з направленням міжнародних правових доручень до інших країн. Ці слова обурили САП. У САП пояснюють, що справу вдруге зупинено прокурором, оскільки в Україні не вдалося отримати необхідні докази злочинів Охендовського і тепер антикорупційні органи чекають відповіді на запити про міжнародно-правову допомогу від США та Великої Британії. У НАБУ на це заявили, що САП відверто бреше, зокрема про інформацію у справі, отриману від Франції та Німеччини.

Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції отримав заявки від 5 осіб для участі в конкурсі з відбору аудитора НАБУ. На посаду аудитора НАБУ претендують: Валерій Небога пенсіонер, у 2015 році брав участь у конкурсі на посаду Директора НАБУ, пізніше подавався на різні посади від детектива до керівника управлінняю. Юрій Ліхненко також пенсіонер. Крім того, він очолює організацію “АНТИМАФІЯ”. У 2015 році він подавався на посаду Директора НАБУ, а пізніше — на керівника Одеського управління Антикорупційного бюро. Згідно з вказаною біографією, останній раз працював у правоохоронних органах більше 20 років тому. Правозахисник Володимир Василенко працював суддею в міжнародному суді ООН та представником  України в Раді ООН із прав людини. Кілька місяців тому Олег Ляшко пропонував його кандидатуру на аудитора НАБУ. У 2015 році був делегований указом президента Петра Порошенка до Конституційної комісії разом з Михайлом Буроменським, обраним в аудитори НАБУ по квоті Кабінету міністрів.Наступний кандидат Вадим Меламед – адвокат, нотаріус, який останні 25 років живе в Ізраїлі, де має власну юридичну компанію “Вадим Меламед адвокати і нотаріус”. 2015 року брав учать в конкурсі на посаду Директора НАБУ. Останній кандидат – колишній прокурор США та партнер компанії “Бейкер та Маккензі” Том Файєрстоун. Він 6 років працював у відділі боротьби з організованою злочинністю Прокуратури США в Нью-Йорку, де спеціалізувався на справах російських олігархів та чиновників, пов’язаних із корупцією та відмиванням коштів.

Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко підписали спільне звернення, в якому підтримали ініціативу про звернення до Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Української православної церкви.

СБУ провела обшуки у лідера КПУ Петра Симоненка, у нього вилучено предмет, схожий на пістолет Стєчкіна. “Під час слідчих дій разом з агітаційними матеріалами, спрямованими на насильницьку зміну і повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, також вилучені предмети, схожі на пістолет АПС з глушником та 120 патронів до нього”, – йдеться в повідомленні СБУ.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Спецпредставник США: Російські війська – єдина причина військового конфлікту на Донбасі (49 публікацій у ЗМІ)
  • США ввели санкції проти оборонних підприємств Росії та ряду інших країн (29 публікацій у ЗМІ)
  • Проект оборонного бюджету США на 2019 рік передбачає $250 млн для України (14 публікацій у ЗМІ)
  • У САП обурилися заявами Ситника в справі Охендовського (11 публікацій у ЗМІ)
  • До антикорупційного комітету ВР надійшло 5 заявок для участі в конкурсі на аудитора НАБУ (10 публікацій у ЗМІ)

МІНСЬКИЙ ПРОЦЕС.

Спецпредставник США у справах України Курт Волкер переконаний, що на Донбасі немає внутрішнього конфлікту. Про це він сказав в інтерв’ю “Голосу Америки”. “Немає ніякого внутрішнього конфлікту, немає підстав для громадянської війни, немає ніяких причин для бойових дій, крім присутності російських військ”, – вважає він. Відповідаючи на питання, чи є реальний шанс покінчити з війною за нинішніх обставин, Волкер сказав: “Думаю, так, якщо президент Путін захоче. Вважаю, що рішення за Росією”. “Якщо ми домовимося щодо резолюції, особливо стосовно мандату миротворчої місії ООН, яка забезпечить зони безпеки, ми дійсно отримаємо можливість покласти край конфлікту. Така можливість є, але вона вимагає бажання Росії діяти подібним чином”, – вважає спецпредставник США.

Спецпредставник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер очікує прогресу з боку Росії в питанні миротворчої місії ООН на сході України після інавгурації російського президента Володимира Путіна. В інтерв’ю “Голосу Америки”, відповідаючи на запитання, чому Москва ще не дала відповідь на пропозицію щодо мандата миротворчої місії ООН на сході України, К. Волкер зазначив, що відсутність відповіді не стало для США сюрпризом. “Ми знали, що це забере у них (російської сторони-ІФ) час, тому що попереду було спочатку переобрання президента Путіна, а потім інавгурація. Водночас хочу зазначити, що це все ще гаряча точка. Люди продовжують гинути, і гуманітарні проблеми не припиняються. Час прийшов. Ми чекаємо відповіді від російської влади і сподіваємося на певний прогрес”, – сказав він.

