Зовнішня комісія не реагує на факти недоброчесності кандидатів до ДБР – активісти

Вибірковий аналіз кандидатів на керівні посади Державного бюро розслідувань показав, що усі 30 проаналізваних кандидатів не відповідають критеріям доброчесності. 15 з них віднесли до групи із середнім рівнем ризику, 15 – з високим рівнем ризику. Такі результати попереднього аналізу презентував Володимир Петраковський, радник експертної організації StateWatch, член науково-консультативної ради при Державному бюро розслідувань, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Ми бачимо що тренд який був при відборі до інших органів правопорядку залишився, і навіть погіршився. Ми взяли довільно 30 людей із списку 731 кандидатів. Із них 13 людей – фігуранти журналістських розслідувань, 8 були або є фігурантами кримінальних, адміністративних або дисциплінарних проваджень 5 підлягають або уникли люстрації, 23 мають непрозорі статки і 8 з них мали ситуативні або мають стійкі політичні зв’язки. І цей тренд, ми переконані, просякнутий через увесь список» – деталізував  Володимир Петраковський.

Однак зовнішня комісія з відбору кандидатів не бере до уваги факти, які свідчать про недоброчесність кандидатів. Зараз у Верховній Раді зареєстрували дві ініціативи, у яких вимагають усунути зовнішню комісію від конкурсного відбору. «Ми вважаємо, що вона – політично ангажована. До неї входять представники політичних партій і люди, які зараз мають проблеми з НАЗК і правоохоронними органами. Є також звернення до судів щодо конкретних членів комісії, які не відповідають критеріям добору до комісії. Тому ми вважаємо, що вона має припинити своє існування і не впливати на добір кадрів до ДБР», – наголосив Мустафа Найєм, народний депутат України.

«Від того, хто потрапить у новостворений правоохоронний орган, з самого початку буде залежати на скільки буде довіра до цього органу. Якщо він буде формуватись за відсутності довіри громадськості, суспільства, а її не буде, якщо туди потраплять недоброчесні кандидати, то і діяльність самого органу можна фактично не рахувати», – додала Катерина Бутко, активістка Всеукраїнської громадської організації «Автомайдан», координаторка проекту «PROSUD».