В умовах, коли щодня гинуть українці, країна потребує миротворців ООН, заявив президент України Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу CBS News. “Багато оглядачів думають, що ми тут в Україні маємо “холодну війну”. Я хочу розчарувати їх – це не “холодна війна”. Це – не “холодна війна”. Це – гаряча війна. І кожного дня у нас є загиблі мирні жителі та українські солдати”, – наводить висловлювання президента України його прес-служба. “І в цій ситуації, безумовно, нам потрібні миротворці”, – наголосив П. Порошенко. За словами глави держави, вибори можливі після повної імплементації миротворчої операції.

Президент України Петро Порошенко впевнений у звільненні окупованих територій. “Жодна війна, на жаль, не може обходитися без жертв і падіння рівня життя. Але для нас у рівній мірі є неприйнятними, як капітуляція, так і перемога ціною колосальних і неприпустимих жертв. Напевно, розважливий, не авантюрний і відповідальний підхід до звільнення окупованих територій потребує більше часу, але перемога неминуча”, – заявив президент під час акції “Перша хвилина миру” у вівторок вночі в Києві.

Перший віце-спікер Верховної Ради, уповноважений президента України з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко вважає, що президент Росії Володимир Путін має намір дестабілізувати ситуацію в Україні та Європі через втручання в майбутні президентські та парламентські вибори в Україні. Як повідомляє посольство України в Великій Британії, про це І.Геращенко заявила під час дискусії в Лондонському Королівському інституті міжнародних відносин Chatham House.

За даними української розвідки, нині Росія не має достатнього угруповання для початку масштабної агресії проти України, повідомив міністр оборони України Степан Полторак. “РФ будує потужний кордон, який можна використати для початку відкритої агресії проти України. На сьогодні, за даними розвідки, в Росії немає угруповання, здатного провести повномасштабну агресію проти України. Але створена інфраструктура дає можливість наростити військовий ресурс у період від двох тижнів до двох місяців, в основному силами Західного і Південних військових округів”, – сказав він в інтерв’ю виданню obozrevatel.ua, оприлюдненому на сайті Міноборони у вівторок.

САНКЦІЇ США ПРОТИ РОСІЇ.

Держдепартамент США вирішив ввести санкції проти оборонних структур РФ, Китаю та інших країн через порушення американського законодавства щодо нерозповсюдження зброї масового знищення, повідомляє інтернет-видання “Європейська правда” з посиланням на документ. Документ внесений на сайт Федерального реєстру США, але буде опублікований 10 травня. У ньому наголошується, що США встановили, що низка іноземців та іноземних організацій займаються діяльністю, яка є підставою для застосування обмежувальних заходів, відповідно до закону про нерозповсюдження зброї масового знищення.

ЄВРОІНТЕРГАЦІЯ УКРАЇНИ.

Президент Петро Порошенко та президент Європейської Ради Дональд Туск домовились провести 20-й Саміт Україна – ЄС влітку 2018 року в Брюсселі. Про це було домовлено під час робочого візиту Порошенка до Німеччини, повідомляє прес-служба президента. Крім того, президент України поінформував президента Європейської Ради про ситуацію на Донбасі, хід Операції об’єднаних сил та останні факти порушення російською стороною Мінських домовленостей. Співрозмовники також обговорили питання продовження та можливого посилення санкційного режиму проти Росії.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура висловила обурення коментарем директора НАБУ Артема Ситника щодо слідства відносно голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського. В антикорупційному бюро швидко відповіли. Все почалося з того, що Ситник в інтерв’ю виданню “РБК-Україна” заявив, що НАБУ буде наполягати на оголошенні остаточної підозри Охендовському, який проходить по так званій справі про “чорну бухгалтерію” Партії регіонів. При цьому він повідомив, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура зупинила розслідування у зв’язку з направленням міжнародних правових доручень до інших країн. “Хоча на той момент почеркознавча експертиза вже підтвердила справжність підпису Охендовського, і ми бачили, що в той же день, коли зроблено запис про виплату йому коштів у так званій “амбарній книзі”, на його картку приходили гроші. Детективи були готові закінчувати цю справу…Нещодавно суд скасував рішення про припинення розслідування, воно відновлено, тому ми будемо наполягати на тому, щоб підозру було остаточно оголошено, і щоб ця справа пішла до суду”, – зауважив Ситник.

Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції отримав заявки від 5 осіб для участі в конкурсі з відбору аудитора Національного антикорупційного бюро України. Згідно з інформацією на сайті комітету, для участі в конкурсі свої кандидатури подали партнер компанії “Baker&McKenzie”, громадянин США Томас Фаєрстоун, якого рекомендували посольство США, Міністерство юстиції США, громадська організація “Transparency international”, інститут CEELI, член Колегії адвокатів Ізраїлю, громадянин України з постійним місцем проживання в Ізраїлі Вадим Меламед, якого рекомендувала громадська організація “Рух за якість влади”.